Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Бернар Вербер в България (статия) - Бернар Вербер, Биография, Научна фантастика, Френска литература
Бернар Вербер в България

Автор: Асен Цветков, вторник, 29 май 2007.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Бернар Вербер гостува в България от 31-ви май до 3-ти юни. Ще има обичайната среща с шесторъките носители на антени, диктофони и прочие пишещи братя. В негова чест се организира коктейл със съдействието на Френския културен институт, както и среща с публиката и посещение на пролетния Панаир на книгата.

Срещата с публиката ще е в Ориндж център, ул. Граф Игнатиев N18, на 2-ри юни от 18.00 ч.

Предполагам повечето от вас са чували за него. "Онзи с мравките". Да. Той е. Онзи с мравките, мозъка, смъртта и произхода на човешкия вид. Май пропуснах извънземните. А без тях - накъде? Закъдето и без ангелите.

Бернар Вербер е роден през 1961 г. в Тулуза. През 1978 г. след зрелостния си изпит започва да пише книга за мравките, давайки си сметка за невероятните възможности на този странен сюжет, ако се придържа към истинското поведение на дребните насекоми. През март 1983 г. получава награда на Фондация News за най-добър млад репортер, която му отпуска стипендия за репортаж от Брега на Слоновата кост, проследяващ мравките “манян”, огромни мигриращи колонии, анихилиращи всичко по пътя си.

От октомври 1983 г. е хоноруван журналист в “Евенман дю Жьоди”, “Льо Поан”, “Либерасион”, “Нувел Обсерватьор”. Продължава да пише за мравките. Инсталира мравуняк в гарсониерата си, за да ги наблюдава и да черпи оригинални идеи. Присъства на минивойни, преврати, борби между групите. Постепенно започва да ги разпознава.

Тъкмо когато смята да се откаже от писането на “Мравките”, среща издателя си Албен Мишел. В крайния вариант Вербер съкращава всичко, което забавя развитието на сюжета, за да държи читателя в напрежение. Използва техниките на паралелен монтаж в киното, за да динамизира още повече действието и въвежда бързи преходи от света на мравките в света на хората. Смята, че най-важното е да изненадва непрекъснато читателя. Изучава хипноза, за да може да задържи вниманието си и да стимулира въображението си.

През март 1991 г. романът “Мравките” е публикуван от издателство “Албен Мишел”. Книгата бавно се популяризира и придобива световна известност. През 1992 Вербер публикува и "Денят на мравките", където набляга особено върху философския размисъл. “Денят на мравките” получава наградата на читателките на списание “Ел”.

През 1993 г. излиза от печат “Енциклопедия на относителното и абсолютното знание”, в която са събрани кратки, забавни информации.
А на българският пазар издателство "Колибри" пуска "Мравките", която преиздава през 2006 г.

През 1994 г. Бернар Вербер публикува “Танатонавтите”, на която от няколко дни се радват и българските читатели. Темата е за завладяването на Рая. За да напише книгата, изучава религиите, митологиите, първобитните ритуали на австралийските и американските племена, египетската “Книга на мъртвите”. Целта е читателят пряко, в първо лице единствено число и в сегашно време да изживее уникалното пътешествие из Рая.

По-късно отново се връща на темата за мравките и пише “Революцията на мравките”, където търси практически метод, за да проведе една кротка революция без насилие и без зрелищност.

През 1995 българските читатели отново благодарение на издателство Колибри се насладиха и на "Денят на Мравките"

През 1997 г. публикува “Книга на пътешествието”, базирана върху проучвания над психоанализата и самохипнозата. Книгата поставя в центъра на повествованието самия читател. Тя е като огледало, което препраща всекиго към собствените му спомени, вкусове, страхове, надежди, към собственото му потекло.

Година по-късно излиза от печат “Бащата на нашите бащи”. Базирана върху съвсем скорошни и малко познати научни открития в областта на палеонтологията, генетиката и медицината, “Бащата на нашите бащи” е кримка със съответната структура – престъпление, разследване, заподозрени, неочакван край.

На 1 април 2000 г. след двугодишна работа, довършва “Империята на ангелите”, където действието се развива направо в Рая и присъстваме на ежедневието на ангелите. И докато "Мравките" даваха гледната точка на мравките, тоест безкрайно ниското, в "Империята на ангелите" се излага гледната точка на безкрайно извисеното.

През октомври 2001 г. се поява на пазара “Върховната тайна”, която българските читатели видяха през 2006 г. Вербер написва тази книга, в която се открива центъра на удоволствието в мозъка. Шест месеца след публикуване на книгата се правят истински опити с плъхове точно както в книгата. През септември 2001 г. един боинг се разбива в небостъргач точно както в началото на “Империята на ангелите”, публикувана през април 2000 г. Открита е и генетична връзка с прасето точно както в “Бащата на нашите бащи”. “Омръзна ми да ме копират” – шегува се авторът.

През 2002 г. излиза от печат сборник с най-добрите новели “Дървото на възможностите”. За четвърти път книга на Вербер оглавява класациите на най-четените книги още с излизането си (същата е съдбата на “Бащата на нашите бащи”, “Империята на ангелите”, “Върховната тайна”). Учителите в училищата охотно запознават учениците си с книгите на Бернар Вербер.

През 2003 г. излиза от печат книгата “Нашите приятели човеците” и заедно с него късометражен филм, посветен на темата за човешките същества, видени от извънземните. През 2004 г. книгата е адаптирана за театъра. Същата година е публикуван първият том на “Ние, боговете”.

2005 г. е белязана от появата на книгата “Дъхът на боговете” (продължение на “Ние, боговете”), на комикса “Децата на Ева” и реализирането на пълнометражен филм “Нашите приятели, земляните”, продуциран от Клод Льолуш. Премиерата на филма в френските кинозали се състоя през април 2007. А ние тепърва предстои да го видим.

Според най-авторитетната френска класация Бернар Вербер е най-четеният писател във Франция. Книгите му са преведени на 25 езика и са издадени в 10 милиона екземпляра. А в Русия той е най-издаваният и популярен френски писател.

Статията е написана с помощта на материали, любезно предоставени ни от издателство "Колибри".

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6877


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 5112 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (16) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.