Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Психоанализ на една държава (статия) - Гражданско общество
Психоанализ на една държава

Автор: Иван Ж. Атанасов, петък, 27 юли 2007.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Така като паднат температурите и ме напъва общественото негодувание. При по-високи обикновено ми се социализира само с приятна компания на студена бира, което пък ме прави апатичен за обществените теми человек. И след като написах нещо за една щастлива развръзка на една голяма драма, реших, че е време да си поговорим за бедствията, авариите, катастрофите... и дините. Какво общо имат дините тук, ще попитате вие. Ами народопсихологията. За да не задълбавам в предварителни отговори на незададени въпроси, ще започна от дините.

Кой си е купувал наскоро диня внос от съседна Гърция? Нека вдигне ръка. Гора от ръце, браво другари! А кой скоро е ял българска диня, нека вдигне ръка и Той. Вие, господине? Аха, разбирам – вие сте производител. Ясно значи. А знаете ли, господине, защо само вие си ядете дините? Не знаете? Ами защото в Гърция са по-евтини, че и барабар с транспорта до България пак са по-евтини. А вашите са малки заради сушата? Разбирам, разбирам. Нека споделя тогава моя опит – дините, господине, имат нужда от вода, а в Гърция като се движиш по шосето и току видиш трактор пуснал маркуча (защото има водна попма, не за друго), който подпомага Господ в напояването.

Толкоз за дините, да минем на народопсихологията. Горното, нека се тълкува като пример за това как българският производител (търговец или работещ в сферата на услугите, избирайте си) иска да цица, без да вложи пукната стотинка (ако може). Обаче се оказва, че други от същото племе цицат значително по-ефективно, влагайки нещо в процеса на цицането. Нашият търговец (производител) тича с комбайните пред всякакви министерства и иска компенсации. Нека ви го преведа – ще плащаме няколко пъти. Първо, от данъците ни се плащат субсидии; второ, от данъците ни ще се плащат компенсации и трето, от джоба си ще плащаме по-скъпия хляб.

Още не съм минал на темата? Грешите! Вървя право към нея. И така човек си задава въпроса гореспоменатите производители „'Що адже ба не си застраховат продукцията?” Ами да я застраховат, но застрахователят предвидливо е предвидил, че „някои неща не стават само с ядене, а стават и с пари” и е изключил сушата от застрахователните рискове. А за начините да се бориш срещу сушата с мирни средства можете да разровите в интернет, ако не се сещате, защото аз минавам на главната тема.

Споменахме застраховки. Българинът не обича да се застрахова. Дори задължително да е, пак гледа да изклинчи (дали ще е като не си купи валиден документ за превоз в градския транспорт, или ще кара на нокти без гражданска отговорност – все тая). По принцип сме на принципа, че нищо лошо няма да ни се случи, а ако не дай си Боже се случи, има Министерски съвет и Парламент, пред които да вдигнем протест. А това, че после сме прецакани тези, дето сме си платили застраховките, а после плащаме от данъците си за събития на други лица, минава под знака на гражданската солидарност. Примери бол само покрай наводненията, тъй че няма да задълбавам. Обаче, когато това поведение се срещне при държавата, гражданската солидарност отпада и остава само чувството за безхаберие и проява на управленческо недомислие.

И така неусетно стигнахме до бедствията и авариите, ресорните министерства (защото и МВР е ресорно), ГЗ, пожарна и липсата на свястна техника за гасене на пожари. Дават се луди пари за каквото се сещаш, дори за безсмислено подпиране с пръст на външната политика на САЩ в Ирак (направете справка колко струва мисията на ден), купуват се все нови и нови коли на третостепенни ведомства, а техниката за гасене на пожари ни е на нивото на тази от Балканската война. Сигурно, защото пожари не очакваме да се случват, пък и имаме само „неподготвени” кадри за въздушно гасене (то вярно е пипкава работа, но когато летиш с непригоден за тая работа хеликоптер, си става мисия невъзможна, но това също е друга тема).

Тук е моментът да потуша страстите и да напомня, че нашите европейски съюзници ни предложиха помощ във вид на техника и екипажи срещу съвсем скромни суми, които наближаваха ФРЗ-то на държавната администрация за месец и да отбележа, че вражеска/братска* Русия ни изпрати същото, но без да иска пари.

Но да се върнем на техниката. Всеки ден четем коя комисия, подкомисия, временна комисия, ЦИКМИ, ЦИК, РИК, ПИК, ту-туууу, си купува нови автомобили. Лошо няма, но пожарната гледа в това време жално и цъка с език, като мине поредното луксозно возило със синя лампа. Четем, разбираш ли, как някои си гласуват увеличение на заплатите и как някакъв шеф на абсолютно безплодна комисия, създадена на база преходните и заключителни разпоредби на мъртвороден закон си гласувал заплата, колкото американският президент... Четем... четем... четем... и накрая си задаваме резонния въпрос – докога?

И препоръката ми към отговорните фактори е да не чакат да спрем да си го задаваме и да започнем да им го задаваме, защото второто обикновено е неприятно изживяване и за двете страни. Някои хора даже се сърдиха на избирателите (разб. народа) и не говореха с месеци (че май и години) след подобни въпроси, зададени по най-деликатния конституционно гарантиран механизъм. А да не говорим, че има и по-агресивни и не дотам конституционни формати на същото шоу, за които изобщо не ми се мисли.

------
*Задраскайте излишното според политическата си ориентация.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=9458


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3353 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (7) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.