Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Das Leben Der Anderen (статия) - Драма, Европейско кино, Немско кино
Das Leben Der Anderen

Автор: Димитър Стефанов - Cliff, вторник, 11 септември 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Обичам европейското кино. Доста повече от разните там Xоливуд и Боливуд... Обаче сравнително рядко ми се случва да гледам подобни филми. Факт е, че по кината дават основно американски блокбъстери, а на мен вече и задника ми се изприщва да гледам как се свалят самолети с добре насочени коли, как бомбите се обезвреждат точно, когато таймерът показва 00:00:01, как... абе сещате се за какво говоря.

Ето защо "Животът на другите" ме изпълни с очакване за нещо добро, едно, че филмът е немски, друго, че засяга проблеми, които сме имали и ние. Историята започва в далечната 1984-а година (дали е избрана случайно), на изток от берлинската стена, а главните действащи лица са един агент на ЩАЗИ (иначе речено Държавна Сигурност, занимавала се и с дейности по наблюдение на дисидентите, при нас поемани от 6-то), един писател и неговата компания. Както всички много добре знаем унгарските събития и чешката пролет до голяма степен са провокирани от "интелигенцията", затова държавата е реагирала или със сериозна цензура на "лошите" писатели или с още по-сериозно следене на "съмнителните". Очаквано е в компанията на Георг Драйман (писателя) да има прогресивни хора, които не се съгласявят с режима, с цензурата с всичката тази липса на свобода, но не това е проблемът на държавата. Не, проблемът е, когато тези хора започнат да пишат за тези неща. Ето това не бива да се случва!

Във филма наблюдаваме и израстването на Герд Визлер (който пък е агента), от човек, вършещ си съвестно работата - защитаващ националната сигурност, през второто му лице - човек, също недоволен от режима, самотен, без цел в живота, до готовността да жертва кариера, та дори и себе си, за да прикрие хора, които до скоро е преследвал.

Всичко е толкова истинско - и подслушването на домовете и следенето и арогантността на хората от върхушката, които могат да имат всичко, което пожелаят, че човек неволно си задава въпроса - мигар са минали няма и двайсет години оттогава? Добре е тези неща да се знаят, за да не им даваме шанс да се повторят. Днес ние приемаме свободата за факт, а само преди едно поколение за политически виц шансът да отидеш за няколко години в лагер е бил реален (не само в ГДР, но и тук). Доверието дори в семейството не е било пълно, защото дори и при най-добро желание да скриеш тайната, да запазиш човека до теб, тайните служби по цял свят винаги са имали методи да те накарат да проговориш...

Филмът е малко над два часа, но всяка секунда от него си струва да се види, от началото в един коридор, някъде из подземията на ЩАЗИ, преминавайки през срутването на Стената - досиетата са отворени, всеки може да види дали и как е бил следен, стигайки до финала, който е наистина силен - един писател е благодарен на своя агент!

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=188133#188133


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3712 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Заселниците на Катан
SciFi Series: Alphas
Еньовден
CM5 vs. FM'05
Transporter 3 (2008)
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.