Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Алън Силитоу: "Самотният бегач на дълго разстояние" (статия) - Алън Силитоу, Английска литература, Реализъм
Алън Силитоу: "Самотният бегач на дълго разстояние"

Автор: Димитър Стефанов - Cliff, четвъртък, 13 септември 2007.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

I've got to keep running the course
I've got to keep running and win at all costs
I've got to keep going be strong
Must be so determined and push myself on


Самотният бегач на дълго разстояние включва в себе си девет разказа, описващи една Англия, която никога не сме познавали. Англия в периода между двете войни, когато животът (особено в работническите семейства) е тежък, годините са гладни, а хората обезверени. Времена, в които децата трябва да порастват бързо, за да участват в прехраната на семейството, а майките са принудени да кътат всяко едно пени, за най-елементарни нужди.

Още в първия разказ авторът ни води в Борстал - изправителен дом за малолетни престъпници. Мислите, чувствата и действията на главния герой са много добре описани от Алън Силитоу. Сякаш говори наистина от свое име, сякаш е преживял всичко това, което минава през главата на бегача. Резкият преход от мизерстването на семейството на Смит към сладкия живот, който започват да водят след получаването на застраховката, изплатена след смъртта на баща им, не може да не се отрази на момчето. И след като лесните пари бързо се свършват, логиката казва, че трябва да се направи нов удар, след който да се поживее още няколко месеца по гръб. И пак и пак и пак... Но винаги съществува шансът да те разкрият и да те пратят в Борстал или в някое друго подобно заведение, нали? И въпреки всичко накрая на разказа Смит успява да победи системата.

Следват тежкия разказ за един самотник, който намира смисъла на съществуването си в това да се грижи за някой. Досадната задача на един учител, принуден да преподава сред бъдещи работници по фабриките - деца без бъдеще. Една сива семейна история, въртяща се около "останките на флотата" - картината с рибарската лодка, подарена им на сватбата. Детските светоусещания, когато градът стане пъстър от панаира и отчаяната нужда от пари, за да се опитат всички изкушения, последвана от едно едва осъзнато чувство за вина, че тези пари могат да донесат топпла храна у дома. Самоубийството, когато си само на двайсет и няколко, но вече не виждаш надежда никъде, нямаш работа, а приятелката ти те е изоставила, всичко това пречупено през призмата на десетгодишно хлапе, за което това е дори по-интересно от кино. А може ли загубата на любимия ти отбор да стане причина за разбиване на едно семейство? Или пък какво се случва с психиката на един млад мъж, бил цял живот под полата на мама и не случил след това в брака? И за десерт - полуумният юноша водил бандата ти на война с другия квартал, когато ти си на прага на тийнейджърството как ще изглежда в твоите очи след няколко години?

Опитах се да скицирам с по едно изречение всеки един от разказите в сборника - разкази с много наситена (на моменти тягостна) атмосфера, герои, които чувстваш близки и една осезаема авторова симпатия към тези неслучили на среда самотници, уморени бачкатори и вечно гладни преждевременно порастнали деца. Не знам доколко съм успял, но авторът е добър разказвач, така че може да му се доверите и да разгърнете страниците на книгата, за да поскитате по улиците на Нотингам с него.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=188289#188289


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 5983 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.