Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Домашен майстор: Да си измажем дограма (статия) - За дома
Домашен майстор: Да си измажем дограма

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 17 септември 2007.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Накратко

Виж още: За дома [7]

С известна национална гордост трябва да си признаем, че всеки българин е роден домашен майстор и специалист по всичко. Тя тази, известната, е и малко съмнителна като се замислиш - но така или иначе, къде от немотия (ако беше западняк, щеше да си вземе две седмици отпуск и да остави добре платената бригада да свърши всичко, за да получи зализано чист апартамент, без да му откраднат телевизора), къде от гъзария (друго си е "Споко, мацка, няк'ви си бушони...", озвучено с остър пукащ звук), нашенецът обикновено не само се справя, но и си пада малко инженер Ганев - оня, дето борави с плюнка, кламер и дъвка. Има, разбира се, и такива като моя милост, които наистина изпитват удоволствие да се занимават с подобни неща и после да се радват на произведението си, дори и да не е много първокласно. Но това е друга приказка.

Носи се митична мълва, че смяната на дограма отнема два до четири часа. Трябва да отбележа отговорно, че това са пълни глупости. Смяната на дограма отнема всъщност около четиридесет минути на парче-стая, като включва голям леко ръждив лост, подритван наляво-надясно по ламинирания паркет, бормашина, автоматична отверка и изолационна пяна. Обикновено включва и спукан стъклопакет - който не е онзи с дебели и грозни надписи с маркер по стъклото - и също така ако пакетите са повече от три, което отнема около две седмици за смяна, без да броим разходите към мобилни оператори.

Така или иначе, дограмата ви е вече сменена, и добрите батковци и чичковци ви напускат с широка усмивка на уста сред парчета мазилка и бетон, сред струпани на балкона или в общия коридор прозорци и врати, огромно количество строителен прах и множество трески, които очаквайте да се забиват в домашните ви джапанки и постоянно употребяваните собствени меки части поне за седмица напред.

След като изчакате прилежно три часа, можете вече да отворите прозорците и вратите на новото си притежание, и да започнете да изнасяте отпадъка, което отнема останалите 24 до 36 часа, които се изискват, за да стегне окончателно пяната и да махнете стърчащите трупчета, а местата им да напълните с изрязаните с макетно ножче плювки стърчаща пяна, като натъпчете с палец.

Дотук екстра и просто. От тук нататък обаче, следва висшият пилотаж - дограмата ви има луфтове от всички страни, с размер между милиметър и дебел пръст, които следва да запълните. И за да изпълните нужните фигури, е редно да се отървете от някои основни заблуди.

1. Ще свърша набързо
- няма нищо такова; спомнете се старата народна мъдрост - "бързата кучка - срам за майстора" и си подгответе резервни дрехи, запас нерви и сръбския правоговорен речник - ще ви потрябва

2. Няма да цапам
- забравете; помнете вашата цел - през цялото време - трябва да изолирате, не рисувате за браво и пчеличка. В този ред на мисли, пратете майка си при майка и, жената при тъщата и приятелката си на пазар с колкото повече пари успеете да изровите от джобовете си. Може да звучи сексистко, но основното участие на нежния пол в ремонтите е да се мотае наоколо с метла в ръка и току да зачиства под краката на майстора. Запомнете - почистването е последният етап - а ако не запомните, ще ви го припомня пак по-късно

3. Ще го изкарам наведнъж, аз мъж ли съм или...
- ...Или к'во? - умориш ли се, почивай, ако ще да е на петнайсет минути - можеш да направиш само беля

След като сте забравили тия скрупули, напазарувайте основните материали - теракол и шпакла - и се заемете за истинска работа. Първо - налейте си едно и го изпийте. Митът за майсторската бира е само мит, щото от нея ви се приспива, така че скочете поне 40 градуса. След това намерете подходящ съд, по възможност дълбок, и смесете теракол към вода 5:1. На опаковката пише така, и това, че два пъти подред не ви се получава еднакво не трябва да ви прави впечатление - просто използвайте по-редкия вариант, когато запълвате по праговете и стените, а по-гъстия - по горния ъгъл. Налейте си още едно за резерв. Потренирайте малко с шпаклата - има три загребвания - на външен ръб, на вътрешен и на връх, като зависи от коя страна и какво замазвате. След това се впуснете смело.

Скоро ще откриете, че шпакловката ви е ужасно груба. Не изпадайте в паника - затова майсторите са изобретили шкурката и са открили гипса. Спомнете си - целта ви е запълване на дупки, не пано или скулптура. Да, най-лошо е горе, където мазилото малко по малко увисва и почва да пада на парцали, но не е на умиране - два-три пъти през пет минути, преди да стегне, го притъпкайте леко (почне ли да лепне по шпаклата и да се разтяга, няма нужда от повече) и ще се получи. И в никакъв случай не чистете веднага. Оставете го онези 30 часа да стегне. Няма нищо по-лошо от това да смачкате полузасъхналата замазка с мокър парцал - стопроцентов шанс да се напука.

След това изшкурете внимателно с едра шкурка, гипсирайте където се налага и ударете един латекс. Отворете една бира и се обадете на жената да се прибира най-накрая...

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=188471#188471


Допадна ли ви този материал? (11) (4) 15535 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (303) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.