Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Quick and the Dead (1995) (статия) - Джийн Хекман, Леонардо ДиКаприо, Ръсел Кроу, Сам Рейми, Уестърн, Холивуд, Шарън Стоун
The Quick and the Dead (1995)

Автор: Александър Арсов, понеделник, 08 октомври 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Веднага си признавам, че обожавам уестърните! Дивият запад винаги ми се е струвал особено привлекателен, макар че стойностните филми за него сигурно мога да преброя на пръстите на двете си ръце. Този е един от тях и е невероятно изключение сред колегите си, защото е великолепен пример как може да се изгради великолепен филм върху никакъв сюжет – сбор от клишета, който мога спокойно да разкажа без да се притеснявам, защото вие така или иначе ще отгатнете всичко още в началото, но няма да го направя, защото не това е целта ми. Оставям ви също така да си преведете заглавието сами и преминавам към същината на въпроса. Този филм може и практически да няма сюжет, но има нещо друго, безценно и достатъчно да компенсира всичко останало – изключителна актьорска игра и режисура-шедьовър.

Кой каквото ще да ми разправя, но Джийн Хекман, Шарън Стоун, Ръсел Кроу и Леонадрдо ди Каприо са фантастичен актьорски квартет, макар че и четирите роли са класически уестърн-клишета. В случая обаче – като никога! – това няма никакво значение, защото става въпрос за актьорско изкуство на толкова голяма висота, че придава на плоския и клиширан до дупка сюжет забележителна тежест. Винаги съм харесвал Джийн Хекман. Ролята на брутално жестокия и ледено безсърдечния Джон Херод – господарят на града, който великодушно позволява на всички останали да мизерстват в него – е поредното доказателство, че този човек е рядко талантлив актьор. Шарън Стоун играе великолепно загадъчния отмъстител, чиято трагична история постепенно се разкрива, за да достигне кулминацията си на финала. Брилянтно изпълнение на мис Стоун, в което има нещо много повече от банален сексапил. Що се отнася до Леонардо ди Каприо и Ръсел Кроу – в изключително подходящите и майсторски изиграни роли съответно на арогантно хлапе с бърз револвер и бивш бандит, преквалифицирал се в свещеник – това е един от първите малко по-известни филми и на двамата. Далечен предшественик на “Титаник” и “Гладиатор”, който през 1995 г. е показвал, че двамата ги чака забележителна холивудска кариера, и то съвсем не като смахнати екшън герои.

Режисьорът Сам Рейми е съвършеното допълнение към актьорския квартет. Рядко съм срещал по-оригинално заснет филм, а друг подобен уестърн – не съм виждал никога. Сам Рейми е успял да направи от едно градче в Дивия Запад и куп класически револверни двубои истински режисьорски шедьовър. Невероятната му гледна точка при всяка сцена, променливата динамика на снимките и постоянното матово осветление създават на филма една неповторима атмосфера. Имам чувството, че действието се развива в някое напълно забравено от Бога място, сякаш на някоя друга планета. Това ми внушава мистично усещане за нереалност, което напълно компенсира малкото (но не и малки) техническите недостатъци при някои от престрелките. При друг режисьор подобни гафове сигурно биха ме дразнили, но при Сам Рейми те просто нямат значение.

Един задължителен филм за всички ценители на жанра и препоръчителен за тези, които искат да разпуснат за час и половина без да напрягат мозъците си за каквото и да било. Забавлението на ума и насладата за окото са 100% гарантирани. Киното е забележително явление, даже изкуство, предполагам и заради това, че гениални хора – режисьор и актьори – са в състояние да превърнат една скучна история в екранен шедьовър.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=190505#190505


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 3920 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.