Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Аз, Графинята (статия) - Българско кино, Драма, Кино класика
Аз, Графинята

Автор: Иван Ж. Атанасов, вторник, 23 октомври 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

След осемнадесет години мълчание един от най-стойностните български филми, „Аз, Графинята”, се прероди за големия екран. Лентата е обработена дигитално и прехвърлена върху модерен носител, за да даде на киноманите, радващи се на доброто българско кино от онова време, не само по-добър звук, но и шанса да си спомнят появата на цяла плеяда от новото поколение актьори. В кадрите са запечатани не само изпълненията на Кръстьо Лафазанов, Христо Гърбов, Петър Попйорданов и Мартина Вачкова, но и една от най-запомнящите се роли на Светлана Янчева, която успя да се превъплъти по великолепен начин в ролята на градската легенда Сибила Графинята.

Сценарият се базира на истинска история и благодарение на усилията най-вече на двамата сценаристи – Раймонд Вагенщайн и Петър Попзлатев – се връща отново на екран. Действието се развива през 60-те и проследява живота на момиче, влюбено в купоните и достатъчно „цапнато” в устата, за да е винаги в центъра на всяка компания. Графинята, както я наричат, обаче неизбежно попада в онази лоша среда, която влече след себе си целувката на наркотиците и низходящата спирала на падението. А долу чака само дъното...

Макар че в цялото това пътуване неизменно има добри хора, които се опитват да й подадат ръка, лошото я следва по петите. Филмът е истински затрогващ разказ, който въпреки забавните моменти носи нужната доза сериозност. Дали пък не е задължителен за гледане от всеки тийнейджър, именно защото рисува историята на онова невъзможно блато на лошите компании и пороците, към което води едно единствено отдаване на изкушението...

Сценаристите твърдят, че лентата не е биография на живота на Сибила Графинята, макар на пръв поглед да е така. Историята по техни думи е обърната към младите с идеята да е разтърсващ пример, защото по-истинско от преживяното не съществува. И тук е моментът да спомена, че винаги съм бил малко скептичен към сериозното българско кино, това кино, което би трябвало да води към преосмисляне и промяна. Може би затова преди повторната премиера „Аз, Графинята” не беше част от киноманското ми минало. Трябва да призная обаче, че този филм ме накара донякъде да преразгледам отношението си.

Замислих се и за онова време, за това кое беше правилно и кое грешно тогава. Изселването на Графинята ми се струваше добро решение – далеч от лошата среда, тя поне имаше някакъв шанс да преосмисли отношението си към живота. Доколко е универсално това решение обаче? Очевидно не достатъчно. Доказват го както споделеният от старшината на селото опит, така и случилото се с Графинята, че и не само с нея. Мога да разкажа още хиляди истории на изселвани и връщали се, които никога не са докоснали Промяната.

Заедно с официалната премиера на филма, която се състоя на 19 октомври, бе направена и премиерата на книгата със сценария, на която можем да се насладим, благодарение на ИК „Колибри”.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=191580#191580


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 6130 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (11) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.