Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Робърт М. Пърсиг: "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет" и "Лайла" (статия) - Американска литература, Реализъм, Робърт Пърсиг, Хипи култура
Робърт М. Пърсиг: "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет" и "Лайла"

Автор: Николай Николов, вторник, 16 декември 2003.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

And what is good, Phаеdrus,
And what is not good...
Need we ask anyone to tell us these things?


А кое е добро Федър,
И кое не е добро –
Трябва ли да питаме някой да ни каже тези неща?


Ох, ще се опитам да струпам една разхвърляна купчина думи с цел да убедя евентуалния читател, че тези две книги, на които ще се спра, си заслужават вниманието. Поне мен наистина ме грабват от доста време и съм адски ентусиазиран (изключвайки факта, че ме мързи да пиша, a и не знам от къде да подхвана нещата точно) да ви “зарибя”. Но да видим, може и да се получи нещо качествено. А, та като споменах “Качество” – основното нещо, разглеждано в книгите на Пърсиг – се сетих, че според неговата философия качествените неща са тези, които обичаме да правим, и те някак си се получават добри. Ако пък другите не ги харесат – голяма работа, направили сме си кефа ;рp
Грууууви – или малко предговор преди да се оплета в “метафизиката на качеството”.
Америка. 60-те години – “груви” е понятие, навлязло в културата като форма на поведение и начин на изява. Появило се е първоначално в света на музиката и по-специално джаза. Тъй като същият е импровизация, а за импровизация трябва настроение. Този, който е “груви”, не работи. Той просто прави нещо, което много обича да прави. И влага себе си изцяло. В онези времена се получава едно разделение в културата. Обществото възнаграждава тези, които приемат установените стойности без да се замислят. Явленията “хипи” и “битник” възникват като форма на противопоставяне на това. Но да се съмняваш и протестираш срещу нещо не означава, че имаш по-добро предложение. И ето ти неудобно положение за “Американската мечта”. Но решението, както обикновено, е просто – “Груви” е включено в стойностите, приети от обществото, и е комерсиализирано и усвоено. Музиката, облеклото, модата превключват на “груви”, като по този начин бунтарските настроения някак си са сведени до безобидни протести. “Груви” е опитомено, но …не съвсем. Такааа, е, да се мятам на книжките.

Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет – Изследване на ценностите

(Zen and the Art of Motorcycle Maintenance AN INQUIRY INTO VALUES)


Бележка от автора:
Това, което следва, е почерпано от действителността. Макар че много неща промених по реторични съображения, в основата си всичко трябва да се приеме като истина. В никакъв случай обаче не бива то да се свързва с неимоверното множество понятия, отнасящи се към теорията и практиката на Зен-будизма. От друга страна пък, няма и кой знае каква връзка с мотоциклетите.

Когато Пърсиг пише тази книга в началото на 70-те “Груви” се е превърнало във форма на съмнение в стойностите, макар и детинско, като отказ да се разсъждава. Всичко е Груви, дори и политиците. На фона на това модно “груви увлечение” все пак има някои неща в литературата поне, който носят истинския дух на тази идея.
За пример дават тази книга, и аз абсолютно съм съгласен. Няма да праскам спойлери, щото за такава книга не е и възможно. В крайна сметка няма и физически обрисувани образи – всичко са имена и пейзажи, доколкото се касае реалния свят. Няма описани никъде цвят на коса, очи, и т.н., защото това е книга, която няма нужда от тях. Това е книга на идеи. И на смърт, но не физическата, а на детското в човека. Загубването на любознателността и желанието да открием как работи света и “Ама защо това е така?”.
В центъра на повествованието са един баща (Федър) и неговият син тийнейджър – Крис, които пътуват със свои приятели на мотори из Америка. Но това се случва на епизоди, почти “вмъкнати” в текста, които се редуват и са по-скоро фон на задълбочените размисли, като позволяват на читателя да разтръска малко глава и да охлади чело ;). Останалото е в главата на Федър, спомени за една умряла личност, обитавала някога тялото на бащата, преди съзнанието му да се залута еднопосочно по пътя в търсене на “Качеството” (като основа на всичко).
Главното като идея е чрез дуализъм – чиито отговори водят само до други въпроси, а не до стандартното “да” и “не” – да се стигне до някъде. Защо нищо не е толкова просто в живота? Откъде идват тези два типа мислене, описани от автора – “груви” и “квадратен” (романтичния /или класически, материален/ и духовния /практицизмът и мисловността)? Дали равновесието между тях е основа и на психическото равновесие в човека? Но както предупреждава и авторът, тази система, бидейки логическа, разбира се е вярна в определено отношение, т.е. е само “инструмент” да се погледне към духовния живот през 20-ти век. Всичко е система от зависимости. Един мотор, една държава, всичко. Да се унищожи един университет, да се свали едно правителство, да не се поправи един мотоциклет, означава да въстанеш против следствията, не срещу причините. Пърсиг изключително умело е изразил тук метафизичните идеи – достатъчно художествено, за да става за четене и да е достатъчно убедително, като в същото време всичко е един размисъл, без никакви претенции за “абсолютна истина”. Чувството за хумор също е доста цинично и иронията никак не е чужда на автора.

Лайла

(Lila – an Inquiry Into Morals)


"Sanity is not truth. Sanity is conformity to what is socially expected. Truth is sometimes in conformity, sometimes not."

Седемнадесет години след публикуването на “Дзен…”, Пърсиг ни предлага още едно изследване как да живеем що-годе щастливо и в мир с околните. Което както през 90-те, когато се развива действието, така и сега, е все така трудно. Федър (или по-скоро размислите му) продължава да е главният герой. Случват му се пак разни неща, които го карат да си мисли разни работи. Философски работи. Лайла е продължение на първата книга, доколкото стъпва на идеи и спомени на Федър, взети от “Дзен…” и затова прочитането й без/преди първата е пълна с неясни понятия и не носи същия емоционален заряд и откривателски дух.
Плувайки по Хъдсън ривър с яхта, Федър среща (забърсва в един бар) Лайла, която, като всяка жена, прави живота му интересен ;р. Тя е психологически нестабилна и с доста ексцентрично поведение (да не кажа, че е морална колкото котка.) Но Федър е привлечен от нея физически и интелектуално и въпреки неразбориите, двамата отпътуват заедно към Манхатън. По пътя Федър, докато работи по своята “Метафизика”, открива “Качество” у нея. Засилващите се психически проблеми на Лайла предизвикват нови насоки в размислите на Федър, който упорито продължава работата си, спомената в предишната книга, но този път без обсебването. Книгата е пълна с размисли за антропологията, за отношенията между Американци и Европейци и между “лудите” и “нормалните”. Най-накрая, след цял живот, прекаран в борба и търсене, Федър открива простичкото начало, стоящо зад всяка система – “Метафизиката на Качеството” най-сетне е завършена. И отговорът е… аааа не – заминавайте да четете ;р

Ето един интересен линк ;)
http://www.virtualschool.edu/mon/Quality/PirsigZen/

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=861


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 17857 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.