Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Звезден прах / Stardust (2007) (статия) - Адаптация, Мишел Пфайфър, Нийл Геймън, Робърт де Ниро, Фентъзи
Звезден прах / Stardust (2007)

Автор: Асен Георгиев, петък, 16 ноември 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ако не знаете кой е Нийл Геймън, просто ви препоръчвам да прочетете "Американски богове" (нещо като "Малки богове" на Пратчет, само че наопаки и не толкова ведро и оптимистичо). Или вижте "Никога, никъде"... Не за друго, а защото познанството с Геймън е задължителено за книжната култура на всеки.

И така, самият факт, че "Звезден прах" е по сюжета на едноименната книга на Геймън, би трябвало да ви говори нещо. Ако не буди никакви асоциации, тогава сте оставили четенето на книгите за след края на статията, така че нека да поясня - Нийл Геймън пише нещо средно между хорър и съвременно митологично фентъзи. Аз лично отидох на прожекцията с идеята, че във филма и главните, и второстепенните герои ще умират, без да се възползват от какъвто и да е "сюжетен имунитет", при това смъртта им не винаги ще идва по най-лесния начин, а на някои от тях много ще им се иска вече да са мъртви. Не визирам трупове на килограм, като във филм за Виетнам, имам предвид да се запознаете с даден герой, да го харесате или отхвърлите, а след това да ви го отнемат, изпращайки го в окончателна забрава при някой сюжетен обрат - така пише Геймън. За сметка на това, образите на добрите и лошите ще са убедителни, ще пасват на света и на настроението на цялата творба, поради което няма да искате да се разделяте с никой от тях, а сюжетът няма да е очевиден и лесен за отгатване.

Бях само наполовина прав. Умиращите си умираха според сюжета, без опити този процес да изглежда славно или героично, но пък дейността по разфасоването като цяло се извършваше извън екрана. Определено смятам, че "Звезден прах" е подходящ дори за деца над 12 години (не бих завел по-малко дете на филм, който Нийл Геймън дори е одобрил, камо ли участвал в написването на сценария). Протагонисти и антагонисти бяха непревидими, ясни, оригинални, брилянтни в замисъла си. Уви, актьорите не винаги успяваха да постигнат чистотата на изиграване, която аз самият си представях, докато ги наблюдавах. Сюжетът не е като да беше непредвидим, но конкретните сюжетни обрати правеха действието интересно. Накратко, филмът ми хареса!

Тук държа да уточня, че не бях чел още книгата (да, при това съвсем нарочно, за да се забавлявам повече на филма). Ако я бях чел, може би щях да мисля по друг начин, но сега не ми е правило впечатление има ли разлики и промени спрямо оригиналния текст. Ако я бях чел, това ревю можеше да е и доста по-критично, но какво пък - продължавам нататък.

И така, ако още не сте разбрали какъв е сюжетът, младият главен герой, мистър Торн, живеещ в село, носещо гръмкото име Стена, отива "отвъд стената". В случая, буквално, защото около селото има, хъм... стена, която крие нещо като магическо кралство. Пътьом се запознава с красивата робиня на една вещица, която робиня има дори кралска кръв (явно обаче това не помага чак толкова), купува от нея стъклено кокиче срещу целувка, която продължава с още нещо (за съжаление и то остава извън екрана), след което нещо се връща в селото си. Девет месеца по-късно получава в наследство подарък - ревливият тогава негов син и нов главен герой.

Та, както казах, главният герой е мистър Торн, само че вече младши. В началото той е леко смотан, силно романтичен и доволно непохватен с оръжието 18-годишен младеж. Между другото хормонът яко го тресе и момчето явно страда от абсолютно никакви познания по астрономия. Положението му не става по-леко от факта, че е влюбен в местната красавица, за която има съперник (в лицето на местния красавец-изтънчен ухажор-умел фехтовач) и на всичкото отгоре работи в бакалията. За сметка на това младият Торн решава да си утежни живота още повече, като обещава на обекта на розовите си сънища да й донесе падаща звезда, която впрочем така падна отвъд Стената, че се не видя. За негов късмет, звездата падна от магическата страна на стената и се оказа също магически модел, иначе не знам как крехкият бакалин щеше да влачи 40 кила метеоритно желязо, примерно. Какво остава за по-вероятния и характерен за нашия свят вариант от половин тон.

Тъй като обаче, както споменах, звездата беше магически модел, при това с ъпгрейди, тя представляваше друга доволно симпатична руса красавица. Най-интересното е, че беше паднала не поради прозаични неща като орбити, гравитация или други подобни, а защото кралят на магическото кралство, умирайки, изпрати един медальон в орбита. Така синовете му се сдобиват с чудната възможност да докажат себе си, след като са пропуснали да спазят местните обичаи за определяне на наследник (не, няма да ви кажа какви са традициите), като донесат медальона. Мечтаната дрънкулка, освен впечатляващия полет, се обезцвети и от рубин заприлича на обикновено стъкълце. За щастие звездата явно го намираше за красиво, защото така и не го свали от врата си.

Е, младият Торн използва част от наследството си, за което научава след като позорно бива пребит от пазителя на Стената, за да се озове на мястото пръв, което май спаси живота на звездата със звучното име Ивейн. Ивейн, както се досещате, беше търсена и от няколко царски синове - неприятна конкуренция за нашето бакалче Торн. Да не говорим за намесата на местния клон на вещерското сборище, който изпрати Мишел Пфайфър, така де главната вещица, за сърцето на звездата. Изяждането на сърце от звезда е местният метод за постигане на върховно здраве и дълголетие, а някои вещици явно бяха запалени по СПА процедурите. Имаха си и едни интересни ножчета, според мен обсидианови, с които се канеха да го изтръгнат - изобщо вещици в стил Нийл Геймън (тм)!

Няма да ви кажа как свърши всичко. Няма да ви кажа дори дали Доброто, Истината и Справедливостта (ТМ) възтържествуваха, или остана само твърдосвареното яйце. Ако ви интересува, отидете да гледате филма! Аз лично не ви познавам всичките, но съм повече от склонен да предполагам, че ще си изкарате приятно.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=193272#p193272


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 5744 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (8) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.