Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The IT Crowd (статия) - Комедия, Компютри, Сериали
The IT Crowd

Автор: Димитър Стефанов - Cliff, неделя, 18 ноември 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ако харесвате британски хумор, този филм е за вас. Ако харесвате компютърджийски майтапи, този филм е за вас. А ако харесвате и двете, то този филм определено е за вас!

На няколко места попаднах на симпатични отзиви за това сериалче и реших да разбера за какво става дума. Още в първата серия ни става ясно защо вицовете за програмисти си ги разбират само програмистите. Така де, има 10 вида хора на света - такива, които разбират двоичните майтапи, и такива, които не ги. Другото, което ни се напомня е фактът, че всеки се издига на нивото на собствената си некомпетентност. Накратко, на двама наистина луди компютърджии им натрисат за шефка една девойка, дето не различава мишка от видеокарта, а компютърните и умения се изчерпват с кликане, дабъл кликане, драгване с мишката, проверяване на имейли и... споменах ли кликане?

След като ви представих Джен, Рой и Мос придружете ги в забавните, непредсказуеми моменти, които ги съпътстват, нещо неизбежно, предвид факта, че сериалът печели награда за ситуационна комедия. Честно, отдавна не бях се хилил така, на моменти дори трябваше да спирам филма, защото от смях изпусках следващия майтап. А може би съм предубеден, заради компютърния хумор? Сериите нямат нищо общо една с друга. Освен главните герои разбира се. А покрай тях и една дузина второстепенни, които си струва да се споменат поне мимоходом. На първо място поставяме Capo di tutti capi, иначе речено генералния директор на фирмата. Образ и половина и идиот и три четвърти. Доказателство за това, че парите са обратнопропорционални на интелекта. Но не можем да му отречем, че е пълен с идеи как да сплоти служителите си. Неговият син и пряк наследник на фирмата се явява малко нещо женкар. Малко нещо ли казах... Умножете Дон Жуан по Казанова и ще получите отговора. И да не пропусна човекът, който се крие зад червената врата - бившата дясна ръка на шефа, заточена в мазето при компютърджиите само заради невинните увлечения по готик музиката. Макар че от друга страна някак си не е много представително заместникът ти да е с черен шлифер, черен грим, черни нокти и на погребението на майка ти да ти подари диск на Cradle Of Filth. И хилядите други знайни и незнайни обожатели на Джен, както и мацките, които Рой и Мос упорито и безуспешно свалят. Всъщност хората във фирмата говорят с тях само, когато имат проблем с компютрите. Но това да си остане между нас, нали?

- IT, рестартихте ли? - така започва всеки разговор, защото както може да се очаква най-често проблемът в компютъра е в задклавиатурното устройство. Така де, колкото и да дръпна техниката в последно време, все още не се захранва от въздуха, а трябва да се включи в контакта. А нали се сещате, колко е скучно да си технически гений и да те занимават с глупости, които не могат да запълнят и два процента от капацитета ти? Тогава на дневен ред идват щурите идеи и подобрения, като вибрация на мобилен телефон, достатъчна да срути сградата или саморегулиращ се сутиен (каквото и да е това). А когато дори и това ти омръзне, винаги можеш да покажеш на другарчето по стая колко си добър в най-новата игра, така че компютърът да запуши.

Така или иначе с четене не можете да добиете ясна представа за IT Crowd, то си трябва гледане. Но все пак мисля е добре да добавя, че във всяка серия е засегнат различен проблем. Кефи ме, как създателите на сериала изобщо не им пука да се бъзикат на теми, които напоследък са табу. Например хомосексуализма, различни видове физически и душевни увреждания (като това да си гот(ик) примерно), та дори и канибализма. Други наболели проблеми също се споменават - правата на пушачите (равни на тези на афро-американците* в южните щати преди 200 години) и интелектуалното пиратство (електрически стол за всеки, който дръпне филм или песен). И всичко това пипнато с невероятно чувство за хумор.

И като за край - филмчето има само два сезона всеки с по шест серии, което прави около пет много засмени часа. Enjoy.

---
* Не казвам негри от политическа коректност. Все пак сериалът е английски, а там дори на blackboard вече викат afro-americanboard.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=193394#p193394


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4175 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (11) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Жул Верн
Sex and the City: The Movie (2008)
Knowing (2009)
La Nana (2009)
Star Trek: Of Gods and Men (2007)
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.