Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Кинообзор: Тероризъм и Холивуд (статия) - Мерил Стрийп, Робърт Редфорд, Том Круз, Холивуд
Кинообзор: Тероризъм и Холивуд

Поредици: Оскари 2008

Автор: Т. Христов, петък, 14 декември 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Забелязал съм, че в Холивуд - също като на световните модни подиуми - като полъхне някой идеен вятър и всички киностудия се надпреварват да бълват филми по темата. Дали ще е фентъзи саги или филми за илюзионисти, количеството е гарантирано. Лично на мен ми стана интересно какво е отношението към тероризма в наши дни, особено след като отминаха времената да се показва безпримерния героизъм на отделни американски граждани или техните семейства. По този повод излязоха няколко филма в последната година, ето някои от тях:

Офицери и пешки / Lions for Lambs (2007)
Когато събереш на едно място Мерил Стрийп, Том Круз и Робърт Редфорд (последния и като режисьор) очакванията са големи. Филмът използва напредничавия в последните години похват да преплита няколко отделни истории, така че поне до средата да се чудиш какво всъщност става. Млад и амбициозен сенатор се е прицелил в президентското кресло, а за да си постеле пътя до там, лансира нов план за "окончателно решение" на проблема с тероризма в Афганистан. За да популяризира идеите си, той се опитва да използва любимия лакей на всеки политик - телевизията - в лицето на опитна журналистка, която пък трябва да избира между собствената си съвест и добре платената работа. На другия край на света двама войници са вече потърпевши от военния план, а точно те двамата са били многообещаващи студенти при професор, който пък се опитва да помогне на друг свой студент да открие правилния път в живота. Идеите във филма са интересни - лицемерните политици, които са способни да пожертват хиляди заради собствения си интерес, журналистите, които са принудени да изопачават истината под натиска на обстоятелствата, младите идеалисти, опитващи се да променят системата - всичко това е чудесно и свежо, но за съжаление филмът е твърде кратък за да успее да развие която и да е идея. Краят е донякъде отворен и е може би призив към поколението, което в момента расте, да преосмили своите ценности, да поеме своята отговорност към обществото... но е твърде, твърде неубедително внушение.

Кралството / The Kingdom (2007)
Забележителен е фактът, че филмът е дело на същия сценарист, който е създал "Офицери и пешки", явно човекът активно се интересува от темата. Тук имаме кървав атентат в Саудитска арабия - винаги верен съюзник на САЩ, макар след 11-ти септември опасните връзки на бин Ладен с кралската фамилия да помрачиха блясъка на тази вечна дружба. Жертвите на терористичния акт са десетки американци, включително и агент на ФБР. Въпреки че Бюрото обикновено не се меси в събития извън територията на САЩ, малък екип специалисти успява да си издейства разрешение и да пристигне на местопрестъплението. Макар и само за една седмица, американците успяват с помощта на местната полиция да открият и обезвредят опасния терорист, който е планирал и осъществил бруталното нападение. Като оставим настрана, че филмът е доста сносен и динамичен екшън, остава леко горчивия вкус в устата за поръчково изпълнение с цел да реабилитира имиджа на Арабския свят, сиреч и там живеят добри хора, и те не харесват терористите, и те се борят против тях. Това добре, но ако бяха потърсили корените на насилието, вместо да акцентират върху резултата, може би филмът щеше да се превърне в нещо повече от обикновен военен екшън изпозлвайки за екзотичен фон пустинята. Другият дразнещ момент е неуязвимостта на своите, по-характерна за Супермен, отколкото за полеви ФБР-агенти - в крайна сметка не можеш да избиеш стотина врагове, които те засипват с дъжд от куршуми и единствения ти проблем да е изцапаната тениска. И съвсем накрая, почти като за цвят, бегло се промъква идеята, че насилието всъщност ражда само и единствено насилие...

No end in sight (2007)
За съжаление документалното кино рядко вижда голям екран у нас, остава единствено да се надяваме на някой специализиран кинофестивал или пък издание на DVD. Този филм е отличен със специалната награда на журито на Sundance Film Festival "as timely work that clearly illuminates the misguided policy decisions that have led to the catastrophic quagmire of the U.S. invasion and occupation of Iraq", което само по себе си е достатъчна причина да го изгледа човек. За разлика от захаросаните и надъхани репортажи на CNN или популистките залитания на Майкъл Мур, създателите на филма са се опитали да потърсят истината за случващото се в Ирак или накратко - какво се обърка? Защо след една успешна военна мисия САЩ затънаха в конфликт, който обещава да продължи до безкрай? Посредством многобройни интервюта с преки участници в следвоенното управление на Ирак, филмът разглежда стъпка по стъпка всяко едно от погрешните или прибързани решения, които американската администрация се е опитвала да прилага. Липсата на ясна визия за събитията след края на военната кампания, непознаване на реалната обстановка, хора без какъвто и да е организационен опит на ключови позиции, желанието за бърз триумф... факторите за провала са безброй, а резултатите виждаме всеки ден в новинарските емисии.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=194723#p194723


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3884 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (13) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.