Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Аз съм легенда (2007) (статия) - Екшън, Научна фантастика, Ричард Матисън, Уил Смит, Холивуд
Аз съм легенда (2007)

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, вторник, 25 декември 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Гледна точка: I Am Legend (2007) от Иван Ж. Атанасов


Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Представете си, че сте последният човек на Земята. Всъщност даже не сте и това, вие сте по-скоро последният истински човек на Земята, защото всички други са заразени с изкуствено-създаден вирус и представляват жадни за кръв зомбита, които изгарят на слънчева светлина. Дотук честно казано филмът звучи като абсолютно тъпоумно клише, което не заслужава и грам внимание и затова без малко да бъде пропуснат от бдителните ми очи.

Истината обаче е, че филмът си заслужава да му отделите част от скъпоценното си време, може би дори повече от много други прехвалени заглавия. Или има най-малко три обективни причини, да му отделите такова внимание.

На първо място това е романът на Ричард Матесън от 1954та. Както може да се предположи, голяма част от наивността и елементарността на научната фантастика във филмът се дължат на дотолкова архивния роман. Това обаче е пренебрежимо на фона на социалните проблеми, както и психологическата борба на героя, които са заложени още в книгата и правят от екранизацията едно наистина ценно събитие за киноманите.
Тук идва и ролята на Уил Смит, второто хубаво нещо в “Аз съм легенда”. Мъжът в черно израсна много като актьор и това си личи прекрасно в настоящото заглавие. За разлика от партньора си в Лоши момчета, Мартин Лоурънс, Уил надхвърли многократно орисията да бъде черния смешник, снимащ се в касови, но тъпоумни комедии и дава заявка след заявка за почетно място сред големите. В случая няма как да не се възхитим на една силна роля, на човека, който е сам, но се опитва да запази живота си такъв, какъвто е бил. Общуването с манекените, надеждата за избавление и неспирния стремеж към намиране на лекарството, всичко това оформя един драматичен образ, който Уил интерпретира по перфектен начин и спокойно може да се цели в трета номинация за Оскар.

Очевидно обаче, когато имате една добра книга и един добър актьор, се налага и някой, който да направи връзката между двете. Може би очаквано, но третото хубаво нещо в този филм е режисьорът, или по-скоро работата, която е свършил. Франсис Лоурънс вероятно е непознато за вас име, може би и защото първият му филм се казва Константин и е едва отпреди две години. С него обаче заявката за блестящо бъдеще беше налице. Все пак приятен филм по комикс е постижение за завиждане.

С “Аз съм легенда” обаче Франсис отбелязва сериозен напредък и демонстрира самочувствие, което много по-стари кучета не си позволяват. А такова ще му е нужно, защото в плановете му се появяват все по-амбициозни заглавия.

Е, както казах, филмът изглежда бая наивен. Има и доста ефекти, и екшън. Има и зомбита, които не са кой знае колко добре направени, но за сметка на това си имат шеф и са адски бързи. Това не пречи обаче филмът да е от редките примери за зрелищност с малко повече дълбочина на идеите и засягане на част от големите страхове на всеки един от нас.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=195020#195020


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 5460 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.