Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: Battlestar Galactica (ревю) - Майкъл Раймър, Роналд Д. Мур, Драма, Научна фантастика, Сериали, Аарън Дъглас, Алесандро Джулиани, Б
SciFi Series: Battlestar Galactica

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, събота, 29 декември 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Официално, "Бойна звезда Галактика" е призната за класика в жанра на научната фантастика на малкия екран, но на практика това определение не и приляга особено. Вероятната причина за подобно признание е оригиналният пълнометражен филм от 1978-ма, последвалият първи сериал, но, с риск да възмутя поне половината техни почитатели, без да ангажирам разбира се никого с мнението си, бих казал, че общият им принос към BSG се ограничава до голяма степен до името и част от изходната позиция. И общо взето заслужават да бъдат разглеждани повече като музеен експонат - от известно любопитство.

Същинската екранна зрелост на Battlestar Galactica настъпва с минисериите по случай 25-годишния и юбилей, излъчени през 2003-та и прерастващи в продължаващата и до момента трисезонна поредица, чиито четвърти сезон се очаква в началото на идната година. И именно тя, от своя страна, може да претендира ако не за "класика", то за "явление".

BSG е вероятно единственият сериал в собствената си дивизия, ако не и доста извън нея, който не позволява да бъде гледан нито разпокъсано, нито непоследователно, като последователно значи мот-а-мо по реда на излизане. Дори неволната размяна на две серии, може да хвърли наблюдаващия в страхотно недоумение. Тоест, ако съм казвал нещо подобно на "абсолютно всеки епизод носи свой собствен смисъл, има свой контекст, и преплитащите се в него понякога не съвсем забележими локални истории, та дори подхвърлени реплики не са просто пълнеж и ефект" - а съм го казвал най-малкото за "Вавилон 5", и е напълно вярно - тук би могло ако не да се вдигне на квадрат, то поне да се удвои. Въпреки че, ако продължа сравнението, дълбочината на BSG не е чак толкова голяма в смисъл на цялостна и крупна платформа.

Самата тази платформа прави широк, доста директен и съвсем явен паралел с древногръцката митология, като отправната точка се ситуира не другаде, ами в съответната отправна точка на олимпийския цикъл, който е и умишлено взаимстван в ролята си на предпредистория - с явния подтекст на цикличната история. Ако ви е останал спомен от елините - децата на Гея и Хидрос, титаните, низвергват родителите си. По-късно, самите Хронос и компания са надвити на свой ред от собствените си отрочета - олимпийците, начело със Зевс, които пък отстъпват на хората. Докато не идва моментът на силоните. В добавка, присъстват и обем частни паралели - Троянския кон, Делфийския оракул, Одисей, Херкулес, Приам... списъкът продължава, достигайки чак отчаяната борба на старата религия срещу новата, което е може би единственият "анахронизъм", макар и позапълнен с част от атавизмите на оригиналния филм от седемдесетте, в лицето на силонските центуриони и легионерския им маниер.

Иначе, ако оставим за момент настрана космическия плацдарм, ведно с малко или повече щастливия край на всяка отделна случка, характерен и почти задължителен за легендите, BSG би се отклонил към откровено драматичните сериали. Акцентът пада твърдо върху различните междучовешки взаимоотношения, във всичките им разновидности - от семейни, през служебни до дружески, или напълно случайни - при това във възможно най-експлозивна среда, в която са заложени всевъзможни типове хора, с пълния им набор добродетели и пороци. Допълнително впечатление оставя доста специфичната операторска гледна точка, съчетана с много добро звуково, и великолепно визуално оформление - BSG е едва вторият сериал, с който съм запознат, където малките космически съдове извършват подходящи за вакуум маневри наместо плавни завои със звук "фиу", взривовете не са твърде ефектни, а триенето в атмосферата дори съществува. При това с половин гърди напред пред "Вавилон" - при чисто космическите моменти, онова изкуствено, но неизбежно озвучаване, което все пак трябва да симулира движение за възприятията на зрителя, е заменено или от радио-контакта между участниците, или от радио-шум, дори понякога липсва напълно, с изключение на съвсем-съвсем близките планове, когато все пак може да се отдаде на звука на двигателите и вибрациите на корпуса.

И макар и да изненадвам сам себе си с подобно признание - поради факта, че до съвсем неотдавна бях гледал само откъслечни епизоди, и то с недоверие - ако "Бойна звезда Галактика" заслужава една дума, то тя е "впечатляващ". Стига да се проследи, задължително, както му е реда.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 5381 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (86) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.