Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Macross (статия) - Анимация, Аниме
Macross

Автор: Станимир Кръстев, сряда, 16 януари 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Още в началото ще помоля читателя да се абстрахира от думите “аниме”, “анимация”, както и от “отдалечеността” на осемдесетте. В тази конкретна статия ще стане дума за приказка с реалистични герои, а защо не и възможно бъдеще.

Годината е 1999. На повърхността на планетата Земя се разбива огромен извънземен кораб, носещ “естественото” продължение на постигнатото от човешката наука до този момент. Наречен е “Макрос” и самото му пристигане е изпълнено с очакване – очакване и надежда, че човечеството ще съумее да бъде различно, ще устои на своите естествени пороци и ще помогне на извънземните цивилизации. Макрос се превръща в символ, дом и опора на всички хора, а през 2011 година те наброяват по-малко от 70 хиляди.

Но да погледнем към хронологията.

Macross Zero (2002- 2004). Веднага след изследването на кораба-гигант, човечеството показва своята най-грозна страна и започва последната Световна война. Никаква етика, морал или състрадание. Никой не крие и за какво се сражава - завещанието на Макрос, а се стига и до употребата на най-страшното оръжие, познато на човека - атомната бомба. Наименованията на фракциите - Обединеното правителство и Анти-обединеното правителство не са случайни - те носят до голяма степен отпечатъка на цинизма на човечеството.

Super Dimension Fortress Macross (1982-1983). Въоръжаването на ОБ (Обединеното правителство) продължава и след края на последната война, завършила при съмнителни и строго засекретени обстоятелства. Обществото, обаче, не намира това за странно.

В деня-празник по вдигането на Макрос във въздуха по човешка воля, флот непознати космически кораби се появява изневиделица в близост до Луната. Два от тях се отделят и се отправят към острова, отбелязващ падането на гиганта. Той от своя страна, без възможност да бъде спрян, ги помита с главното си оръдие. По този начин ОБ и цялото човечество, неумишлено, но далеч без съжаление, се включва в една от историческите си войни. След кратки и унищожителни сблъсъци в космоса, в атмосферата, по земя и вода, на командващия Макрос капитан Глобал е заповядано да го вдигне във въздуха и да се включи в схватката с огромната си огнева мощ. По заповед на Глобал, Макрос трябва да се телепортира с неизпробвана досега, но заложена в него система “fold”, до обратната страна на Луната, откъдето да удари тила на противниковата флота. Поради грешка, обаче корабът, два самолетоносача, няколко бойни самолета и по-голямата част от острова, ведно с построения върху него град, се озовават в орбита на Плутон. С приблизително 20 000 души военен персонал и 50 000 цивилни на борда, Макрос трябва да се прибере на Земята, спасявайки колкото може...

Заелият се да гледа сериалите Super Dimension Fortress Macross и Macross 7 (1994-1996) трябва да се въоръжи с търпение. В сравнително големия обем и обща времетрайност, историята е разкрита доста бавно и последователно. Моралното и физическото израстване на персонажите впечатлява с логичност и плътност, но отнема време. Дребните детайли (прическа, маниер, поздрав, рутина) доставят голямо удоволствие на зрителя - особено тяхната промяна в съответствие с промяната във вътрешния мир на персонажа и случващото се с Макрос. Да се каже, че епизодите без битки и история са скучни и безинтересни е несериозно.

Трите основни персонажа, претърпяващи най-големи промени са:

Hikaru Ichijyo

Главен герой в SDFM. Сравнително типичният, леко отнесен и миловиден пилот. С времето израства в трудностите и променящата се обстановка. Изменя се и мечтата му - от това просто да лети, до благородната цел като военен летец да защитава любимите си хора, да наследи брат си и да не допусне човечеството да загуби същността си - красотата. Освен пример за подражание, чрез него е представена основната идея на авторите.

Lynn Minmay

Любима на Ichijyo, легендарна певица. От разглезено и безполезно девойче в първите епизоди, тя успява постепенно да се издигне до популярна певица, докосвайки сърцата на хора и зентради. Чак в последните години, описани от сериала, успява да разбере своето истинско призвание, да осмисли живота си и целите си. Нейното израстване е най-голямо и типично измежду другите персонажи.

Minmay се превръща в спасителка на човечеството и популярността й граничи с тази на Макрос, като символ на новата епоха за хората.

Lisa Hayes

Съперницата на Minmay за любовта на Ichijyo, нейна пълна противоположност. Lisa е по-възрастна, далеч по-целеустремена, със своите задължения и отговорности. Нейната любов не е тъй пламенна както на Minmay, но по-сериозна. Тя е част от офицерския щаб на капитан Global и като такава нейната роля на Макрос е голяма. Лиса става и капитан на първия от новото поколение Макрос-и, предназначен за заселване на космоса. Доста приятен персонаж.

Други:

Bruno J. Global

Капитан на Макрос и съответно най-висш офицер сред хората. Притежава множество добродетели и едничка личността му е способна да направлява човечеството през най-трудните му периоди. С цялата тежест на раменете му, той остава добър човек и това може би е най-симпатичната му страна. Поема няколко големи риска, с които дава възможност за спасение на хората. Единствено неговите съприкосновения с ниската врата на офицерската кабина и вечната лула са контраст на сериозността на битките и отношения между останалите.

Roy Focker

Брат на Hikaru Ichijyo, мъжкар, сваляч, летец-ас и пияница. Колоритен образ, които остава недостатъчно разкрит в SDFM, но за това присъства доста в Macross Zero и SDFM: Do You Remember Love? Той е Skull Leader на едноименната бойна група и помага при проектирането на новите поколения Валкирита (изтребителите-мехове). Ichijyo го наследява като пилот и офицер, пилотира неговото Валкири.

Claudia LaSalle е любимата на Roy, колега на Lisa Hayes в офицерския състав на Макрос. Отношенията между двама са много сложни и същевременно прости - когато Roy умира, Claudia приема случилото се по много достоен, мъдър начин.

Britai

Адмирал на извънземната флота зентради, първа достигнала контакт с homo sapiens. В началото той е представен като високо интелигентен, смел и могъщ офицер, отлично познаващ подчинените си. Впоследствие, в обратен момент за историята на Вселената, той успява правилно да изиграе картите си и става съюзник на хората, обръщайки се срещу командващите го. Не само спасява поверените му хора, но и им предоставя хоризонти, които никога не са си представяли. Самият той, обаче, никога не се показва като особено подвластен на всеобхващащия зентрадите културен шок и не приема да живее като човек (любим персонаж ^-^).

Exsedol Folmo

Главен архивист и съветник на Britai. Освен в историческата революция, Exsedol участва в почти всички по-важни етапи в отношенията между зентрадите и хората. Той продължава кариерата си на съветник и в сериала Macross 7, където служи при Maximilian Jenius. Притежава, разбира се, след като е Главен архивист, големи знания, и също като Britai остава със стария си вид на зентрад. Понякога е доста забавен образ, най-вече с отделни затапващи реплики към един или друг.

Quamzin the Ally Killer

Третостепенен персонаж, но заслужава да се отбележи. Доста хитър и жесток се военачалник, нетърпящ заповеди и постоянно нарушаващ такива. В последните епизоди успява да се пригоди към новите “правила на играта”, без да изменя на стила си. Известен е с това, че не се интересува колко или какви подчинени ще загуби в плановете си.

Maximilian Jenius

Второстепенен герой и в двата основни сериала. Най-характерното за него е, че отговаря на името си (гений). Най-добрият пилот и войник, Max става известен повече с брака си с Milia Fallyna - първият между човек и зентрад - с ас както него, но от другата страна. Тяхната женитба, както и децата им, поразяват и едните и другите, показвайки им как те могат да живеят заедно (макар и не без проблеми). В Macross 7 е адмирал на едноименната заселническа флота и капитан на основния боен кораб. Успява да покаже гениалността си и като офицер. Силно привързан към работата и отговорностите си, той успява да остане добър, макар и отдалечен баща. Успехите му като съпруг, обаче не са големи.

Milia Fallyna Jenius

Бивш пилот на извънземните, Milia бива покорена от уменията като пилот и чара на Max. Когато има възможност, следва съпруга си в битка и отговорност. Дори когато отношенията им изстиват, тя му остава вярна и го подкрепя. В Macross 7 заема длъжността кмет на City 7, приемайки ролята си твърде сериозно (и пречи до известна степен на главнокомандващия - съпруга си). Доста безцеремонна като майка и сватбарка, тя остава като един от интересните персонажи.

Главни персонажи от Macross 7:

Basara Nekki

Противоположност на Lynn Minmay, той се опитва да постигне нейния успех навсякъде. Заинтересован само от музиката си, той е може би най-нереалистичния персонаж. Вокалист и китара в групата Fire Bomber.

Mylene Flare Jenius

Дъщеря на Maximilian и Milia Jenius, вокалистка и бас във Fire Bomber. Красиво и прекалено пламенно момиче, намесено не според възрастта му в историята на Macross 7.

Gamlin Kizaki

Ас на седма флота, под личната протекция на Milia Jenius. Перфектен войник, но доста срамежлив и неуверен в социалните си контакти. Влюбва се в Mylene Jenius, а в последствие става закрилник на цялата група Fire Bomber.

Рисунъкът и визията на Super Dimension Fortress Macross са видимо остарели. Там сериалът търпи най-сериозна критика, особено в първите части, който би трябвало да са най-силни и грабващи. SDFM: Do You Remember Love? е филм-преразказ на първия сериал с чувствително подобрена визия. В Macross 7 също е по-добре, но пък са вкарани не дотам приятни, типични за аниметата черти (една-две страховити прически, малки устни, няколко прекалено големи очи). Затова пък военната техника е направена доста добре. Меховете - големи човекоподобни бойни роботи, са сравнително реалистични за срещаните такива в жанра. Присъстват в различни класове, форми и размери. Те също изживяват своето развитие в годините, описвани от сериалите. Феновете на мехове ще могат да им се нарадват в света на Macross.

Музиката и озвучението са големите плюсове на поредицата. Освен, че са част от историята на човечеството според авторите, хората са се постарали до голяма степен зрителя да повярва в магията на музиката. Издадени са няколко албума с филмова музика, певци са дебютирали или ставали известни с участието си в някоя част от поредицата. Flashback 2012 е филм, съставен единствено от най-добрите песни от SDFM с кадри от SDFM и SDFM: “Do You Remember Love?”.

Сериозни минуси на филмите от света на Макрос са разминаванията в историята. В някой случай присъстват доста объркващите въпроси от рода “сега това по коя версия е?”. Смяната на имената на част от персонажите също остава необоснована и съответно ненужна от гледна точка на зрителя.

Логиката и физичните закони на моменти липсват - експлозиите в космоса, звуковете във вакуум (основна част от сюжета), визуализирането на звука (в Macross 7) и много други. Промяната от зентради в хора и обратно, както и многократното увеличаване на човешката популация за около 20 години не са по никакъв начин обяснени.

Написването на тази статия се дължи до голяма степен на възмущението на автора относно друга статия на същата тематика из българското интернет пространство. Цитатът “Корабът използва за енергия нещо наречено протокултура. Никога не разбрах какво е то...” задължава.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=196297#196297


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 4611 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.