Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Последно, маг или пироман играеш? (статия) - Ролеви игри
Последно, маг или пироман играеш?

Автор: Асен Георгиев, четвъртък, 17 януари 2008.

Публикувано в Статии :: Игри

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Точно този въпрос зададох след последната сесия. Сега реших да го направя на статия, макар и кратичка.

И така, как в повечето случаи се играе маг в РИ? Обикновено разполагаме със самоходна машина за огнени кълбета, която не ще и не ще да влезе в близък бой, даже се възмущава от идеята, че може да й се наложи. За сметка на това се размотава из потенциално опасни ситуации, върши наемнически услуги срещу заплащане и се държи арогантно. Ако се стигне до битка, първата реакция е мълния или гореспоменатото огнено кълбо/а. Нерядко огненият унищожител е жена, която активно се възползва от неносенето на брони, закриващи това, което тя иска да разкрие.

За съжаление, струва ми се, че описах поне 50% от маговете в РИ, поне игровите персонажи. Може и да се харесва на много хора, но дали е логично, дори от гледна точка на класическото фентъзи? Според мен отговорът е "не", а сега следва обосновката.

Като база за сравнение смятам да ползвам няколко съвсем класически мага. Отхвърлям Мерлин, за да не навлизам в идеята за друидската срещу херметическата магия, и преминавам към Гандалф (Толкин) и Ксалтотун ("Конан-часът на Дракона"). Все едно е дали ще добавя Муркок в списъка, така че ще го пропусна.

И така, какво правят гореспоменатите? Гандалф се размотава с прочутия меч, мразен от орките, и при проблеми вади първо него, като държи жезъла си в резерв.

Ксалтотун се занимава с ритуали и "изследвания" (както и маговете на Муркок), каквото и да значи това - а не съм много убеден, че искам да знам. При проблем обаче никой от тях не прибягва първо към магията си. Гандалф избягва да показва силата си, за да не се разкрива, а Ксалтотун заявява изрично, че "никой магьосник не хаби напразно силата на магията си" (или нещо в този стил) в една от последните сцени. Същият не носи меч или дори ритуалните си ножове (слугите се грижат да усмиряват жертвите и да носят инвентара), но когато крал Конан (!) размахва меч срещу немедийските рицари, Ксалтотун лично го приближава и преди да бъде разсечен от него (т.е. много бързо), с докосване в незакрита от бронята част го приспива. Само че това няма нищо общо с магията, освен като страничен ефект - просто магът носи отровен пръстен с опиат. Магьосникът прилага подобен метод и върху един от съюзниците си при временни разногласия - само че в случая хвърля прах от някакъв вид лотус в очите му. След това го предупреждава, че ако повтори упражнението, ефектите са силно негативни и ще останат трайни Разбираемо защо след това нямаше много желаещи да оспорват върховенството му в заговорническата група, със или без магията му.

Каква е разликата при игровите магове в РИ (не визирам Ars Magica&co)? Повечето от тях не биха рискували да приближат Конан. На първо място: това е неразумно дори за опитни бронирани бойци. Ксалтотун обаче е добре подготвен и не умира на секундата - а след това едно докосване му е достатъчно (melee touch attack, в сличай че някой се интересува).

Второ, освен възможността да се защитава сам, магът използва други, за да търсят вместо него. Повечето играчи просто вървят зад танка на групата, водени от максимата "око да види, ръка да пипне, магия да опари". Вдъхновяващо, наистина. Вместо силен добитък с мания да троши разни неща имаме интелигентен добитък с мания да ги изгаря-накратко, фентъзи вариант на пироман с огнепръскачка.

Трето, което ме смущава най-много, е тоталната незаинтересованост на много магове, които съм виждал да се играят, към всякакви, несвързани с битки, изследвания и магии. От друга страна, заклинание, подобряващо растежа на посевите, всъщност може да направи притежателя си много богат човек. Това, разбира се, ако в кампанията се отделя време за икономически въпроси. В случая нуждата на мага от лични битки отпада - просто той вече има малка наемническа гвардия, която да го пази.

Четвърто е разсипничеството на сила. Предполага се, че магическите способности изтощават маговете, а и евентуално се заплащат със сделки, сключени със създания от отвъдното. И въпреки това играчите използват заклинанията си, когато бойците така или иначе могат да се справят? Нещо не ми се струва така.

Пето, опитите на играчите да изглеждат добре и да правят заклинания със стил. Разбира се, че всички искаме да изглеждаме, "както трябва", в това, което правим, но магията се очаква да е мистична, а не фешън. В тази връзка, по принцип липсата на основни умения за оцеляване не е добра идея.

Шесто, което произтича от пето, е използването на заклинания, които разкриват източника си без никакво съмнение. Пределно ясно е, че е нежелателно да разкривате ролята си на маг на групата, дори и само за да не съсредоточавате огъня на опонентите върху себе си. И това само в случай че маговете в сетинга не се преследват от нещо, подобно на Инквизицията. Уви, на някои хора очевидно не им пука.

Седмото, което смятам да е последно, е, че от магията се очаква да дава по-особено възприятие за света и нещата в него, както и да развива интелекта. В повечето случаи обаче маговете са същите пияници и атеисти, като много от бойците в групите по РИ - а колко глупости съм ги виждал да правят, просто не ми се коментира!

Не казвам, че гореописаният вариант на поведение не е подходящ, особено в игри като Диаблото. Не е логичен обаче и не е логично да очаквате, че подобно поведение няма да има последствия, и още повече че трябва да се възнаграждава като "добра игра" и да не ви създава проблеми. Подобно поведение е мотивирано не от стил, а от метагировите възможности, които дават правилата и желанието за усещане на могъщество. Ето защо предлагам играчите да се насочват към малко по-класическите варианти, описани тук.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=196390#p196390


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4229 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (29) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.