Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Тихомир Димитров: "Справедливост за всички" (статия) - Българска литература, Тихомир Димитров
Тихомир Димитров: "Справедливост за всички"

Автор: Димитър Стефанов - Cliff, сряда, 23 януари 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Представям на вашето внимание нещо, което от доста време не се е появявало на нашия книжен пазар - роман, който не ни води в някой приказен фентъзи свят, нито в дълбокия космос; не ни връща назад в историята нито изпраща напред в бъдещето. "Справедливост за всички" се развива тук и сега. Като под тук имам предвид в България, а сега-то... е да кажем няколко години назад. Иначе казано това е един роман, който описва българската действителност такава, каквато е.

Изненадващо авторът поставя като главно действащо лице една жена и още по-изненадващо успява много сполучливо да влезе под кожата й. Образът й е много плътен и реален, а и второстепенните герои около нея са представени много добре. Това, което прави Даниела нещо повече от проститутка е начинът, по който си играе с мъжете. Не че не спи едновременно с няколко, но само когато и както тя иска. Прелиствайки страниците на романа ще се запознаем с всичките й любовници от борец и криминален тип до романтичен художник и интелигентен реститут. Докато в един момент Даниела се оказва сам-сама.

Мартин пък е другият главен образ в романа - млад, артистичен художник, леко влюбен в себе си. Въпреки, че метросексуалните мъже не са сред любимците ми, Мартин някак си успя да ми допадне, въпреки своят егоизъм и плейбойско държание. Отчасти разбира се, защото начинът, по който се държи с последното си гадже - още ученичка по време на тяхната раздяла е повече от брутален. И докато си мислим, че справедливостта е възтържествувала, що се отнася до Даниела и чакаме да видим как съдбата ще накаже Мартин, те се срещат и между тях заблещуква едно пламъче, което и двамата не са подозирали, че все още може да съществува. Дали това е наказанието на Мартин или има нещо друго обаче е друг въпрос.

И за да не ви развалям напълно удоволствието от четенето, ще ви представя съвсем накратко Християн. Вечният отличник, много интелигентен, знаещ и можещ, но абсолютно неоценен в работата (предвид условията на българската действителност, нормално). И най-вече безнадеждно влюбен в Даниела още от ученическите си години. Играе много важна роля в самия финал на романа или иначе речено двама са малко, трима са много.

Романът е добре написан и се чете леко и с интерес. Като цяло бих го оценил като силен дебют за младия автор. Очаквам с интерес следващото му представяне на книжния пазар и му желая нови творчески успехи.

А тук можете да откриете началото на книгата.


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3699 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.