Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Шарената дискотека на осемдесетте. Asia (статия) - Осемдесетте, Поп, Рок
Шарената дискотека на осемдесетте. Asia

Поредици: Шарената дискотека на осемдесетте

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 28 януари 2008.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Не зная защо ме гложди из подсъзнанието, че почитателите на рок-музиката и нейните отрочета с наднормен дисторжън спрягат допълнението "симфоничен" със сценичните откровения на отделни популярни физиономии и Даден-градската филхармония. Или пък – евентуално – с трелите на отделни вокали от нежния пол, в допълнение с някои, най-често клавирни забежки в посока класическа музика. Би трябвало да греша, но все пак нека се опитаме да си представим заедно чудния звяр с гордото название симфоничен рок...

Вземаме един съвсем обикновен, четирикрак хипотетичен рок-бозайник. Тъй като още се намираме в края на 70-те, то моменталически го лишаваме от всякакви извънредни зъби, рога, копита и шипове по опашката. За сметка на това му придаваме елегантна, обтекаема форма, леко издължена – но не прекалено – и известен намек, подчертавам само намек, за стаена мощ. Всичко това маскираме под красива, но ненатрапчива, в никакъв случай крещяща окраска, и недокачлив нрав на фона на хубав панорамен изглед...

Да оставим все пак поетичността на страна и да се съсредоточим върху по-музикалния език. Краят на седемдесетте и началото на осемдесетте са връхна точка на онова специфично течение в рок музиката – арт-рокът – чийто късен наследник, всъщност, е и този така наречен симфоничен рок. Може би е най-елитарният сред събратята си и напълно естествено не се реализира като широкопопулярна школа, камо ли звук за масите. Както подсказва и самото му име, в основата си арт-рокът и неговите изпълнители възприемат творбите си с чертите и заложбите на произведения на изкуството. А музикални феномени от калибъра на авангардистите Пинк Флойд и Кинг Кримсън, или пък Йес, Ръш – някои ще кажат Лед Цепелин, дори – говорят достатъчно за ранната му история, така че няма защо и да се спирам на нея.

Симфоничният рок, за който тръгнахме да си говорим, наследява солидно имане от страна на именития си предшественик, запазвайки не толкова пренебрежима част от характерните му особености. Тук са пространните разсвирвания, преливащи от инструмент в инструмент, макар и не толкоз протяжни във времето, а липсват и като че ли понякога резките преходи от тема в тема, характерни за гореизброените – спомнете си поне фамозната втора част на „Another Brick in the Wall” и отсичането на интродукцията, натрупваща се още от „The Happiest Days of Our Lives” там, където влиза вокалната партия. Тук е и майсторството при всеки един инструмент, но реално нито един от тях не преобладава за сметка останалите, в това число дори гласът на вокалиста. Симфоничният рок е музика ан-блок – хармонична съвкупност от всичките си съставни части, с плътен, панорамен звук, изпълващ помещението, ако щете дори монументален. Но не в стил Мийтлоуф и мощните му, епични вокали, а тиха, неагресивна, не оставяща празнини зад себе си. И разнообразна.

Доколко немногобройните представители на жанра постигат подобен резултат могат да определят само слушателите, но за себе си бих могъл да отбележа, че това намирам за един от върховете в съвременната музика, а неговият връх са Asia.

Тук вече би трябвало да допълня описанието си с пространна биография, но ми се струва, че ще бъде до известна степен излишно, а и ще развали впечатлението. Затова ще я представя малко по-телеграфно.

Asia излизат на музикалния пазар през 1982 година и едноименният им дебютен албум понастоящем е мулти-платинен - може би малка стъпка за тях, но гигантско постижение за група с едва девет албума в продължение на двадесет и пет години. В оригиналния им състав влизат музиканти от класни арт-рок групи като Кинг Кримсън и Йес. И до ден днешен са формация с неясно бъдеще – ту издават и концертират, ту изчезват от сцена за неизвестен период от време. Първите им три албума – Asia, Alpha и Astra излизат за общо три години (1982, 1983 и 1985), следващите три – за четири (Aqua – 1992, Aria – 1994, Arena – 1996), след пауза от цели седем, нарушена единствено от минизаписа Then & Now (1990). Следва още един петгодишен промеждутък до Aura (2001), а последният им досега албум Silent Nation се появява на пазара през 2004. Интересен е може би фактът, че той е първият им дългосвирещ албум, чието наименование не представлява една дума, започваща с „а”. Не успях да разбера конкретната причина, но изглежда като нещо за кадем.

Не бих си позволил по някакъв начин да сравнявам отделните им произведения или да изтъквам някое над останалите – било то единична песен или цял албум – всяко от тях е доста собствено и заслужава поне изслушване само по себе си. Един от коментарите, с които се сблъсках, обаче, като че ли стои доста добре на мястото си – „с течение на времето, музиката на Asia става все по-сериозна, може би на места твърде сериозна”. За последното не съм съвсем убеден, но нещо подобно сякаш наистина има, макар и силно да зависи от личната преценка. Но както и да е. По-важното бе, че ако още не сте се запознали с творчеството им, струва ми се няма да сбъркате, ако опитате.

Приятно прекарване!

Дискография:
- 1982 – Asia
- 1983 – Alpha
- 1985 – Astra
- 1990 – Then & Now (mini)
- 1992 – Aqua
- 1994 – Aria
- 1996 – Archiva
- 1996 – Arena
- 2001 – Aura
- 2004 – Silent Nation

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=197299#197299


Допадна ли ви този материал? (2) (1) 4829 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (7) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.