Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Захранването - маловажен или основен елемент на компютъра (статия) - Компютри, Хардуер
Захранването - маловажен или основен елемент на компютъра

Автор: Иван Ж. Атанасов, вторник, 29 януари 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Забелязали ли сте, че когато някой обяснява каква машинка си е купил набляга на тактовата честота на процесора, производителността на видео картата, размера на хард диска, количеството RAM. В по-редки случаи се споменават охлаждането, чипсета на дъното, архитектурата му, оборотите и производителността на хард диска, производителността на паметта. В някои случаи разговора се отплесва дори към дизайна на кутията. Още по-рядко, но все пак се случва някой да спомене въздушния поток в самата кутия, но почти никога не се говори за захранването.

Винаги ми е било странно как може професионалисти, както и добре запознати любители да пропускат този елемент от една компютърна система, при положение, че неговата функция се явява критична. Дори когато с лека погнуса захранването се споменава се говори само за ни-нам-си-колко-си вата, което винаги ме е развеселявало при положение, че съм виждал модели, които са до 50% по ефективни от други със същата мощност, виждал съм захранвания с тотално сбъркано разпределение на мощността, виждал съм и захранвания, на които някоя гениална глава е решила да си изпробва техническата мисъл и в резултат не е спазен форм факторът, като върха на абсурда достигнаха нашите приятели от DELL, които смениха подредбата на изводите.

Ще оставя настрана абсолютно неадекватното степенуване на важността, екстраполирано от честотата на споменаване на даден елемент от компютърната система в казионен разговор и ще се концентрирам върху низвергнатите захранвания. Замисляли ли сте се, че тази кутия с вентилатор (дефиницията е на продавач в хипермаркет, който предлага асемблирани системи) доставя ток до всеки един от безценните и широко охвалени, от всеки един горд притежател на PC, компоненти? Замисляли ли сте се, че пиковете, неподходящото, нестабилно напрежение, шума и т.н. не само могат да предизвикат некоректна работа на тези компоненти, а в някои случаи и да доведат до повреди. Замисляли ли сте се колко от повредите са настъпили в следствие на некоректна работа на захранващия блок? Обзалагам се че повечето от вас не са. А е хубаво човек да помисли. Още повече че това е един от най-често дефектиращите компоненти в една компютърна система и следва да се отдели някой лев повече, за да си спестим чести интервенции (повечето, от които по спешност) в бъдеще.

Как да определим дали едно захранване работи коректно. В домашни условия най-добре да проверим подаваните напрежения на 3.3V, +/-5V и +/-12V изводите. Съветът ми е да не допускате по-голямо отклонение от 4% нагоре или надолу на трите и да започнете да се притеснявате и да мислите за ново захранване при 8%, или иначе казано 3.05V - 3.5V при 3.3-те волта, 4.6 до 5.6 за 5-те волта, и 11.05 до 12.95 при 12-те волта. Като цяло системата ви ще работи коректно при тези отклонения, макар да са малко по-свободни от това, което би ви препоръчал някой малко по-стриктен човек.

Тук идва момента да споменем, защо човек да не купува прекалено мощно захранване е толкова важно колкото и да избягва да подценява енергийните нужди на системата си. Захранванията на компютрите системи са импулсни, тоест използват схема, която "насича" входящото напрежение, и която има един недостатък - изисква минимален товар за да работи. Тоест ако няма нещо, което да черпи ток то захранването прави точно нищо. Дори да приемем, че сте си купили захранване, което автоматично изключва при липсата на товар, а не както се случва в някои случаи - евтин вариант, при който подобни екстри липсват, да използваш резистори само и само за да работи новозакупеното мощно захранване е малко нелогично. Затова има и минимални товари изчислени от производителя, които например за едно 400W захранване могат да бъдат от вида - 13 - 15 ампера товар на 5.5-те волта и 4.5 - 5.5 ампера на 12-те (тези стойности макар и срещани в практиката са примерни и зависят от конкретната марка и модел). Затова е силно препоръчително да изчислите каква минимална консумация има системата ви и да се съобразите с нея при избора на захранването.

При тази сметка можете да използвате следните, макар и приблизителни и в дните на бурен технологичен прогрес - променящи се, примерни консумации. Например на 5-те волта консумацията е както следва: 5-8A ток - дънна платка, един запълнен слот 2-3А, логиката на флопи или хард диск - 0.5A, логика на DVD - 1A, при 12-те волта пък двигателите на хард дискове, DVD-та консумират около 1A, вентилаторите - 0.2А, в някои случаи и повече, слотовете - около 0.2А. Отново повтарям, че тези стойности могат да варират значително и е добре да проучите колко харчат в действителност избраните от вас компоненти.

Също така не слагайте в сметките първоначалното развъртане на твърдите дискове, тъй като всяко захранване е разчетено за кратко време да работи над мощността си. Освен това трябва да се има предвид, че при изчисляването на минималната консумация не бива да се включва двигателя на CD/DVD устройство както и на флопи (ако още ползвате такова), тъй като те през повечето време не работят.

В заключение искам да отбележа, че е добре да търсим захранване, което има защита от пропадане на напрежението и пренапрежение. Някои модели например включват защита от пренапрежение до 2 пъти с произволна продължителност. Също така е добре да търсим отбелязана някъде MTTF, което означава колко време средно работи захранване от този модел и респективно стойностите е добре да бъдат по-високи. Важна характеристика е и времето необходимо за нормализиране на изходните напрежения (което е добре да е малко), максимални и минимални нива на консумация (при максималното има допускане на около 50% претоварване за време от порядъка на минута) и т.н. Или иначе казано най-добре е да се доверите на изпитан производител, отколкото да се хвърлите на най-евтиното и да се консултирате с продавача (лично аз не бих се доверил на тези в хипермаркетите) или познат дали конкретен модел може да захрани качествено компютъра ви.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=197398#197398


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 5593 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (21) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.