Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: "Мама - една весела вдовица" и легендата Стоянка Мутафова (статия) - Стоянка Мутафова, Театър
"Мама - една весела вдовица" и легендата Стоянка Мутафова

Автор: Димитър Грозданов, четвъртък, 31 януари 2008.

Публикувано в Статии :: Други; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Няма какво да се заблуждаваме – положението в българския театър не е особено розово. Това го научиха вече и малките деца, които трудно могат да разберат, защо родителите им ги измъкват от удобните кресла пред компютъра, за да ги мъкнат по вехти и вмирисани складоподобни зали. Плачевното състояние на сградите, особено провинциалните, може да докара до умиление и сълзи дори заклети натуралисти, предизвиквайки асоциации с предосвобожденската епоха на Вазов. Не се наемам да търся първопричина за тази окаяна ситуация, но със сигурност предпоставките са налице: от една страна, недостатъчно държавно финансиране, от друга – посредствеността на повечето постановки и актьори, от трета – отливът на зрители за сметка на киното, все по достъпната цифрова и кабелна телевизия със стотици канали и не на последно място – възможностите на домашния компютър с връзка към интернет, който се явява почти безкраен източник на “храна за окото”. Няма защо, разбира се, да се тюхкаме или да фатализираме излишно ситуацията. Театърът едва ли ще “загине” скоро, а спадането на интереса към него е закономерно с навлизането в информационната епоха. Както радиото не уби вестника и телевизията не погуби киното, така и “Голямата сцена” няма да потъне в забвение толкова лесно. Все пак силно се надявам, поне в по-големите градове, общините да отделят нужните средства за ремонт и освежаване на остарелите сгради, а НАТФИЗ (или ВИТИЗ, ако предпочитате) да нормализират приемните си изпити и да си припомнят, че все пак не са Royal Shakespeare Theatre и талантът поначало не тече в кръвта, за да се предава по наследство.

При все това напоследък се наблюдава известен ренесанс на театралното изкуство и публиката постепенно се завръща, така че, ако не стане нещо наистина фатално, то театъра го чака, ако не бляскаво, то поне светло бъдеще.

Четвъртък, 24 Януари, беше датата, на която в Ловешкия драматичен театър бе поставено представлението “Мама – веселата вдовица” по Мортимър Кук, с участието на Адриана Андреева, Николай Атанасов – Шуши и легендарната Стоянка Мутафова. Сградата в Ловеч поначало е хубава, а местата - удобни и при липсата на кино в града, очаквано, когато с приятелката ми пристигнахме в седем без десет, сградата вече беше препълнена, въпреки сравнително високата цена на билетите(6 лв., при стандартни 2-3 лв.). Наслагани бяха дори допълнителни столове на всеки ред, за да се събере наплива от посетители, дошли да видят популярната актриса и, както се оказа впоследствие, очакванията на всички бяха удовлетворени и дори бих казал - надхвърлени.

В пиесата се разказва за овдовялата възрастна съпруга на офицер от провинцията, която решава да гостува на сина и снаха си в Лондон, като престоят й се оказва неочаквано дълъг и тягостен за семейството. Толкова за сюжета, за да не разваля удоволствието от гледането й. Адриана Андреева, чийто глас със сигурност ще познаете още преди да сте я огледали внимателно, тъй като ролите й в дублажа са неизброими, е в ролята на снахата, а маминият син се играе от Николай Атанасов – Шуши (участва в “Данъ Коловъ” - Кочо). И двамата се представиха на добро ниво, макар и да бяха леко истерични и прекалено инфантилни на моменти. Истинската и неоспорима звезда на сцената беше обаче именно Стоянка Мутафова, за която не смятам да пестя нито суперлативи, нито еуфория и субективизъм. В тази жена има някаква особена магия, някаква аура, която още с появяването й на сцената плисна по остарелите декори и покори неумолимо всички зрители. Не ми стигат изразните средства да опиша как тази вече осемдесет (80!) годишна жена, тая “хала в рокля”, както я беше нарекъл веднъж Георги Калоянчев, тичаше, пееше и танцуваше по сцената с енергия, на която биха завидели и най-разкрасените и пришивани холивудски баби като Мерил Стрийп и Барбара Стрейзънд, а дори и прекършени от алкохол и наркотици нови “звезди” а ла Линдзи Лоън или Никол Ричи. Трудно напоследък се случва комедиен филм да извади от мен нещо повече от усмивка, докато само интонацията на Стояка Мутафова изтръгваше от всички в залата непринуден смях и нови аплаузи. Говор, движения, мимики – всичко беше премерено и уловено, и запращаше към аудиторията нови и нови порции неотразима комедия, в чиято светлина и другите двама актьори сякаш покачваха представянето си. Блестяща и наелектризираща, през цялото време имах чувството, че повече биха й приличали “Бродуей” или “Глоуб”, отколкото протрития килим на ловешкия театър.

Логично, след края на представлението, залата гръмна в оглушителни аплодисменти в продължение на десетина минути и чак след като актьорите се прибраха, еуфоричната тълпа напусна като развълнувано море актовата зала.

“Мама – веселата вдовица” - е добър повод да отидете на театър, ако скоро не сте посещавали постановка. Напоследък залите са все по-често пълни, постановките, особено в София – много и разнообразни, а декорът и сюжетите - свежи и интересни. Сцената и екранът не носят едно и също усещане (което съвсем не значи, че едното е по-добро от другото), а културното разнообразие е благотворно за душата. Струва си, ако не друго, то поне да видите легендата Стоянка Мутафова в един от вероятно (въпреки че искрено се надявам да греша) последните й сезони.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=10968


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 6521 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.