Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Майкъл Клейтън (2007) (статия) - Джордж Клуни, Драма, Тилда Суинтън, Холивуд
Майкъл Клейтън (2007)

Поредици: Оскари 2008

Автор: Т. Христов, четвъртък, 07 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Michael Clayton (2007)

Сега ще си направя сам една загадка, навремето викторина им викаха на такива, в по-модерни времена пък им казват куиз. И така - кое е общото между "Ерин Брокович", "Сириана" и "Непоносима жестокост". В последните два играе Джордж Клуни, в първия и втория става дума за адвокати и морал, доколкото тези думи могат да се употребят в едно и също изречение, а първите два филма се занимават с политически и икономически машинации на големи фирми и все в ущърб на простичкия обикновен човек. Излиза, че еднозначен отговор на моята викторина няма. Или пък всъщност има и това е "Майкъл Клейтън".

Известна адвокатска фирма води защитата на голяма корпорация в дело за три милиарда долара. Ищците са фермери, които обвиняват пестицидите, производство на гореспомената компания, като причинители на рак. Делото се влачи вече шеста година, когато главният идеолог на защитата и съдружник в юридическата кантора изведнъж се съблича гол на съдебно заседание и крещи за отрови и болести... Тук се намесва Майкъл Клейтън - момчето за всичко, чистачът, чудотворецът, който решава проблеми. Животът му бавно се плъзга по наклонена плоскост - разорен, разведен, изгубил амбиция, този случай е шансът му да изплува. Ако направи правилния избор.

Джордж Клуни отдавна се измъкна от обичайните роли на хубавелко със сексапилен поглед, който с едно повдигане на вежди кара жените да припадат. Оскарът за поддържаща мъжка роля в "Сириана" доказа нагледно способността му да играе в сериозни филми и да изгражда правдиви образи. Тазгодишната му номинация е заради ролята му на адвокат, който не стъпва в съдебна зала, с кариера водеща наникъде, провален брак и огромни дългове, заробен да върши работа, която не харесва - определено не е пример за подражание на подрастващия си син, когото се опитва да възпита като силен и горд човек. Майкъл Клейтън се бори за свободата си, бори се да разчупи оковите на монотонното еднообразие, които го задушават. Но пътят му минава през собствените му морални ценности и той трябва да реши какво е склонен да пожертва за да разкъса примката около врата си. Последните му минути екранно присъствие, когато просто се вози в едно такси, са нещо, което бих гледал още веднъж и още веднъж, толкова много сила има в един обикновен замислен поглед, зареян отвъд хората, колите, улиците, отвъд обичайния поток на нещата, отвъд ежедневието и сивотата. Поглед, който те кара да се замислиш за изборите, които си направил или за грешките, които си допуснал. За всичко това, което може да се крие зад едни уморени и малко тъжни очи.

От другата страна на барикадата е Тилда Суинтън в ролята на Карън Краудър - пробивна кариеристка, която след дълги години упорита борба се е издигнало до върхова позиция в компания и със зъби и нокти защитава реномето на работодателя си. Загърбила личния си живот в името на работата, тя е строга, делова, силна - символ на успешния мениджър. Но зад маската й се крие една объркана жена, несигурна, дори отчаяна, защото й се налага да взима безскрупулни мерки, за да спаси фирмата си, която се е превърнала в смисъл на съществуването й. Затова тя поема непосилна отговорност отново и отново за да се докаже, най-вече пред себе си, и да се убеди, че е непоколебима и решителна. Смел и противоречив образ, неслучайно спечелил номинация за Оскар за женска поддържаща роля.

Ако наградите за актьорите биха били напълно заслужени, то номинацията за най-добър филм на изминалата година е донякъде необичайна. Тематиката не е нова, "Ерин Брокович" обра достатъчно призове, така че още едно експлоатиране на темата би било твърде пресилено. При все това "Майкъл Клейтън" е чудесен филм, а музиката към него си заслужава да се слуша за да се почувства още веднъж неповторимата атмосфера, която рисува. Е, Джеймс Хауърд ми е един от любимите композитори, та затова не пестя похвали по негов адрес.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=198158#198158


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4680 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.