Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Ще се лее кръв (2007) (статия) - Даниъл Дей-Люис, Холивуд
Ще се лее кръв (2007)

Поредици: Оскари 2008

Автор: Ангел Генчев, вторник, 12 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

There Will Be Blood (2007)

Когато треската за злато, било то жълто или черно, завладее човешкото съзнание, оцеляват три вида хора: големите риби, хитрите лисици и лешоядите. Нещо подобно като че ли подсказва отначало и "Ще се лее кръв". И до един момент очакваш наистина да почне да се лее - най-малкото е повече от логично, щом се отнася до пари, и то големи... Е да, ама не. В някакъв момент от действието, който не успях изглежда да уловя, фокусът се измята - да, точно така, измята се, не се отмества - към някакъв странен конфликт между материализма и някакви май морално-духовни тревоги. Сигурно забелязвате натрапчивото повторение на думата "някакъв", но уви по-точно определение ми убягва.

Та, намираме се в началото на двадесети век, място на събитието - Съединените американски щати. Растящата нужда от петрол води до явление, наподобяващо същинската Златна треска и в резултат лицето на континента е надупчено като след прекарана шарка от сонди, ями и кладенци. Голямата разлика е в това, че не всеки може да хване кирката и да копа нефт, и нуждата от инвестиции ожесточава още повече и без това върлуващия закон на джунглата. Борбата за място под черното слънце е безмилостна, жестока, на всички възможни нива и с всякакви позволени и непозволени средства - от дребни хитрини, през саботажи, безцеремонно подмамване и манипулиране на дребните собственици на земя (които, от своя страна, могат да се окажат и не съвсем безобидни, но това се случва само в частта, в която филмът все още има живец), контрол на железниците и каквото още ви хрумне. Някъде тук трябваше да започне да се лее и кръвта, но уви...

Осем номинации за Оскар звучат доста тежко - дори и тринадесетте на "Титаник" да са повод за майтап от урва на урва и от век на век, то по-голямата част от стойността му като филм поне не може да се отрече. Тук две са особено сериозни - за най-добър филм и за главна мъжка роля. Първата е очевидно недоразумение. Колкото до Даниел Дей Люис - изпълнението му, доколкото му позволява ролята, наистина не е лошо - поне в първата и по-смислена част на филма, когато влиза под кожата на хлъзгав предприемач. Остатъкът, който напомня леко блудкава заемка от най-слабото от "Полет над кукувиче гнездо", по-добре да не го коментирам - нищо не ми е виновен човекът. Още по-изненадваща обаче е комбинацията от други три кандидатури за златния чичко - адаптиран сценарий, сценография и операторско майсторство. Пълната липса на смисъл и особено слабият диалог при първия наистина великолепно се допълват от безкрайните тъмни сцени или отвлечени картини без говор на следващите два, гарнирани с още една, вече почти нелепа номинация – за тонрежисура. Ако случайно имате метални пломби, по-добре не си вземайте билет.

Или накратко, ако нещо потвърждава старата максима "Оскар ли е - кучета го яли", то това ще е именно този филм. Язък за двата часа отделено време!

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=198633#198633


Допадна ли ви този материал? (0) (1) 5513 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.