Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Хенри Милър: "Сексус" (статия) - Съвременна проза, Хенри Милър
Хенри Милър: "Сексус"

Автор: Ива Коевска, неделя, 17 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Страниците създават усещането за мека, розова плът, която се разтапя в натурализъм, граничещ с откровена безвкусица. Мастилото никне върху хартията, както тъмен мъх върху сладострастна кожа в шокиращо вулгарни сцени. “Сексус” не е еротичен роман. Не и в смисъла на обещаващо възбуждащо изживяване, което подхранва фантазиите.

Вулгарен е. Толкова вулгарен, че бликащият от него натурализъм задушава, буди пълно с отвращение воайорско любопитство и превръща бузите в пламтящи топчета червенина. Най-интимното изживяване е безстрастно изследване на плът, на гънки, на месо, безсрамно сливане на телесни части, шокираща игра на думи. Най-странното е, че отвъд секса има поезия, има любов и очакване, стремеж и мечти. Отвъд шокиращите сцени се нижат думи за живота, но не за вселената и всичко останало, а за човека, твореца и обичащия. “Мисленето е лукс.” Мисленето е разкош и поезия сред вулгарността, то е глътка свеж въздух в бардака на отпечатаните желания.

“Сексус” е книга за сетивата и мисълта. Тя дразни чувствата, възбужда съзнанието и сваля захарта от действителността. Няма идеали, няма идоли и няма пиедестали. Само двама души, чиито сблъсък ражда катаклизми навсякъде, между които няма изневери, защото верността не е в плътта или в желанието. Тя е в любовта, която не е цветя и рози, а нищета, хлебарки и лудост. Любовта е пред очите на хората – безсрамна и открита, ненаситна и изискваща, хищна и пречистваща.

Хенри и Мара се влюбват, за да станат Вал и Мона. Всяка дума се вплита в тяхната лична оргия на сетивата и плътта, разрушава ежедневието и повлича всички около себе си. Те се променят, сменят самоличността си, изпиват чувствата си чак до калното дъно на съществуването и се опитват да започват отначало. Защото да преосмислиш себе си и да се върнеш към своя аз може би е предназначението на любовта – да спреш да робуваш на дните и изискванията на околните и да последваш същността си. Дори това да означава да загърбиш и тази всепоглъщаща любов...

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=199046#199046


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 9510 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (9) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.