Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Наследството на Борн (статия) - Адаптация, Екшън, Мат Деймън, Трилър, Шпионски
Наследството на Борн

Поредици: Оскари 2008

Автор: Димитър Грозданов, неделя, 17 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

До далечната 2002 в моя ограничен светоглед имаше двама известни шпиони. Единият беше агентът на короната – Бонд. Другият - Щирлиц. Вторият ми беше по-любим по няколко причини, една, от които се изразява в директната среща между тях. Британецът, в своя марков костюм, казал типичната си реплика: “Бонд. Джеймс Бонд. Агент 007.”, а Щирлиц, в своята парадна червена униформа, отвърнал: “Щирлиц. Просто Щирлиц. Герой на Съветския съюз.”. Последните филми за 007 все пак така и не ме грабнаха. Винаги са ми приличали на всичко друго, но не и на шпионски. Скъпи приеми, много красиви жени, играчки, коли, екшън. Бонд винаги ми се е струвал повече евтин супергерой, отколкото супершпионин. Даниъл Крейг малко позакърпи положението и да се надяваме, че следващите ще са по-успешни. И тъкмо когато ми се искаше да видя наистина добър шпионски трилър, с една идея по-изтънчено насилие и действие, се появи Борн. Името е може би единствената грешка на създателите и автора (Борн също е базиран, макар и бегло, на книга, даже на три, автор е Робърт Лъдлъм) тъй като е доста близко до Бонд по произношение. И все пак, докато гледах трите филма, никога не се и замислих кого харесвам повече. Отговорът беше самоналагащ се.

Самоличността

Първият филм започва и завършва неясно. “Борн” е трилогия и то трилогия в пълния смисъл на думата – повечето от отговорите на въпросите, поставени в първия филм, ще намерите чак в “Ултиматумът”. За това и най-добре ще направите, ако гледате трите филма наведнъж. Светкавичното действие няма да ви остави да поемете дъх. Всичко започва в Средиземно море, където човек с две огнестрелни рани е видян зад борда от риболовен кораб. Веднъж събудил се, той не помни нищо. Не особено оригиналната фабула с амнезията всъщност е разгърната брилянтно и в трите филма. Без да знае кой е, Борн тръгва към Швейцария, за да се обърка още повече, от това, което намира там. Всичко се развива непредсказуемо и наистина скоростно, а един от ключовите елементи на поредицата – шеметните преследвания – започва още по улиците на Цюрих, за да може в следващите филми да видим една наистина феноменална надпревара в Москва. Първият филм е обаче само началото, отправната точка, където Борн преоткрива себе си и постепенно събужда забравените си възможности.

Превъзходството

През 2004 излезе и вторият филм от поредицата. И тук вече Борн впечатлява. Не само с ефекти и звук, но и с начин на мислене, подход и действие. Едно оръжие, създадено от ЦРУ, което се обръща в крайна сметка срещу самите тях. И отново ни печели с разнообразие и увлекателност. Една от отличителните черти на поредицата е честата смяна на декора на действието, от Париж до Ню Йорк, от Цюрих до Берлин, от Москва до Мадрид, от Италия, та чак до Индия и Мароко – Борн бяга, но не за живота си, а за да открие и направи онова, което иска. Винаги с крачка и мисъл пред онези, които го гонят. Бойните сцени навсякъде са премерени и изчистени, играчки от типа “обувка с нож” и “очила със сензори” няма, нито Астън Мартин и Армани. Борн е агент, а не манекен, той бяга, стреля и шпионира и прави всичко в крачка. Надхитряването на полиция, супершпиони и власти обаче малко разсмива, тъй като на места имах чувството, че масовата част от световните граничари са тотални блейки, защото човек, пуснат за издирване от Интерпол, минаваше граница след граница, без да бъде хванат. И все пак силно подозирам, че това в повечето (защото все пак на някои места се усетиха) случаи е направено с цел да не се накъсва действието. А трилогията наистина ще ви задъха дотам, че ако не гледате внимателно, може и да пропуснете нещо.

Ултиматумът

Актьорската игра в екшън-трилър обикновено не подлежи на коментар. И все пак що се отнася до "Борн", бих я нарекъл автентична – поне липсват сцени и изгъзици тип "Рамбо". Мат Деймън по начало е добър актьор и щеше да е още по-добър, ако в половината си филми не се снимаше с Бен Афлек. И не участваше в разни продукции от сорта на “Догма” и “All the Pretty Horses”. Ролята на шпионин също не му е чужда, играе Едуард Уилсън в “Добрият Пастир” на Де Ниро, също номиниран за Оскар през 2006. В образа на Борн все пак играе сравнителен мълчаливец – не че репликите се броят на пръсти, но са премерени и лаконични, точно както и противоречивата личност на шпионина. Другите роли са второстепенни, но от мъжките прави впечатление Каръл Ърбан, който ви е познат като Еомер от “Властелинът на пръстените”, Адеуайе Акинуове-Агбайе – M-r Еко от LOST и Клайв Оуен - “Крал Артур” и "Град на греха". Дамите във филма са недотам известни – хубавата русокоска Джулия Стайлс – подвизава се и в “The Omen”, Джоан Алън, участваща в “Тетрадката” и Франка Потенте – участва в “Бягай Лола” и "Дрога". И все пак точно както ефектите и звуците – актьорите също са си на мястото, без да блестят особено. Всичко се развива и изглежда истинско, без да блести и да се превръща в кич, както при другия именит шпионин, започващ с “Б”.

Третият филм, чиято премиера беше през 2007, е номиниран за три Оскара – монтаж, звук и монтаж на звукови ефекти. Джейсън Борн най-сетне открива кой е и решава да финализира нещата и уличи бившите си шефовете в тяхната нечовешка игра. Отново шеметни гонки и светкавичен екшън, впечатляващи режисьорски и сценарийни решения, разнородни географски локации. Определено влиза в топ 3 на едни от най-добрите екшън филми, които съм гледал.

Наследството

Заглавието на статията е игра на думи. “Наследството на Борн” е книга, водеща се своеобразно продължение на трилогията на Робърт Лъдлъм (споминал се през 2001) от друг автор. Борн е повече от добър филм, макар и да страда от известни недостатъци. Наистина бързината на действието е увлекателна, но на места напрягаща и объркваща. Има някои леко бозави сцени, без които спокойно можеше да се мине. Но няма как, освен всичко друго, филмът трябва да носи и приходи. Определено го препоръчвам с две ръце. Особено ако като мен сте вече леко отегчени от поредното превъплъщение на 007.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=199053#199053


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 8162 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.