Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Carpool в България (статия) - Гражданско общество, София
Carpool в България

Автор: Димитър Стефанов - Cliff, неделя, 24 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Всеки, който е прекарвал повече от ден в нашата китна столица няма как да не е останал впечатлен от трафика. Пипалата му достигат крайните квартали, а центърът отдавна се е превърнал в едно огромно задръстване. Тъй като отскоро се преместих в Младост, а работата ми е в кажи речи другия край на София прекарвам средно по около два часа в движение. Всъщност не, в движение прекарвам не повече от половин час, другото време отива в чакане колоната да се размърда. И знаете ли, нещото, което ми прави впечатление е, че почти всички коли са празни. Шофьор и рядко, ама много рядко втори спътник. Колите с повече от двама пътници се броят на пръстите на една, най-много две ръце. Убеден съм, че не само аз, но и всеки друг би желал колите по пътищата да са пъти по-малко, но по възможност ние да сме от привилегированите със собствен автомобил. Е, нещо подобно е на път да се случи, защото е въпрос само на време (и малко желание от наша страна) споделянето на коли да навлезе и в България.

Реално погледнато идеята не е нова, тъй като още Втората Световна Война другарите американци я лансират, но там причините са основно свързани с доставките на петрол, докато carpool-а в наши дни е наложителен основно заради трафика. Скоро след войната тази идея бавно, но сигурно отмира, за да може към средата на осемдесетте да се възроди в редица европейски градове. Тъй като по това време в страната ни колите все още се дават след дългогодишно чакане, то задръстванията в България са все още непознати и се случват сравнително рядко. Зората на демокрацията обаче освен свобода на словото (и други благинки) ни донесе и възможността да отървем западняците от старите им коли и да разширим нeколкократно автопарка в България. Това няма как да не се отрази и на трафика разбира се. И докато carpool-a в Европа вече излиза от детската си възраст (когато за да намериш човек в твоята посока е трябвало да лепиш обяви по стълбовете) и вече е на един клик разстояние, то при нас тепърва трябва да си пробие път и хората да чуят, разберат и приемат възможността да споделят нечия кола (била тя и тяхната).

Дотук разказах за идеята, сега остава въпроса какво може да се направи, ако това ти се струва интересно. Ами немалко - първо ако пътуваш сам с кола било до работа, било до университета дали не можеш да намериш някой колега в същата посока? Ако пък всеки ден ползваш градския транспорт по един и същ маршрут дали не може да се комбинираш с някой познат с кола? Едно, че може да си делите разноските, друго, че ще е по-весело, и накрая безспорно по-удобно. Също така нищо не пречи минавайки покрай някоя спирка да натовариш хора в твоята посока, или ако си достатъчно луд, докато чакаш автобуса да стопираш. Ако пък нямаш познати в същата посока, добрата новина е, че отскоро си имаме български carpool портал, така че може да се навърташ и там, нали. Все още няма много оферти, но кой знае, може би някой чака точно твоето предложение. И накрая малко забавна математика - ако всяка кола вози двама човека, вместо един, то трафикът ще намалее наполовина. Струва си да се замислиш и да разпространяваш идеята, нали?

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=199606#199606


Допадна ли ви този материал? (0) (1) 3434 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (13) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
My Bloody Valentine (2009)
Норбит (2007)
Великденски яйца – и то какви
Tom Jones - Reload
Private Practice
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.