Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Gurps: Martial Arts 4th edition (статия) - Ролеви игри
Gurps: Martial Arts 4th edition

Автор: Асен Георгиев, вторник, 26 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Игри

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ако всеки от играчите ви е с различни предпочитания към стил на игра и ниво на детайлност в описанието, въпросът, който стои пред вас, обикновено е: “Колко и какви възможности за битки да прeдоставя на играчите, за да са доволни всички?” "GURPS: Martial Arts" може да реши проблемите ви.

Е, ако съобразяването с играчите не е основен боен проблем за вас, съжалявам. В моите игри винаги е бил. Дилемата взема застрашителни размери, когато шаолинският монах на групата в реалния си живот е каратека (трениращ Карате) и иска повече възможности, за да не е персонажът му по-ограничен тактически от магьосническия. Ако пък магьосникът е персонаж, при който Интелектът надхвърля физическите показатели с доста и е без боен опит (архетипният маг от повечето РИ системи), той вероятно не иска да има повече опции, които не използва, но които могат да го прецакат. Да не говорим, че в общия случай едва ли може да си представи каква е разликата между тях и обикновена атака.

Какво решение предоставя GURPS: Martial Arts?
Уточнявам, че дори не говоря за игра GURPS, а за идеите от допълнението, които можете да използвате с адаптиране към системата, по която играете.

Първо, дава ви опции за техники, които се изучават подобно на магическите заклинания (в моя вариант на водене магическите заклинания се изучават като техники, но това не е важно). Това, от една страна, не е толкова фатално за мага, защото изучаването им струва точки (и ако същите точки са инвестирани в бойни умения, опонентите не са по-малко опасни за него. Само изискват по-гъвкава тактика, но повечето магове се нуждаят от гъвкава тактика, така че са свикнали). От друга страна, за предпочитащите бойни персонажи играта става по-интересна. Дори ако предпочитат "аз Хасан - як и сече", в играта има опции, които са за чисто силови персонажи. Всъщност Якият Хасан като нищо може да набие вашия майстор в дуел - въпрос на, хм, тактика . Ако трябва да съм честен, за мен почти всяко повишаване на тактическите опции е полезно, независимо от системата. Вероятно затова и избрах да пиша за това допълнение към GURPS.

Освен това просто е логично, че по някое време някой от бойците в сетинга ви ще се сети, че редуването на атаки, които дават малко отражение върху ефективността, не е най-добрата идея и ще опита нещо ново. За мен повечето тактически опции правят сетинга по-убедителен. Може да е мое изкривяване, а може и други да се чудят толкова ли никой не се е сетил да удуши магьосника, за да не може да произнася нищо.

Второ, играта съдържа много полезна информация как да разигравате логично НИП-овете си, ако не предпочитате бойните персонажи. Повечето биячи в кръчмата обаче не са магове (или играете в някакъв твърде магически сетинг), а на бойците ви им писва да секат пушечно месо, за да не си хаби магът магиите. От класическия съвет: "Накарайте НИП-овете да не се бият до смърт, ако не са камикадзета или други фанатици," който според мен трябва да фигурира във всяка базова книга, до опции, които ви позволяват да симулирате по-ефективно неопитен и необучен боец, всичко си го има (или почти всичко, предполагам, защото никоя книга не може да помести всичко – но поне има повече от достатъчно).

Освен това "GURPS: Martial Arts" ви дава възможност да се ориентирате кои опции са подходящи за реалистична игра и кои за "кинематографична" и за колко кинематографична игра става въпрос. В крайна сметка много водещи не биха могли да се ориентират в ефекта на комбинация от незадължителни правила. Е, за тях в края на книгата е обяснено кои стилове на игра с какво си пасват и обратното - кои правила кой стил на игра посочват.

Трето, "GURPS: Martial Arts" ви дава възможност (с подходящата група) да проведете игра, която се върти около бойните изкуства. Ако искате да играете турнирна игра в традициите на Приключението, Теккен или Смъртоносна битка или нещо, включващо сблъсъци между опасни майстори на бойните изкуства в наши дни в стил "Уличен боец" - разгледайте книгата. Дори и ако просто искате да направите нестандартен персонаж (независимо дали за играч или като НИП) - пак можете да се възползвате. Убийците, които използват голи ръце, за да влизат навсякъде, без да внасят оръжие, са класика в някои жанрове. Разследването на такова убийство пък може да е истинско предизвикателство за група в предмодерната, че и в модерната епоха (криминалистиката в предмодерната епоха е едно практически непознато понятие). А ако такъв убиец е пратен след някого от героите, той никога няма да може да се довери изцяло на някого. Ако някой си е избрал да бъде преследван от кофти престъпна групировка обаче, предполагам, че малко параноя може само да е от полза за персонажа му. Вие самите... не прекалявайте с това, ок?

Четвърто и не най-маловажно, книгата ви позволява да водите игра на хора, които имат познания по темата, надвишаващи средните. Ако вие самите нямате такива и се опитате да водите по някой жанр, където бойните изкуства са важни (хонконгско кино, да речем) - извънигровите спорове са, да речем, много вероятни. А този вид спорове разсипват удоволствието на всички на масата, не само на участниците. В книгата са компилирани обяснения за неща, някои от които почти няма как да знаете, ако не сте се интересувал специално - и са дадени преработени към игрова механика. Дори да ползвате друга система, все пак е по-лесно да ги преработите, ако сте ги виждали вече.

Пето, в книгата са застъпени и бойни изкуства от региони, различни от Далечния Изток - Югоизточна Азия, Близкия Изток и Европа от различни периоди ми идват наум веднага. Много от тях са изключително подходящи, за да ви помогнат да опишете достоверно каквито и да е фентъзи-бойци, независимо от жанра. Може да се повтарям, но в случая това е информация, която е малко вероятно да притежавате, ако не сте се интересували специално. А колкото и широки интереси да имате, те не винаги могат да покрият всички необходими сфери за игра с разнородна група.

И така, накратко, ако отделите малко повече време и нерви преди играта, с тази книга можете да си спестите доста време и нерви по време на играта. Освен това можете и да я направите едно далеч по-интересно и запомнящо се преживяване за групата, като индивидуализирате персонажите в ново направление. А ако поне някои от участниците се интересуват от ръкопашен бой (например, просто защото обичат филми с Джеки Чан), използването на тази книга става почти задължително!

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=199756#199756


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3298 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.