Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Охлаждането: Кутията (статия) - Компютри, Хардуер
Охлаждането: Кутията

Поредици: Охлаждането; Хардуер

Автор: Иван Ж. Атанасов, вторник, 04 март 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Да започнем с един очевиден факт – голямата жега вреди на хората, животните и компонентите на вашата компютърна система. Хубаво е още в началото да отбележим и още един колкото очевиден, толкова и често пропускан факт – топлина се отделя от по-топлото към по-студеното. „Защо да е често пропускан факт?” ще запитате вие. „Я това си го знам, мене жокер ми не требе,” ще добави някой. Веднага отговарям, че е съвсем очевидно – повечето хора изобщо не се замислят защо могат да пържат яйца на новия си процесор и се хвърлят да му сменят охлаждането, при все че нерядко проблемът е в калпавия дизайн или лошо аранжираните кабели в кутията.

Поради тази причина ще започна статията именно с охлаждането на кутията. Замислете се какво се случва, ако въздушните потоци се завихрят или например носят горещия въздух от охладителя на чипсета към видео картата или от нея към процесора? Да, абсолютно сте прави – опитвате се да борите топлината с печка. Подобни завихряния, обръщания на въздушните потоци и т.н. се случват най-често при неподходящ дизайн на кутията или липса на логично мислене при избор на охлаждане на някой от елементите, които го изискват – процесор, видео, чипсет и харддиск. Второто обаче като цяло е предотвратено от мисленето на производителите, че насреща и маймуна да седи, трябва да се оправи с продуктите. Лошата кутия пък си личи още по цената, още повече, че обикновено ги продават в комплект със захранване, което, както споменах в предходната си статия, е далеч по-важно, отколкото някои хора си мислят.

Остана третата причина. Лентовите кабели. Да, правилно се досетихте – заради плоската им, широка форма те често стават причина за поява на вихри, за спъване на потока, което вече споменахме не е много хубаво. Обикновено този проблем върви с бодри стъпки към миналото, имайки предвид, че SerialATA стандартът използва доста по-компактни и заоблени кабели. Все пак лентовите кабели продължават да обитават немалко системи я поради по-старичко CD, я заради флопито, така че съветът ми е да се уверите, че не стоят на пътя на въздушния поток в кутията. Повярвайте ми, това често пъти е много по-ефективно от добавянето на нови и нови вентилатори (в което има логика) или превръщането на кутията в прахосъбирател чрез отварянето и отвсякъде (в което често няма никаква логика).

Следва логичният въпрос – как да си изберем кутия? Нека започнем от материала – пластмасите, както и разни джиджани акрилни кутии, безспорно имат своите чисто естетични предимства, но пък топлопроводимостта им е далеч от оптималната. Хайде да си спомним защо се говори за топлоизолация на жилищата. За да се пести енергия. А как се пести тази енергия? Като не намалява количеството отдадена топлина. Действително ли искате топлоизолирана кутия? Нали се борим срещу прегряването? Затова оставете намира естетиката и се насочете към стоманата или алуминия. Даже да ви кажа под секрет, от въпросните материали се правят съвсем негрозни продукти.

Тук е моментът да споменем, че в индустрията се прилагат два основни начина за охлаждане на кутията. Единият е с положително налягане (където вентилаторите вкарват повече въздух, отколкото изкарват), който има очевидното преимущество, че с няколко филтъра кутията ви остава идеално чиста отвътре поради простата причина, че през цепнатините няма да влиза, а ще излиза въздух, а вкарваният от вентилаторите ще е чист. Въпреки че така не се осигурява константен въздушен поток, като компенсация получавате чисти ребра на охладителите в машината, а прахът, както знаете, далеч не помага на доброто охлаждане.

Въпреки това почистването никога не е чак такъв проблем, пък и без това трябва да чистите филтрите, та затова бих избрал система с отрицателно налягане. Преимуществото на този метод, както споменахме, е, че осигурява постоянен въздушен поток в кутията. При избора на вентилатори имайте предвид, че 120мм вентилатор осигурява два пъти, а 92мм – от 1.2 до 1.3 пъти по-голям въздушен поток от 80 милиметровите вентилатори.

Добре е да разположите вентилаторите така, че студен въздух да влиза към отдаващите големи количества топлина компоненти и да не се отвежда към други, които имат същия проблем. Едно примерно разположение би било вентилатор на предния панел, вентилатор на страничния вкарват студен въздух и два вентилатора на задния и един на горния изкарват. По този начин към процесора отива студен въздух, видео картата също е захранена със студен въздух и потоците отвеждат топлината към компоненти, които не отдават такива големи количества.

Естествено, доброто охлаждане на кутията далеч не означава, че трябва да се откажете от добро охлаждане на видеокартата и процесора. За тях ще поговорим в следващата статия по въпроса, като ще разгледаме дори някои по-нестандартни решения, някои съвсем екстравагантни, както и някои, които могат да ви се сторят забавни, но се оказва, че имат приложение на неочаквани места.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=200223#200223


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 7252 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (238) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.