Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Water Horse: Legend of the Deep (2007) (статия) - Лох Нес, Фентъзи, Холивуд
The Water Horse: Legend of the Deep (2007)

Автор: Т. Христов, сряда, 05 март 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Легенда за езерото (2007)

Едно време бяха простички нещата. Имаше "Педя човек, лакът брада", пластелинчета и барбарони - с една дума приказките бяха за деца. Децата пораснаха, но пак се нуждаеха от измислени истории, от фантастични светове и въображаеми създания. Тогава се появиха и приказки за възрастни - сериозни, тъжни, мрачни. "Легенда за езерото" е една от тях, но въпреки това се опитва да хвърли мост между наивното и реалното, между детството и зрелостта. Затова силно напомня за "Лабиринта на Пан", но без гротесктната испанска мистика, а и запазва онова хлапашко очарование, което завинаги ще свързвам с "Извънземното".

Езерото Лох Нес - няма човек, който да не е чувал за загадъчното морско чудовище, което от време на време подава любопитно глава от дълбините за да подхранва човешкото любопитство. Една възможна история или пък добре скалъпена легенда - това зрителят сам трябва да почувства. И така - малко момче намира странно яйце, от което се излюпва морски кон, митично създание от келтските легенди. По това време шества Втората световна война и макар шотландските планини да са далеч от фронта, войната е оставила отпечатък върху всеки, без да щади и децата. Грижата за подрастващото чудовищенце дава на момчето сили да се бори с враждебния свят наоколо, но пък предизвиква конфликт с най-близките му...

Най-лесно би било да кажа, че това е история за съзряването, за разделянето с детските мечти и за онази съдбоносна крачка, с която завинаги ще влезеш в света на големите, загърбвайки куклите и играчките. Този свят обаче, светът на възрастните, е не по-малко страшен от нощен кошмар и е населен със странни - макар и не приказни - създания: неуверени, плашливи, високомерни, страхливи. Филмът обаче би могъл и да е разказ за свободата, за приятелството и за преследване на неосъществими мечти. Би могъл дори да е носталгичен спомен за отдавна отминали времена - времена тъжни и смутни, но и изпълнени със светлина, с обич, с вяра. А всичко това накуп го прави хубава приказка - за пораснали деца.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=200285#200285


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4119 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.