Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: National Geographic - Март 2008 (статия) - Любопитно, Наука, Научнопопулярно
National Geographic - Март 2008

Поредици: National Geographic

Автор: Т. Христов, петък, 14 март 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Мартенският брой на списанието зарадва читателите с историческа карта на България - от древността, та чак до наши дни. Естествено приложенията не са най-важното в списанието, а статиите:

Особен ум
Винаги сме смятали, че мисленето е присъщо само на човешките същества и това ги отличава от животните, които винаги са движени от унаследени инстинкти. Изследванията в последните години обаче могат да опровергаят тази хипотеза. Познавателни процеси, осъзнаване на собственото аз, дългосрочно планиране - оказва се, че много животински видове притежават умения, които са показателни за наличие на умствени способности. Овце, разпознаващи лица и форми, говорещи папагали, слонове със самосъзнание, шимпанзета, използващи оръдия на труда - природата може да е много по-разнообразна и неочаквана, когато става дума за еволюционни изненади.

Нажежената Исландия
Исландия - може би последното недокоснато от човешка ръка кътче в Европа. Девствена природа, буйни чисти реки, сурови канари - земята не е благосклонна към човешко присъствие. Хората са скупчени край столицата Рейкявик, а животновъдството - някога основен поминък - замира. Търсейки начин да съживи икономиката и да повдигне стандарта на живот, правителството привлича чуждестранни инвеститори с евтин ток и липса на ограничения за вредни емисии. Но след като първият голям завод е вече факт, обществото е разделено на две - въпросът е дали опазването на околната среда може да съжителства с модерната икономика. Балансът е твърде крехък, особено за страна с 310 000 граждани, които живеят като едно многолюдно семейство.

Частицата на Бог
Може би си спомняте за "Шестото клеймо" на Дан Браун - авторът доста успешно беше замесил CERN във фабулата на книгата си. Всъщност статията не разглежда отвлечени религиозни теми, а представя новия гигантски ускорител на частици, построен на територията на Франция и Швейцария. По-точно би било да се каже, че е под територията, защото представлява тунел, дълъг няколко десетки километра, натъпкан с електроника, жици, тръби и магнити.Физиците възлагат големи надежди на новото техническо чудо, което ще им позволи да ускоряват протони до почти светлинна скорост и да изследват резултатите от сблъсъка им. Хипотезите, очакващи своето потвърждение или отхвърляне, граничат с научната фантастика - от откриване на рядка частица до доказване на съществуването на антиматерия.

Пионерите на Пасифика
Наричат ги лапита - далечни прадеди на днешните полинезийци. Изкусни мореплаватели, които само с помощта на прости канута са открили и заселили острови в Тихия Океан на разстояние над 3000 километра. Те прекосили негостоприемния океан без помощта на навигационни уреди и дали на своите потомци сигурен плацдарм, от който да разпространят техните обичаи и език. Столетия по-късно наследниците им - хавайци, маори и таитяни - ще продължат великото разселение, достигайки все по-далеч в неизбродимата морска шир. За съжаление малко се знае за лапита, но скорошните археологически находки на остров Ефате може би ще хвърлят повече светлина върху бита и културата на този загадъчен народ от смели изследователи на океана.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=200730#p200730


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3595 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.