Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Doomsday (2008) (ревю) - Нийл Маршал, Екшън, Научна фантастика, Александър Сидиг, Боб Хоскинс, Ейдриън Лестър, Ема Клийзби, К
Doomsday (2008)

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 27 март 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка


Also published in English [click here]

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Денят на прокълнатите (2008)

Какво му трябва на човек, за да забърка постапокалиптичен екшън - готина мадама в униформа, сандък патрони и 48 часа до края на света такъв, какъвто го познаваме. Любопитното е, че този път продукцията е британска, показвайки, че не само от другата страна на Атлантика го могат, а и прибавяйки към атмосферата на половината филм добрия стар климат на Албиона.

Иначе отново е смъртоносен вирус - дали пък вече не се поизтърка този сюжет - превърнал Шотландия в забравена от Бога карантинна зона, а остатъка от някога Велика Британия - в гнездо на престъпност, конфликти и нездрави интереси. Естествено, убиецът не е овладян напълно, в следствие на което нашият отряд войничета, начело с мадамата, се завръща сред шотландските хълмове със задача и срок.

Сценарият, разбира се, е доста плитичък - основният акцент е върху дъжда от олово и разни спомагателни средства, използвани със същата цел - но пък в наличните си детайли е пипнат и доста логичен на фона на сродни ленти. И задкулисната политическа игра, и еволюцията на псевдообществата на оцелелите в границите на Шотландия стоят доста на място. От друга страна обаче, в главната линия и въобще в развитието на действията на екрана има твърде много спомени от златния архив - най-силен е сякаш елементът от бягствата на Кърт Ръсел, но и като цяло напомня тук и там един куфар филми, които отдавна сме гледали. Но все пак не това е някакъв основен недостатък на "Doomsday", след като сюжетът е от второстепенна важност.

Сериозният му недостатък е чисто визуалният хаос - сякаш има два пъти повече сцени, отколкото е било предвиденото за тях място. Като цяло е доста калейдоскопен, а има и отделни места, където картините се сменят толкова бързо - особено в най-действените епизоди, че започват едва ли не да се размазват пред очите и буквално губиш ориентация какво се случва в момента. Но може би се дължи на факта, че островитяните просто са се попрестарали малко в желанието си да наваксат там, където американските, че и френските им колеги отдавна са дръпнали поне обиколка напред.

Въпреки това "Doomsday" с лекота събира почти два часа гилзи и пакет пуканки, дори и без да оставя някакъв по-траен спомен. A и поне физиономиите този път са малко по-различни от обичайните заподозрени, дори се мяркат някои познати от британските филми лица, макар че спирането на имена е излишно.


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 5330 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.