Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series. Tripping the Rift (статия) - "Закачки в космоса", Анимация, Научна фантастика, Пародия, Сериали, Фантастични сериали, Хумор
SciFi Series. Tripping the Rift

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, неделя, 30 март 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ако трябва с три-четири думи да опиша "Tripping the Rift", те ще звучат горе-долу така - "Е не'а такъв филм!". Официално е предназначен за леко поузряла аудитория, но без някакви спънки върти пълнометражен филм и вече три сезона по SciFi Channel. Напълно културно цензуриран си е, в стил "бийп", пък и горкият английски език все пак не е толкова богат на люта реч омайна сладка, та да ти припари на очите. По отношение телесното съдържимо може да се конкурира на места с "Happy Tree Friends" като стил и хвърковатост, но е безкрайно далеч от общото количество, изливащо се там - всъщност случва си се направо рядко, но пък качествено. А и еротиката... мкхмм... е почти достатъчно завоалирана, даже напълно достатъчно, ако оставим за момент Сикс настрана.

Всъщност, ако човек се разходи из София някой горещ летен ден, ще се нагледа и наслуша на цялото колебаещо се между 14+ и 18+ в зависимост от баланса в конкретния епизод съдържание на "Tripping the Rift" - без междинната част, все пак. Не, че сериалът не изобилства от доста пикантерии и добре поставени мръсотийки, но пък са достатъчно елегантни, та чак да се замислиш дали тия хора не съзряват по-късничко, нещо - което е съмнително леко - или пък поставящите "табелките" са поизостанали от темпа на съвременното общество.

Но както и да е. "Tripping the Rift" все пак изисква един вид "зрялост" - не задължително, но препоръчително е зрителят да е заглеждал поне един-два фантастични сериала или пък кино-класики от жанра, тъй като този представлява сам по себе си не друго, а една огромна анимационна бъзикня именно с тях. Не е първата, със сигурност не и последната, но пък абсолютно най-добрата до сегашния момент. От една страна. А от друга, си е напълно смислена сай-фай поредица от онзи вид без взаимосвързаните епизоди - нещо, с което типичните, кхм, представители на пародийния жанр реално не могат да се похвалят. И с един голям плюс - в никакъв случай не ни оставя със замечтано-изтерзано, умилено изражение, палец-биберон в уста и големия въпрос "Е тоя сега защо (не) направи това?", обикновено стоящ през епизод пред героите и зрителите на класическите НФ-сериали.

Но нека все пак се запознаем с аборигените, тоест участниците. Съществува една... практика да бъдат представяни герой по герой, по герой на квадрат, с картинка и параграфченце всекиму, която обаче честно казано е малко нечитабилна, а и съвсем не подходяща за всеки сгоден и несгоден сериен случай. Та ще си позволя, без да се посвеня, да я избегна.

Под светлината на прожекторите застават капитан Чоуд МакБлъб - самовлюбен експлоататор и комарджия, отрасъл на диета от порно, алкохол и суха пара лилав тип - и неговия екипаж на борда на "Юпитер 42". Екипаж, съставен от златист андроид - полуприкрит гей, в добавка на мързелив, но за сметка на това на нищо неспособен тийн-хамелеон, нещо кравоподобно с нимфо-залитания, същевременно главен инженер, Боб - компютъра-параноик, и да не забравяме Сикс ъф Уан. Все едно че е възможно. Всеки един от тях, начело с Чоуд - напомнящ толкова силно легендарния Кърк, че да те побият тръпки - съчетава огромно количество подразбиращи се или поне възможни, да не кажа логични черти като референции към слабите места сред героите на поне няколко сериала, където се срещат подобни фигури. Като "няколко", това са едва ли не всички, събрани всички под общия знаменател на научно-фантастичните сапунки.

Затова и едва ли има по-вещи събирателни израстъци, под които да се роди подобна безпощадно дива пародия. Първоначалният тласък на оригиналните серии на "Стар Трек" или пък "Междузвездни войни" е най-безобидният, с него сме и свикнали - "Tripping the Rift", за разлика от сродниците си, без колебание подхваща събития от рода на изтърсачето "Ролърбол", далеч не толкова успешната екранизация на "Една одисея в космоса" или "Батълстар Галактика", които обикновено биват пропускани, но всъщност са доста симптоматични, а и в голяма степен уникални. А от там нататък почти няма пропуск - и то не само на сай-фай сцената, а и около нея, даже доста встрани - развивайки се в същия момент и сам за себе си в никак не лоша степен, пък дори и в по-шеговит контекст.

Въобще, ако имате афинитет към научно-фантастични серии, а дори и да нямате и просто искате да се посмеете мръсно, ето това вече е нещо задължително за гледане.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=201631#201631


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 5591 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.