Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series. Odyssey 5 (статия) - Сериали, Фантастични сериали
SciFi Series. Odyssey 5

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, събота, 05 април 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ако трябва да съм честен, никога не съм изпитвал особен апетит, нито пък кой знае каква любов към конспиративните фантастични сериали. Дори и да не е заради друго, то е най-малкото заради еднотипността им и баналностите, в които изпадат - в крайна сметка винаги затъват в едно и също старо и клиширано блато, независимо дали отправна точка им се явява класика от типа на "Война на световете" или пък не. И веднъж като опознаеш малко основните физиономии, доста лесно можеш да предвидиш развоя на отделните епизоди, при това с доста голяма точност.

Не ме разбирайте погрешно - конспиративната подправка присъства в почти всеки един сериал от жанра от "Стар Трек" насам, особено пък ако има и военен елемент. Но като всеки допълнителен аромат въпросът е кога с него вече се прекалява, което може да бъде приемливо, и кога вече се насипва с шепи, което не е. Разбира се, рано или късно очаквах да попадна на някакво изключение от правилото, и в тази насока "Одисей 5" се оказа като че ли приятната изненада.

Отпървом, заготовката на сериала е доста оригинална, дори може да се нарече любопитна. Въпреки всичките инфилтрирали ни до този момент - къде грубо, къде по-нежно - чужди интелекти, видове и раси от всевъзможните краища на галактиката, необятната плоскост на пространството на световната мрежа остава почти девствено. А чисто логически, безбрежните му математически равнини са напълно способни да поддържат интелект - наистина изкуствен за нас, като био-машини, продукт на естествената еволюция, но при малко разчупване на определенията съвсем вероятен и определим. Защото в крайна сметка, дори по древните правила на биологията, животът се определя по прости и конкретни признаци. Но не това е основно - макар и добра идея, донякъде остава на заден план.

Малко повече внимание, на повече детайли, е заделено към втория научнофантастичен елемент в "Одисей 5" - пътуването във времето - и то най-вече по отношение поведението на основните персонажи. Върнати назад в собствената си действителност, на всеки от тях се налага постоянно да отстоява на изкушението да промени развоя на събитията в миналото по този начин, по който намира за по-добър спрямо своите собствени виждания, въпреки реалната опасност, представляващ парадокса на прадядото, без да забравяме и ефекта на пеперудата. И тук, трябва да се признае без нито една спестена похвала към сценаристите, се оказваме пред може би най-реалистичната представа за подобно събитие - всъщност ако не бяха конспиративната половинка и свежарската обстановка в по-голямата част от сериала, начинът по който героите постоянно се раздвояват, разтрояват, даже буквално разкъсват, което ги принуждава да се променят след всеки един отделен епизод, би го доближил като постоянно напрежение на атмосферата дори до "Батълстар Галактика".

Всъщност, конспиративната половинка може би не е и толкова излишна, но в нейна вреда е фактът, че след първи сезон "Одисей 5" е прекъснат и тя остава в зародиш, без възможност да се развие - а засега, за съжаление, и без планове за продължение.

Забавната част обаче е налице през цялото време. Заедно с "Фарскейп" и "Старгейт SG-1", това е може би сериалът с най-много свежи лафове на минута екранно време, като за разлика от споменатите два "Одисей 5" на места е не само циничен, но почти вулгарно безцеремонен. Което дава възможността да бъде гледан и едва ли не като пародиен сериал - в това число и на главните действащи лица, които отговарят до голяма степен на повечето клиширани фигури - макар и съвсем да не е такъв. Или, в резюме, една от едва няколкото серии, които наистина заслужават да получат продължение.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=201875#201875


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 4901 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.