Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Коледа – тъмният произход на един "светъл" празник (статия) - Любопитно, Общество, Религия
Коледа – тъмният произход на един "светъл" празник

Автор: Михаил Георгиев, неделя, 30 декември 2007.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

или „Властта корумпира, а абсолютната власт корумпира абсолютно.”

Колкото и богохулно да се стори някому, Коледа не е било спусната свише в комплект с елхичката, подаръците, Дебелака и гирляндите. По-скоро е компилация от много други, по-стари и, естествено, езически. Защо, ще попитате? Отговорът е прост – за власт.

25 декември


Никъде в Новия завет не е спомената рождената дата на Исус, нито пък има недвусмислени намеци за това (например, „Бе третия ден след като „Легионер-Рим” паднаха позорно от „ПирамидСтрой-Карнак” с 10:5.”); още повече, че през първите векове на съществуването на християнството този празник не е бил отбелязван. Тогава защо точно 25-ти декември?

Един от най-очевидните отговори е, че зимното слънцестоене е на или около тази дата. А зимното слънцестоене е, както знаем от училище, най-дългата нощ в годината. Тази дата се е отбелязвала като празник навсякъде по земното кълбо – от северноамериканските племена хопи и зуни, от южноамериканските маи, от германските племена, от индийци и непалци, от тамилите, от келтите, от източните и западните славяни, от римляни, от евреи, от египтяни, от вавилонци, и още хиляди знайни и незнайни празнуващи – под най-различни имена. Интересно е, че повечето празници обхващат по няколко дена преди и след слънцестоенето.

Най-разпространената теория за „нарочването” на 25.ХІІ. за Коледа проследява първото й официално честване на тази дата някъде през ІV-ти век. Причината е сравнително проста – 25.ХІІ. е била доста популярна дата за празнуване. А опре ли се до празнуване, средностатистическият езически култ не си поплюва. Най-известният зимен празник в Рим е т.нар. Сатурналия в чест на Сатурн – с продължителност 7 дена (17 – 24 декември), през които римляните са се отдавали на купон. В случая под „купон” имам предвид тъпчене до пръсване, пиянство и оргии; черешката върху сладоледа е смяната на ролите на слуги и господари.

Разбира се, имало е и доста други празници, провеждащи се по същото време – например, „Dies Natalis Solis Invicti” – „Рожденият ден на Непобеденото слънце”; аз не мога да се сетя за по-добре име на празник, честно казано. Като цяло, ситуацията, от гледна точка на Църквата, изобщо не е била розова – народонаселението е било, както е логично, привлечено от разюзданите празници на езичниците. Тогава църковните отци решили да вменят чувство за вина на паството си и преместили рождеството Христово така, че да съвпада с гореупоменатите празници. Оттогава Коледа се празнува на 25-ти декември...

В този ход на мисли заслужава да се спомене, че друго нещо, което църквата – по него време все още единна (тоест, преди разделянето си на източно-православна и католическа православна) – приема извън библейските корени на вярата, е продължителността на празника – в англоговорящите страни и досега се говори за „Дванайсетте дни на Коледа”.

Украсяване на дръвче


Във вишеупоменатите времена на езически вярвания абсолютно всичко е било разрешено за почитане – без значение дали е човек, животно, растение, скала, географска особеност, пенисоподобни пръчки... идеята, предполагам, е ясна. Та по него време на норвежците им дошло наум на почитат бог-гръмовержец на име Тор – нещо, което е широко известно. Част от тези норвежци решили да почитат Тор, предлагайки му човешки и животински жертвоприношения под нарочени за свещени дъбови дървета – нещо, което показва докъде може да стигне човек, когато цяла зима си няма свястна занимавка.

Това би било в реда на нещата, и най-вероятно би отминало с течение на времето, ако не се бяха намесили любимите ни мисионери. Един такъв образ, на име Уинфред (Winfred) – по-известен като свети Бонифаций – станал свидетел на подобно жертвоприношение, което, разбира се, не допаднало на изтънчената му натура. Затова решил, напълно полит-коректно, да наложи собствените си монотеистични вярвания насила. За целта хванал брадвата и отрязал въпросния дъб – нещо, което би го приравнило поне към полу-бог. Само че Уинфред решил да бъде лоялен към работодателите си, за която цел посочил нещастна иглолистна фиданка, растяща в сянката на дъба, и дръпнал дълга лекция. За да не отегчавам читателите – същността на лекцията била, че (приблизително) триъгълната форма на иглолистните е отражение на триединството на християнския бог. Работата с украсяването е привнесена допълнително от бременските гилдии, за които се знае, че са слагали украсени с фурми, ядки, кифлички и хартиени цветя дръвчета пред зданията си за забавление на децата на членовете си. Оставям на въображението на читателя ЗАЩО не е било желателно децата да присъстват...

Дебелакът без вкус към дрехите


Всеобщият любимец – затлъстелият, безвкусно облечен, дебилно смеещ се взломаджия дядо Коледа, също има малко общо със светата църква на [сложи описание на предпочитаната си деноминация тук].

Много хора считат, че съвременният образ на дядо Коледа е наложен от рекламният отдел на „Кока-Кола”. Многото хора, както е свойствено на големите групи хора, бъркат. Образът на Добрия Старец TM има доста по-стари корени.

Първообразът, свети Николай Мирски, е останал в църковната история преди всичко с това, че е станал епископ на изключително ранна за такъв пост възраст. В светската история – по-точно, в слуховете, достигнали до нас от онази епоха – е останал като благодетел на млади девици. Историята гласи, че подочул (отново няма да се спирам на причините за това нарушение на правата на личността) под прозореца на наскоро разорен търговец, че последният възнамерява да продаде две от трите си дъщери като проститутки. Одеждите на епископите са били същите, каквито са и досега – червени, като зимният вариант е поръбен с бяло...

Тук ще пропусна нововъведението на Мартин Лютер – световният шампион по отричане на всичко католическо – представляващо ни повече, ни по-малко „златокъдро, сияещо, забулено дете със златни криле, облечено в дълга бяла роба и блестяща корона, и с малко коледно дръвче или пръчица в ръце” (между другото, авторът държи да отбележи, че педофилията е наказуема според Наказателния Кодекс).

Що се отнася до славянската версия, нещата имат допълнителен оттенък, както и повечето възприети от другаде традиции, поникнали в широката славянска душевност. Много измежду читателите сигурно са се питали откъде произхожда думата „Коледа”, която явно няма нищо общо с латинизираното име на празника. Най-благонадеждната теория (според вашия покорен) гласи, че „коледа” произлиза от „календи” – първите дни на месеца според римския календар (друга дума, която произлиза от същата дума). Януарските календи се чествали със специални празници – нещо, останало непроменено и досега – на Балканите, откъде произлязла и думата. Образите на тези, които обикалят в славянските новогодишни нощи, обаче, имат друг произход. Тъй като сме жизнерадостни, светли, позитивно настроени хора, то и митологичните образи отразяват тези ни черти – при нас обикаля Морена (същата – Морана, Маржена, Мара, Маржава), господарка на смъртта, която убива всеки ранен, излязъл през нейната нощ. За умилостивяването й са били приготвяни специални обредни хлябове с дупка, символизираща раната на излезлия – сигурно са познати на читателя като ония неща, които меси баба.

Така че в заключение ще кажа, вече на патерици, „Честита Коледа!”... и внимавайте, когато бродите по нощите...

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=195287#195287


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 7275 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (14) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.