Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: В името на краля (2007) (статия) - Бърт Рейнолдс, Джейсън Стейтъм, Джон Райс-Дейвис, Кинопремиери, Кристана Локен, Рей Лиота, Уве Бол,
В името на краля (2007)

Автор: Иван Ж. Атанасов, сряда, 06 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Тази статия е Гледна точка към В името на краля (2007)

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

За Уве Бол са се изписали тонове мастило и сигурно 99.99% от хартията напоена с него излъчва негативизъм и насмешка. И с право, бих добавил, ако тази тенденция не се беше пренесла и върху "В името на краля". Всъщност това е може би единственият приличен филм на Бол и честно казано не разбирам защо повечето журналисти не искат да си го признаят. Изглежда човека най-сетне си е взел поука от предходните напъни да направи нещо повече от нищо и се е запознал с някои примери за добра режисура, които в голяма степен е успял да пренесе в новия си филм. Така например в новата лента на Бол можете да намерите елементи, които ще ви напомнят за "Властелина на Пръстените", елементи от "Гладиатор”, а в бойните сцени можете да откриете дори частица от изключително готините филми на Джеки Чен. Всичко това базирано върху игра и миксирано във вид на фентъзи.

Всъщност филма излиза от каноните на стила от самото си начало, но за сметка на липсата на дълбочина ни се предоставя повече екшън. Не сте ли искали да гледате фентъзи, в което най-сетне се действа наместо да се говорят премъдри неща? Кьотека започва кажи речи веднага след появата на Джейсън Стейтън (познат ни от "Транспортьорът") и не спира до края. Самите битки имат страхотна хореография и специфична естетика на боя, който изобщо не претендира за реалистичност. Но в крайна сметка тя е жертвана още, когато се въвежда принципа "и сам война е войн", който работи така - малка група трепа голяма орда. В подобни случаи намирам за плюс това, че режисьора е решил поне да ни достави визуална наслада, отколкото да ни захранва с размисли за холивудското кино и реализма.

Освен насладата от екшъна следващото хубаво нещо във "В името на краля" е Бърт Рейнолдс. Преди да го видя в ролята на краля на Еб си мислех че единствения актьор в Холивуд, който може да изиграе добре ролята на стар и мъдър крал е Шон Конъри. Оказа се че съм грешал. Рейнолдс прави страхотна роля и е изключително убедителен в ролята, която му е поверена. Добро впечатление ми направи и Рей Лиота в ролята на злия магьосник, с едно изключение – можеше да я изиграе с една идея по-разчупено. Ясно е, че се търси впечатлението на високомерност, но елемента на лудостта, за която се намеква, е толкова неубедителен, че трябва да го търсиш с лупа. Черна точка за Рей и за Уве.

Има и други интересни моменти и персонажи, някои от които от женски пол - като например горските обитателки, чието присъствие на екрана остава доста запомнящо се. Финалната битка е направена с доста стил, а една реплика от там може да те накара да си припомниш, че все пак това е филм по игра - репликата за бойната магия и честта. На човек веднага му се пръква в акъла рефрена за батерийките/ботовете в PvP-тата и честта във Freelancer, или за CP колбите, които развалиха PvP-тата в Lineage 2 или... изобщо примери много.

Единственото нещо, за което не мога да кажа добра дума е музиката. Просто защото е под всякаква критика. Дране на котки, блъскане по варели, мучене на крави и т.н. за музикален фон би стояло далеч по-добре от това... нещо, което чуваме. На този факт отдавам и не малка част от негативните мнения, които получи "В името на краля", защото просто не можеш да се концентрираш върху действието. С ръка на сърцето си признавам, че в най-драматичния момент, вместо да засили драматизма, музиката успя да ме разсмее. Така че май това е първият филм, при който да си глух не е неудобство, а един приятен бонус.

И в заключение - с малко повече усилия Уве можеше да направи от този нелош филм една доста прилична лента. За жалост имам чувството, че не си е поставил тази цел, а просто е искал да не се провали отново. Искрено се надявам, че тази градация от безумието към адаптацията на чужди идеи ще мине на следващото ниво - раждането на собствени такива със същото качество. Надявам се, но се страхувам, че най-вероятно Уве Бол ще реши, че е изпълнил норматива си от нелоши филми и ще се върне към правенето на безумие на кинолента.

Хубав екшън с елементи на фентъзи, ужасна музика или иначе казано - забавление за окото, почивка за ума и изтезание за слуха. А осезанието, осезанието винаги е едно и също - бира, пуканки, фъстъци или каквото там ядете и пиете докато зяпате филм.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=198053#198053


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 6742 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (6) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.