All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Последни статии Кратки @ Сивостен Recent articles

Свински бут с бамя

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 14.12.2011

Enslaved - The Sleeping Gods and...

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 08.12.2011

England Medieval Festival

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 01.12.2011

SciFi Series: Grimm

(Ангел Генчев) - 28.11.2011

Band dessinee: Chasseurs de dragons

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 28.11.2011

"Синя луна" от Лоръл Хамилтън

"Зигзаг" от Хосе Карлос Сомоса

"Добрият" от Дийн Кунц

"Милениум: Взривената въздушна кула" от Стиг Ларшон

На книжния пазар. Иво Милев: "Случаите ...

На книжния пазар. Джим Марс: "Сестри ...

На книжния пазар. Томас Родригес Мартинес: ...

На книжния пазар. Курбан Саид: "Али ...

На книжния пазар: Хакан Йел - "Ресторант"

Fringe също с нов сезон

Arkan - Hilal (2008)

(Ivan G. Atanasov) - 17.02.2009

Pathology (2008)

(Angel Genchev) - 24.09.2008

Europa Universalis: Rome

(Ivan G. Atanasov) - 22.09.2008

B.B. King - One Kind Favor (2008)

(Angel Genchev) - 17.09.2008

Zavet (2007)

(T. Hristov) - 16.09.2008

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 13 posts ] 
Author Message
 Post subject: Баш-българинът отива на море
PostPosted: Sun Aug 03, 2008 3:00 pm 
Август месец е! Онова блажено време на годината, когато София прилича на град в очакване на бомбардировка, а пътния трафик към източната граница на родината става нетърпим. Сезонът на големите отпуски е настъпил и подобно на филм с Луи Дьо Фюнес една безкрайна върволица от претоварени автомобили се понася към заветната пясъчна ивица още в ранни зори на първия ден от месеца. Но колко се промениха нещата.

Ярък спомен в съзнанието ми са тези “сини лета”, все пак отразени коректно във вечни...

--
Прочети тук: http://www.sivosten.com/content.php?review.1240

Post subject: Re: Баш-българинът отива на море
PostPosted: Tue Aug 05, 2008 12:25 pm 

Моите поздравления за автора. Случайно попаднах на статията... от svejo.net. Явно сме на едни години. И аз често си спомням за онези прекрасни лета. Може би са прекрасни за това защото бяхме деца и още повече социалистически деца, за които мирисът на банани се свързваше с Нова Година, а морето беше невероятен лукс, който можеше да ти се случи именно през август и то ако татко или мама успеят да вземат карта за бунгалата на Ахтопол например. Е, имаше и пионерски лагери, но за жалост в спомените ми преобладават предимно глада и лошите "другарки" отколкото безгрижните игри.
Много ми хареса тънкия хумор в статията. Браво! Оправихте ми деня!

А на въпроса защо и аз напоследък ходя повече в Гърция отколкот в България - моят отговор е: човек никога не знае какво губи докато печели. Или по-скоро държавата ни и "държавниците" ни не знаят какво губят докато си мислят, че печелят от туризъм. Това което реално се случва- презастрояването, липсата на регулация, липсата на плановост, на прогноза, на план стратегия за туризма изобщо, липсата на министерство ако щете показава отношението към сектора. Всичко това води до хаос и до евтини туристи, съсипани сезони, съсипани хотели, съсипани бюджети. Не са мо за играчите в сектора, но и за многото малки и обикновени хора по морето предлагащи туристическа услуга- хотелче, ресторантче, сергийка... Техният съсипан бюджет (високи наеми и ниски обороти, защото бедния английски тракторист не харчи, защото няма!) води до съсипани съдби на семейства, на хора!
За това ходя в Гърция - за да плащам на хора, които разбират, че туризмът е основният им поминак и си го пазят, на хора които ми предлагат добра услуга на добра цена; за да не се чувствам на плажа близък с половин Дортмунд, за да ми дават касова бележка за чадъра, който струва 2 пъти по малко отколкото в Созопол, за да имам паркинг в хотела, за да ме поздравяват в заведението и да ме черпят с кафе и дижестив, след като платя сметката... и за още много, много други неща. Но най важното- защото колкото и да ми е тъжно като казвам това- малките градчета на Халкидики и атмосферата там ми напомня за Приморско, Китен, Черноморец, Поморие от преди 20 години. Усещането е такова. Жалко е! И ми е кофти за всяко похарчено евро извън България, но парадоксалното е че там е моята България- такава каквато искам да я виждам днес.

Провокирани от тези мисли създадохме уебсаит, с който да показваме добрите страни на България. Искаме да покажем, че България не е просто една ски писта и една морска ивица- напротив има още много и то важни неща- има култура, има история, има природа... Но за да станат тези неща бизнес е нужно да имаш клиенти, а бедните туристи, които идват в България (Бога ми- нашето рекламно послние към света е, че България е евтина дестинация!!!) не могат първо да си позволят такова нещо, второ нямат интелектуалната нужда от това.
Уверени сме, че информацията може да промени тенденцията. Надяваме се.

Profile  

PostPosted: Tue Aug 05, 2008 12:36 pm 

Сайтът, който създадохме е bulgariainside.com
Съзнавам, че авторите на sivosten.com могат да изтрият този коментар и ги разбирам. За това го публикувам отделно. Извинете ме предварително ако сметнете това неуместно. Целта не е да промотирам сайта а да съберем съмишленици и блогъри които да пишат за туризма в България и да изказват менния.

Profile  

PostPosted: Tue Aug 05, 2008 1:59 pm 
Star-crossed voyager

Изглежда любопитно сайтът. Иначе да - напълно съм съгласен с леко носталгичния тон на автора и действително е жалко, че вече го няма това ghhh

The moment may just last

Profile  

PostPosted: Mon Aug 11, 2008 7:38 pm 
No, don't do that. No, really don't. Really.

Лошото е, че дори не можем да влезем в някаква полемика - мнението е всеобщо споделено, освен от тези, от които трябва да бъде, а останалите колкото и да искат - тук вече файда няма дори как да има...

Profile  

PostPosted: Mon Aug 11, 2008 11:13 pm 

Каква ти тук полемика! Освен носталгичните спомени, мога да допълня с горчивина, че ако тогава ходенето на море през лятото възприемах като идването на Нова година, като лятната ваканция или като 15 септември - тоест константна и категорична даденост, днес морето си виси под въпрос доста често, а до Гърция - ами не, не ходя! Всъщност зад граница излизах редовно всяка година до падането на Берлинската стена. Нали нищо в природата не се губи - като се срути там и невидимо се премести и изправи пред мен. С прозата на оцеляването и всичките следствия...
За "децата на 60-те" - нещо подобно споделят тук:
http://drivingart.ru/forums/showthread.php?t=118
Ако се харесва - ще приложа "художествен превод" 8)

Profile  

PostPosted: Tue Aug 12, 2008 10:31 pm 
Captain

Quote:
Лошото е, че дори не можем да влезем в някаква полемика - мнението е всеобщо споделено, освен от тези, от които трябва да бъде, а останалите колкото и да искат - тук вече файда няма дори как да има...

Еми, ъ, не. За кое точно говорим, че е скъпо? Бунгала за 15 лв и сега мога да ви намеря на два телефона разстояние. Че курортите ни са натъпкани до козирката с хотели - факт. Но тия "скъпи" хотели, склонен съм да се обзаложа, предлагат несравним с тоя на гръцките места, които сте посетили лукс - поне на база лично сравнение. Идете на наистина елитно място при съседите и нека пак да си говорим. Това което на нас ни липсва е манталитет и планово строителство.

Пък за соц. реализма и носталгията - дръжте си ги колеги, аз през лятото предпочитам пет-звезден хотел на златните, бутилка Стела Артоа до шезлонга, гадже и по възможност модерна електроника. За нас романтиката вече не е в моторите(и съответно москвичите и вмирисаните пансиони, хижи, бунгала и кооперации) и не защото сме по-лоши, а защото сме деца на друго време.

Profile  

PostPosted: Tue Aug 12, 2008 10:45 pm 

Що задаваш въпроси, като сам си отговаряш - "манталитет и планово строителство"? :) Еле па манталитет. Щото мене с поведение повече ме грабнаха комшиите, отколкото с инвестиции, и това не дава никакви индикации да се промени - а за разлика от теб, аз предпочитам петте евро да си ги дам за порция октоподи, която не само е около двадесет пъти по-голяма от нашенската, но гръкът насреща ми се разтапя, знаейки че съм българин - ерго, не особено платежоспособен - опитва се да говори на родния ми език, макар и в смеска с пет чужди, и ме кара да се чувствам желан в тази най-обикновена кръчма от десетте в радиус сто метра, че и ми се радва - пък ако ще да е изкуствено, не е натрапчиво такова. А вероятно никога няма да забравя как нашата скромна черноморска компания се наслаждаваше един вид на сервитьора, който не само ни обърка поръчката поне два пъти, не само с подозрение търси загубения си фиш под нашата маса и се надвикваше с колегата си през главите ни, но едвам се задвижваше с огромно нежелание да обслужи българоговорящата ни тайфа насред Созопол, еле па че направихме най-голямата сметка от околните маси. Честна пионерска - ей ти Физика, ей ти Жокера да потвърдят, нищо че минаха две години от тогава.

Просто докат не се научат, че клиентът е новия месия, не ми ги хвали тия наште. И ще продължи да ни дере носталгията по гърбовете - няма как. Щото луксът не се изразява само и единствено в личното джакузи - поне не отвъд известна степен.

Profile  

PostPosted: Wed Aug 13, 2008 10:26 am 
Star-crossed voyager

Бвахахахаха, Керане, наистина трее посетиш от ония места за които говориш сам за да видиш, че разликата е огромна - обслужване, обстановка. Mon amie, бил съм в петзвезден хотел, в който телевизор нямаше, к'во да говорим за интернет напр. На наш'то черноморие. А обслужване в стил пундещ се борсук - молим. Могам да сваля класата ако това ще подобри условията на почивката и ич няма да ме е свян.

The moment may just last

Profile  

PostPosted: Thu Aug 14, 2008 1:07 pm 
Дзен-лунатик

danny wrote:
Каква ти тук полемика! Освен носталгичните спомени, мога да допълня с горчивина, че ако тогава ходенето на море през лятото възприемах като идването на Нова година, като лятната ваканция или като 15 септември - тоест константна и категорична даденост, днес морето си виси под въпрос доста често, а до Гърция - ами не, не ходя! Всъщност зад граница излизах редовно всяка година до падането на Берлинската стена. Нали нищо в природата не се губи - като се срути там и невидимо се премести и изправи пред мен. С прозата на оцеляването и всичките следствия...
За "децата на 60-те" - нещо подобно споделят тук:
http://drivingart.ru/forums/showthread.php?t=118
Ако се харесва - ще приложа "художествен превод" 8)

Според автора на ето това:

Caesar wrote:
Роден преди 1980
*
Лично послание за тези които са родени преди третото хилядолетие.
Другите няма да могат да го разберат , но ще е добре да ги подсетим.
Гледащ назад във времето, и е трудно да се помисли че сме успели да преживеем толкова дълго време.
Когато бяхме деца ние се возехме във коли без безопасни колани, нито пък балони за защита .
Детските ни стаи бяха боядисвани със оловни бои , и нашите домове бяха изолирани със азбест . Нямаше даже капачки за сигурност на бутилките със медикаменти , още по-малко на токсични препарати , даже нямаше заключалки и на гардеробите .
И когато ходехме да направим едно кръгче със колело карахме без каски.
.
Ходехме сами във града за хляб, и за мляко във алуминиева копанка която едва се затваряше. Даже пиехме вода направо от маркуча за поливане на градинката ! Какъв ужас ?!?!?!?
.
Правехме си малки колички от сапунерки със старите ролкови кънки ! Даже ако си намерихме лагери си правихме и колички , и забравяхме да си направим спирачки , и се спускахме по улици и нанадолнища .
След няколко влизания във стърнищата намирахме решението за спиране .
.
Рано сутрин излизахме от къщи за да идем на училище пеша , и се връщахме много често по-тъмно когато се запалваше уличното осветление .
.
Представете си значи нямаше подвижни телефони , и човек не може да се свърже със нас по цял ден ?!?!?
.
Ядяхме сухи десерти , бисквити , една филия хляб със масло и глава чесън във ръка , а не бяхме дебели ..... и трябва да се каже че играехме почти винаги навън .
.
Пиехме по 4-5 от една и съща бутилка боза или оранжада , и никога нямаше някой умрял от това.
Играехме опасни игри , и често се наранявахме. Катерехме се по дърветата , или прескачахме оградата на съседката. По някой път имахме и падания , наранявания на колена счупени я крак я ръка , но никой не се оплакваше.
Това беше наука за живота.
.
По някой път се биехме между нас си, имахме посинени очи избит някой зъб, но се опитвахме да ги подценим тези неща.
.
Нямахме НИНТЕНДО, ПЛЕЙСТЕЙШЪН или Х-БОКС, без да броя видео-игрите, да не говорим за телевизия, магнетофони видео компютри и т.н.
Но имахме приятели, и ако искахме да ги видим ни оставаше само едно , да излезем на улицата и да отидем до тях да позвъним и да се видим ! Представяте ли си !?!?!? Даже без да питаме родителите си !
Как го правехме всичко това във този суров живот????
*
Ние измислихме игри, със пръчка и топка за тенис, ядехме най-различни неща , но обратно на това което ни се казва.
Рядко е да чуеш че някой е останал без едно око, или има вирусна инфекция.
Някои ученици, не бяха толкова сръчни както други. По някой път им липсваше годината и се налагаше да повтаря. Класовете и изпитите не бяха добре направени и уточнени във времето за да компенсира разликата, независимо от причините.
.
Нашите акции си бяха наши. Ние понасяхме персонално резултатите. Никой не ни криеше. Идеята да ни скрият родителите като направим някаква лудория , беше немислима. Даже нашите родители винаги взимаха страната на другите .
Това не е ли ужасно????
*
Но тази генерация създаде най-добрите приемащи рискове, създатели, откриватели и.т.н. Последните 50 години ние сме във една екслозия от нови идеи и открития.
Ние имахме свободата, отговорността за нашите успехи, а така и неуспехи.
.
*
Но по-важното е че се научихме да живеем със всичко това.
Поздравления , защото и вие сте едни от тях.
-----
За да не забравя предайте тези редове на някои други които нямаха нашия шанс да пораснат преди да се появят адвокати и правителства които да регламентират нашия живот ..... за наше добро !

руският текст е "художествен превод" на неговият :)

Profile  

PostPosted: Thu Aug 14, 2008 2:03 pm 

Е - според мен е обратното - но как да докажеш кой оригинал е пръв?! :oops:
Всъщност - ако се вгледаш, ще видиш в българския текст на места да прозира руския словоред. Да не говорим, че у нас млякото никога не е било в "алуминиева" опаковка, на български никога няма да кажеш "понасям персонално резултата". Ей такива дреболии... :wink:

Profile  

PostPosted: Thu Aug 21, 2008 1:18 am 

Има твърде много въпросителни и главни букви. За какво иде реч вкратце?

Profile  

Post subject: Баш-българинът отива на море
PostPosted: Tue Mar 05, 2013 1:03 pm 
This shows real exepitrse. Thanks for the answer.

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 13 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]