All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Последни статии Кратки @ Сивостен Recent articles

Свински бут с бамя

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 14.12.2011

Enslaved - The Sleeping Gods and...

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 08.12.2011

England Medieval Festival

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 01.12.2011

SciFi Series: Grimm

(Ангел Генчев) - 28.11.2011

Band dessinee: Chasseurs de dragons

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 28.11.2011

"Синя луна" от Лоръл Хамилтън

"Зигзаг" от Хосе Карлос Сомоса

"Добрият" от Дийн Кунц

"Милениум: Взривената въздушна кула" от Стиг Ларшон

На книжния пазар. Иво Милев: "Случаите ...

На книжния пазар. Джим Марс: "Сестри ...

На книжния пазар. Томас Родригес Мартинес: ...

На книжния пазар. Курбан Саид: "Али ...

На книжния пазар: Хакан Йел - "Ресторант"

Fringe също с нов сезон

Arkan - Hilal (2008)

(Ivan G. Atanasov) - 17.02.2009

Pathology (2008)

(Angel Genchev) - 24.09.2008

Europa Universalis: Rome

(Ivan G. Atanasov) - 22.09.2008

B.B. King - One Kind Favor (2008)

(Angel Genchev) - 17.09.2008

Zavet (2007)

(T. Hristov) - 16.09.2008


Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 13 posts ] 
Author Message
 Post subject: Баш-българинът отива на море
PostPosted: Sun Aug 03, 2008 3:00 pm 
Август месец е! Онова блажено време на годината, когато София прилича на град в очакване на бомбардировка, а пътния трафик към източната граница на родината става нетърпим. Сезонът на големите отпуски е настъпил и подобно на филм с Луи Дьо Фюнес една безкрайна върволица от претоварени автомобили се понася към заветната пясъчна ивица още в ранни зори на първия ден от месеца. Но колко се промениха нещата.

Ярък спомен в съзнанието ми са тези “сини лета”, все пак отразени коректно във вечни...

--
Прочети тук: http://www.sivosten.com/content.php?review.1240


Top
  
 
 Post subject: Re: Баш-българинът отива на море
PostPosted: Tue Aug 05, 2008 12:25 pm 

Joined: Tue Aug 05, 2008 11:46 am
Posts: 2
Моите поздравления за автора. Случайно попаднах на статията... от svejo.net. Явно сме на едни години. И аз често си спомням за онези прекрасни лета. Може би са прекрасни за това защото бяхме деца и още повече социалистически деца, за които мирисът на банани се свързваше с Нова Година, а морето беше невероятен лукс, който можеше да ти се случи именно през август и то ако татко или мама успеят да вземат карта за бунгалата на Ахтопол например. Е, имаше и пионерски лагери, но за жалост в спомените ми преобладават предимно глада и лошите "другарки" отколкото безгрижните игри.
Много ми хареса тънкия хумор в статията. Браво! Оправихте ми деня!

А на въпроса защо и аз напоследък ходя повече в Гърция отколкот в България - моят отговор е: човек никога не знае какво губи докато печели. Или по-скоро държавата ни и "държавниците" ни не знаят какво губят докато си мислят, че печелят от туризъм. Това което реално се случва- презастрояването, липсата на регулация, липсата на плановост, на прогноза, на план стратегия за туризма изобщо, липсата на министерство ако щете показава отношението към сектора. Всичко това води до хаос и до евтини туристи, съсипани сезони, съсипани хотели, съсипани бюджети. Не са мо за играчите в сектора, но и за многото малки и обикновени хора по морето предлагащи туристическа услуга- хотелче, ресторантче, сергийка... Техният съсипан бюджет (високи наеми и ниски обороти, защото бедния английски тракторист не харчи, защото няма!) води до съсипани съдби на семейства, на хора!
За това ходя в Гърция - за да плащам на хора, които разбират, че туризмът е основният им поминак и си го пазят, на хора които ми предлагат добра услуга на добра цена; за да не се чувствам на плажа близък с половин Дортмунд, за да ми дават касова бележка за чадъра, който струва 2 пъти по малко отколкото в Созопол, за да имам паркинг в хотела, за да ме поздравяват в заведението и да ме черпят с кафе и дижестив, след като платя сметката... и за още много, много други неща. Но най важното- защото колкото и да ми е тъжно като казвам това- малките градчета на Халкидики и атмосферата там ми напомня за Приморско, Китен, Черноморец, Поморие от преди 20 години. Усещането е такова. Жалко е! И ми е кофти за всяко похарчено евро извън България, но парадоксалното е че там е моята България- такава каквато искам да я виждам днес.

Провокирани от тези мисли създадохме уебсаит, с който да показваме добрите страни на България. Искаме да покажем, че България не е просто една ски писта и една морска ивица- напротив има още много и то важни неща- има култура, има история, има природа... Но за да станат тези неща бизнес е нужно да имаш клиенти, а бедните туристи, които идват в България (Бога ми- нашето рекламно послние към света е, че България е евтина дестинация!!!) не могат първо да си позволят такова нещо, второ нямат интелектуалната нужда от това.
Уверени сме, че информацията може да промени тенденцията. Надяваме се.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Баш-българинът отива на море
PostPosted: Tue Aug 05, 2008 12:36 pm 

Joined: Tue Aug 05, 2008 11:46 am
Posts: 2
Сайтът, който създадохме е bulgariainside.com
Съзнавам, че авторите на sivosten.com могат да изтрият този коментар и ги разбирам. За това го публикувам отделно. Извинете ме предварително ако сметнете това неуместно. Целта не е да промотирам сайта а да съберем съмишленици и блогъри които да пишат за туризма в България и да изказват менния.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Баш-българинът отива на море
PostPosted: Tue Aug 05, 2008 1:59 pm 
Star-crossed voyager
User avatar

Joined: Sat Aug 07, 2004 12:30 pm
Posts: 4973
Location: Pridelands
Изглежда любопитно сайтът. Иначе да - напълно съм съгласен с леко носталгичния тон на автора и действително е жалко, че вече го няма това ghhh

_________________
Never trust the future
Never miss the past.
If you live for the shining moment
The moment may just last


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Баш-българинът отива на море
PostPosted: Mon Aug 11, 2008 7:38 pm 
No, don't do that. No, really don't. Really.
User avatar

Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Posts: 12312
Location: Time and Relative Dimension in Space
Лошото е, че дори не можем да влезем в някаква полемика - мнението е всеобщо споделено, освен от тези, от които трябва да бъде, а останалите колкото и да искат - тук вече файда няма дори как да има...

_________________
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Баш-българинът отива на море
PostPosted: Mon Aug 11, 2008 11:13 pm 

Joined: Sun Aug 10, 2008 10:46 pm
Posts: 11
Каква ти тук полемика! Освен носталгичните спомени, мога да допълня с горчивина, че ако тогава ходенето на море през лятото възприемах като идването на Нова година, като лятната ваканция или като 15 септември - тоест константна и категорична даденост, днес морето си виси под въпрос доста често, а до Гърция - ами не, не ходя! Всъщност зад граница излизах редовно всяка година до падането на Берлинската стена. Нали нищо в природата не се губи - като се срути там и невидимо се премести и изправи пред мен. С прозата на оцеляването и всичките следствия...
За "децата на 60-те" - нещо подобно споделят тук:
http://drivingart.ru/forums/showthread.php?t=118
Ако се харесва - ще приложа "художествен превод" 8)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Баш-българинът отива на море
PostPosted: Tue Aug 12, 2008 10:31 pm 
Captain
User avatar

Joined: Sun Sep 07, 2003 1:34 pm
Posts: 2749
Location: Unknown Colony, Terran Dominion
Quote:
Лошото е, че дори не можем да влезем в някаква полемика - мнението е всеобщо споделено, освен от тези, от които трябва да бъде, а останалите колкото и да искат - тук вече файда няма дори как да има...


Еми, ъ, не. За кое точно говорим, че е скъпо? Бунгала за 15 лв и сега мога да ви намеря на два телефона разстояние. Че курортите ни са натъпкани до козирката с хотели - факт. Но тия "скъпи" хотели, склонен съм да се обзаложа, предлагат несравним с тоя на гръцките места, които сте посетили лукс - поне на база лично сравнение. Идете на наистина елитно място при съседите и нека пак да си говорим. Това което на нас ни липсва е манталитет и планово строителство.

Пък за соц. реализма и носталгията - дръжте си ги колеги, аз през лятото предпочитам пет-звезден хотел на златните, бутилка Стела Артоа до шезлонга, гадже и по възможност модерна електроника. За нас романтиката вече не е в моторите(и съответно москвичите и вмирисаните пансиони, хижи, бунгала и кооперации) и не защото сме по-лоши, а защото сме деца на друго време.

_________________
The name's Jim Raynor, pal. And I won't be talked down to by anybody.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Баш-българинът отива на море
PostPosted: Tue Aug 12, 2008 10:45 pm 
No, don't do that. No, really don't. Really.
User avatar

Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Posts: 12312
Location: Time and Relative Dimension in Space
Що задаваш въпроси, като сам си отговаряш - "манталитет и планово строителство"? :) Еле па манталитет. Щото мене с поведение повече ме грабнаха комшиите, отколкото с инвестиции, и това не дава никакви индикации да се промени - а за разлика от теб, аз предпочитам петте евро да си ги дам за порция октоподи, която не само е около двадесет пъти по-голяма от нашенската, но гръкът насреща ми се разтапя, знаейки че съм българин - ерго, не особено платежоспособен - опитва се да говори на родния ми език, макар и в смеска с пет чужди, и ме кара да се чувствам желан в тази най-обикновена кръчма от десетте в радиус сто метра, че и ми се радва - пък ако ще да е изкуствено, не е натрапчиво такова. А вероятно никога няма да забравя как нашата скромна черноморска компания се наслаждаваше един вид на сервитьора, който не само ни обърка поръчката поне два пъти, не само с подозрение търси загубения си фиш под нашата маса и се надвикваше с колегата си през главите ни, но едвам се задвижваше с огромно нежелание да обслужи българоговорящата ни тайфа насред Созопол, еле па че направихме най-голямата сметка от околните маси. Честна пионерска - ей ти Физика, ей ти Жокера да потвърдят, нищо че минаха две години от тогава.

Просто докат не се научат, че клиентът е новия месия, не ми ги хвали тия наште. И ще продължи да ни дере носталгията по гърбовете - няма как. Щото луксът не се изразява само и единствено в личното джакузи - поне не отвъд известна степен.

_________________
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Баш-българинът отива на море
PostPosted: Wed Aug 13, 2008 10:26 am 
Star-crossed voyager
User avatar

Joined: Sat Aug 07, 2004 12:30 pm
Posts: 4973
Location: Pridelands
Бвахахахаха, Керане, наистина трее посетиш от ония места за които говориш сам за да видиш, че разликата е огромна - обслужване, обстановка. Mon amie, бил съм в петзвезден хотел, в който телевизор нямаше, к'во да говорим за интернет напр. На наш'то черноморие. А обслужване в стил пундещ се борсук - молим. Могам да сваля класата ако това ще подобри условията на почивката и ич няма да ме е свян.

_________________
Never trust the future
Never miss the past.
If you live for the shining moment
The moment may just last


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Баш-българинът отива на море
PostPosted: Thu Aug 14, 2008 1:07 pm 
Дзен-лунатик
User avatar

Joined: Fri May 14, 2004 1:02 pm
Posts: 1136
Location: ДАО
danny wrote:
Каква ти тук полемика! Освен носталгичните спомени, мога да допълня с горчивина, че ако тогава ходенето на море през лятото възприемах като идването на Нова година, като лятната ваканция или като 15 септември - тоест константна и категорична даденост, днес морето си виси под въпрос доста често, а до Гърция - ами не, не ходя! Всъщност зад граница излизах редовно всяка година до падането на Берлинската стена. Нали нищо в природата не се губи - като се срути там и невидимо се премести и изправи пред мен. С прозата на оцеляването и всичките следствия...
За "децата на 60-те" - нещо подобно споделят тук:
http://drivingart.ru/forums/showthread.php?t=118
Ако се харесва - ще приложа "художествен превод" 8)


Според автора на ето това:

Caesar wrote:
Роден преди 1980
*
Лично послание за тези които са родени преди третото хилядолетие.
Другите няма да могат да го разберат , но ще е добре да ги подсетим.
Гледащ назад във времето, и е трудно да се помисли че сме успели да преживеем толкова дълго време.
Когато бяхме деца ние се возехме във коли без безопасни колани, нито пък балони за защита .
Детските ни стаи бяха боядисвани със оловни бои , и нашите домове бяха изолирани със азбест . Нямаше даже капачки за сигурност на бутилките със медикаменти , още по-малко на токсични препарати , даже нямаше заключалки и на гардеробите .
И когато ходехме да направим едно кръгче със колело карахме без каски.
.
Ходехме сами във града за хляб, и за мляко във алуминиева копанка която едва се затваряше. Даже пиехме вода направо от маркуча за поливане на градинката ! Какъв ужас ?!?!?!?
.
Правехме си малки колички от сапунерки със старите ролкови кънки ! Даже ако си намерихме лагери си правихме и колички , и забравяхме да си направим спирачки , и се спускахме по улици и нанадолнища .
След няколко влизания във стърнищата намирахме решението за спиране .
.
Рано сутрин излизахме от къщи за да идем на училище пеша , и се връщахме много често по-тъмно когато се запалваше уличното осветление .
.
Представете си значи нямаше подвижни телефони , и човек не може да се свърже със нас по цял ден ?!?!?
.
Ядяхме сухи десерти , бисквити , една филия хляб със масло и глава чесън във ръка , а не бяхме дебели ..... и трябва да се каже че играехме почти винаги навън .
.
Пиехме по 4-5 от една и съща бутилка боза или оранжада , и никога нямаше някой умрял от това.
Играехме опасни игри , и често се наранявахме. Катерехме се по дърветата , или прескачахме оградата на съседката. По някой път имахме и падания , наранявания на колена счупени я крак я ръка , но никой не се оплакваше.
Това беше наука за живота.
.
По някой път се биехме между нас си, имахме посинени очи избит някой зъб, но се опитвахме да ги подценим тези неща.
.
Нямахме НИНТЕНДО, ПЛЕЙСТЕЙШЪН или Х-БОКС, без да броя видео-игрите, да не говорим за телевизия, магнетофони видео компютри и т.н.
Но имахме приятели, и ако искахме да ги видим ни оставаше само едно , да излезем на улицата и да отидем до тях да позвъним и да се видим ! Представяте ли си !?!?!? Даже без да питаме родителите си !
Как го правехме всичко това във този суров живот????
*
Ние измислихме игри, със пръчка и топка за тенис, ядехме най-различни неща , но обратно на това което ни се казва.
Рядко е да чуеш че някой е останал без едно око, или има вирусна инфекция.
Някои ученици, не бяха толкова сръчни както други. По някой път им липсваше годината и се налагаше да повтаря. Класовете и изпитите не бяха добре направени и уточнени във времето за да компенсира разликата, независимо от причините.
.
Нашите акции си бяха наши. Ние понасяхме персонално резултатите. Никой не ни криеше. Идеята да ни скрият родителите като направим някаква лудория , беше немислима. Даже нашите родители винаги взимаха страната на другите .
Това не е ли ужасно????
*
Но тази генерация създаде най-добрите приемащи рискове, създатели, откриватели и.т.н. Последните 50 години ние сме във една екслозия от нови идеи и открития.
Ние имахме свободата, отговорността за нашите успехи, а така и неуспехи.
.
*
Но по-важното е че се научихме да живеем със всичко това.
Поздравления , защото и вие сте едни от тях.
-----
За да не забравя предайте тези редове на някои други които нямаха нашия шанс да пораснат преди да се появят адвокати и правителства които да регламентират нашия живот ..... за наше добро !


руският текст е "художествен превод" на неговият :)

_________________
PEACE & LOVE


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Баш-българинът отива на море
PostPosted: Thu Aug 14, 2008 2:03 pm 

Joined: Sun Aug 10, 2008 10:46 pm
Posts: 11
Е - според мен е обратното - но как да докажеш кой оригинал е пръв?! :oops:
Всъщност - ако се вгледаш, ще видиш в българския текст на места да прозира руския словоред. Да не говорим, че у нас млякото никога не е било в "алуминиева" опаковка, на български никога няма да кажеш "понасям персонално резултата". Ей такива дреболии... :wink:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Баш-българинът отива на море
PostPosted: Thu Aug 21, 2008 1:18 am 
No, don't do that. No, really don't. Really.
User avatar

Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Posts: 12312
Location: Time and Relative Dimension in Space
Има твърде много въпросителни и главни букви. За какво иде реч вкратце?

_________________
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Баш-българинът отива на море
PostPosted: Tue Mar 05, 2013 1:03 pm 
This shows real exepitrse. Thanks for the answer.


Top
  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 13 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group