Daredavil wrote:
по разглеждайки по същество разликата,
черните магове искат да завладеят света, а белите
допринасят за неговото добруване. Вярвам поне това няма никой да оспори. (За пример - разликата между Гандалф и Саруман)
в този ред на мисли, ми е много любопитно как си представяш да играеш зъл маг и едновременно с това да не си създадеш проблеми - та нали щом си зъл автоматично ще задействаш закона на Нютон* и добрите магове ще те атакуват при първа възможност.
*Закона на Нютон гласи, че всяко действие среща равно по сила и противоположно по големина противодействие
Аз го оспорвам, при това го правя за твое добро. вярвай ми, можеш да срещенеш и по-невъздържани оценки от моята.
И така, представи си бял маг, който се опита да наложи своята воля над няколко разединени народа, за да ги предпази от заплахата на Злата Империя-както е започнал Саруман. Или се представи оня идиот, дето вземе да избие всички червеи, да не ядат на хората посевите-и чак после разбира, че всъщност червеите си имат място в екосистемата:).
От друга страна си представи моят черен маг, който се мъкне по партита, осигурява любовни еликсири, отрови, проклятия и разваляне на проклятия (понякога, поставени от него самия)-всичко това срещу заплащане със съответните пари, услуги или и двете.
На кой предричаш по-дълъг живот?
И за какво ми е да управлявам свят, в който и без това получавам всичко, което искам-а робите за жертвоприношения струват просто пари и липса на скрупули? За да се занимавам с градоустройство, при условие, че така или иначе аз имам охрана, всички възможни обществени услуги (и някои, за които обществеността не може и да сънува) и възможност да задоволя всяко свое желание?
Същевременно, моят маг изпълнява важната роля да предлага по-лесни изходи за решаването на проблемите им (иначе казано, да прави подчинението на друга върховна власт не толкова досадно) на идиоти, които иначе биха се клали по бойните полета с аристократично достойнство. Не, че на някой му пука за тях, ама покрай тях и доста обикновени хора биха си отивали. А твоят бял маг вероятно кара простите хорица да съберат сили и да се бият с легионите на Империята, при което голяма част от тях просто са обречени-в името на някаква абстрактна цел, най-вероятно.
Сега си помисли кой ще бъде запомнен в историческите книги като допринесъл най-много за добруването на обществото

!
Иначе се радвам, че виждаш разширеното приложение на третият закон на Нютон, но там има и една особеност. Ако не преценяваш правилно последствията от действията си, пък и да ги преценяваш, можеш да станеш нарицателно за поговорката, че "пътят към Ада е покрит с добри намерения":).
Това в случай, че изобщо разделяме маговете на "бели" и "черни", според мен обаче липсата на подобно разделение основанията за подобно разделение са не повече (и не по-малко), отколкото при хората с мечове:)!