All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Последни статии Кратки @ Сивостен Recent articles

Свински бут с бамя

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 14.12.2011

Enslaved - The Sleeping Gods and...

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 08.12.2011

England Medieval Festival

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 01.12.2011

SciFi Series: Grimm

(Ангел Генчев) - 28.11.2011

Band dessinee: Chasseurs de dragons

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 28.11.2011

"Синя луна" от Лоръл Хамилтън

"Зигзаг" от Хосе Карлос Сомоса

"Добрият" от Дийн Кунц

"Милениум: Взривената въздушна кула" от Стиг Ларшон

На книжния пазар. Иво Милев: "Случаите ...

На книжния пазар. Джим Марс: "Сестри ...

На книжния пазар. Томас Родригес Мартинес: ...

На книжния пазар. Курбан Саид: "Али ...

На книжния пазар: Хакан Йел - "Ресторант"

Fringe също с нов сезон

Arkan - Hilal (2008)

(Ivan G. Atanasov) - 17.02.2009

Pathology (2008)

(Angel Genchev) - 24.09.2008

Europa Universalis: Rome

(Ivan G. Atanasov) - 22.09.2008

B.B. King - One Kind Favor (2008)

(Angel Genchev) - 17.09.2008

Zavet (2007)

(T. Hristov) - 16.09.2008


Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 8 posts ] 
Author Message
 Post subject: Стефан Цанев: "Български Хроники"
PostPosted: Sat Jan 03, 2009 11:36 am 
Ако има съвременна книга за българската история, която да се е превърнала в бестселър, то това непременно е именно „Български Хроники” на Стефан Цанев. Когато „неисторик”, пък бил той писател, драматург или журналист, реши да напиши историческа книга, обикновено става или страшно, или смешно. Западните тенденции(тъй като за български такива трудно може да се говори, макар бисери да не липсват) в това отношение са по-скоро плачевни, като някои от особено пошлите опити дори са преведени на...

--
Прочети тук: http://www.sivosten.com/content.php?review.1540


Top
  
 
 Post subject: Re: Стефан Цанев:
PostPosted: Sat Jan 03, 2009 12:57 pm 
Владимир Райков
User avatar

Joined: Mon Apr 05, 2004 12:07 am
Posts: 927
Много добър материал!

_________________
Капли на лице - это просто дождь, а может плачу это я.
Дождь очистил все, и душа, захлюпав, вдруг размокла у меня...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Стефан Цанев:
PostPosted: Sat Jan 17, 2009 3:12 am 

Joined: Mon Nov 03, 2008 11:13 pm
Posts: 42
Моите поздравления към автора, че се е осмелил да се нагърби с ревю на толкова трудна за ревюиране на книга и, струва ми се, справил се е прилично.

За мен лично прочитането на томовете беше незабравимо преживяване. Никога не съм вярвал, че история може да се пише по толкова увлекателен начин. Макар и българин, никога не съм се интересувал кой знае колко от нашата история и вероятно я познавам доста по-слабо отколкото би трябвало. Причините за това са основно две - умопомрачително скучни учебници по история и честото използване на историята като чиста проба националистически лозунг. Тази книга до голяма степен промени отношението ми към собствената ни история, събуждайки към нея интерес, какъвто дори не съм вярвал, че е възможно да бъде събуден. Само по себе си това я прави, за мен поне, една велика книга.

Акцентът върху патоса е интересен. Така и никога не успях да разбера какво точно е "патос", но ако се има предвид нещо от сорта на "страстно въодушевление", то не би било лошо да се държи на каишка. Не мога да кажа, че в "Български хроники" ми е бил в повече от необходимото количество, за да се чувствам комфортно сред страниците. Предполагам критиката на автора - очевидно човек със значително по-солидни познания по българска история от мен - към обема на книгите и пропуснатите важни моменти е оправдана, но не вярвам че би могло да бъде другояче. Така или иначе, това не е "История на България", а дори не вярвам че такава би могла въобще някога да бъде написана без абсолютно нищо да бъде пропуснато или пренебрегнато. Ако човек иска да придобие наистина солидни и стойностни знания в която и да е област, това може да стане само по един начин - с внимателно четене и осмисляне на огромен брой книги. "Български хроники" ме стимулира изключително в тази насока, освен че ми дава и никак не малко исторически материал за размисъл.

В заключение - благодаря за списъка с други книги; живот и здраве някой ден ще ги прочета.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Стефан Цанев: "Български Хроники"
PostPosted: Sat Dec 05, 2009 11:18 am 
Желая много здраве и дълаг живот. "БЪЛГАРСКИТЕ ХРОНИКИ" ми доставиха голямо удоволствие!


Top
  
 
 Post subject: Стефан Цанев: "Български Хроники"
PostPosted: Tue Jun 01, 2010 9:11 pm 
Само едно ще кажа: не знам какво са изпитвали хората, когато са четяла или са слушали да им четат "История славянобългарска" на Паисий, но ние с майка ми много се вълнувахме, на места плакахме и можем само да кажем:БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ ЗА ПРЕКРАСНИТЕ КНИГИ!!!


Top
  
 
 Post subject: Стефан Цанев: "Български Хроники"
PostPosted: Wed Jun 09, 2010 5:31 pm 
Да, има патос,но съгласете се, че патосът потдържа емоцията, а пък емоцията от своя страна интереса на читателя.Така покрай патоса и емоцията се запомнят лесно фактите.Иначе те (фактите) поднесени ни от въпросните академични умове - сухи, няма как да заинтригуват обикновенния човек - неисторик. Затова не ни се чете история, като се започне от учебниците в училище, та се стигне до сухо и академично написаните книги след това. Относно личните тези на Цанев за личности и събития. Смятам че има пълното право да го прави, след като те са на база достоверни факти и логични връзки.Какво значи не отчита другите теории?! Теории има всякакви и в много случаи противоречиви и за кои точно теории става въпрос? Цанев създава собствена теория, на база на огромната информация която е прочел (само за първата книга това са 40000 стр).Той има право на това, а пък ние читателите имаме право да му вярваме или не. Относно обема. Имаме 4 книги с около 500 стр. Общо около 2000 стр. Това за един професионалист - историк, или човек с хоби история може и да не е достатъчно, но повярвайте, за един обикновен човек, това си е доста. Да не говорим пък за един тинейджър дето хич не му се чете. В книгите са описани хронологично и много интересно най - важните събития от нашата вековна история.Човек се потапя в нея, съпреживява и запомня с лекота факти и събитя. Чувстава се герой от една много истинска и тъжна приказка,приказката за България. Най - важното е, че след като прочетеш \"Българските Хроники\" ти се ще да научиш повече за нашата история, та дори за историята въобще. Тогава на база на вече натрупаната информация от, започваш да се ровиш и в други академични дебели книги. Поне с мен се случи така - историята започва лека полека да ми се превръща в хоби :)).Този начален тласък, който дават книгите на Цанев е много по - значим от всякакви други критики, коментари,или хвалебствия. Какво по - хубаво от това да отвориш очите на един човек за трупане на знания и то по собствена воля.


Top
  
 
 Post subject: Стефан Цанев: "Български Хроники"
PostPosted: Wed Sep 22, 2010 3:48 pm 
Knigite sa otli4ni - BRAVO na avtora


Top
  
 
 Post subject: Стефан Цанев: "Български Хроники"
PostPosted: Wed Sep 07, 2011 11:43 am 
Knigite sa otlichni! Kato zapochna da cheta, prosto ne moga da zatvoria knigata. Misleneto na pisatelia, duhat na istoriite, koito lyha ot tiah sa chudni.Zavyrshil sym gimnazia v 1956 v Triavna, ot otgava jiveia v chujbina. Mnogo sym blagodaren na Stefan Canev ( moje bi i toi e to Triavna)za tova koeto pouchih ot pisanata ot nego Istoria na Bulgaria. Adresa mi e stoychev@freemail.hu


Top
  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 8 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group