All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Последни статии Кратки @ Сивостен Recent articles

Свински бут с бамя

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 14.12.2011

Enslaved - The Sleeping Gods and...

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 08.12.2011

England Medieval Festival

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 01.12.2011

SciFi Series: Grimm

(Ангел Генчев) - 28.11.2011

Band dessinee: Chasseurs de dragons

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 28.11.2011

"Синя луна" от Лоръл Хамилтън

"Зигзаг" от Хосе Карлос Сомоса

"Добрият" от Дийн Кунц

"Милениум: Взривената въздушна кула" от Стиг Ларшон

На книжния пазар. Иво Милев: "Случаите ...

На книжния пазар. Джим Марс: "Сестри ...

На книжния пазар. Томас Родригес Мартинес: ...

На книжния пазар. Курбан Саид: "Али ...

На книжния пазар: Хакан Йел - "Ресторант"

Fringe също с нов сезон

Arkan - Hilal (2008)

(Ivan G. Atanasov) - 17.02.2009

Pathology (2008)

(Angel Genchev) - 24.09.2008

Europa Universalis: Rome

(Ivan G. Atanasov) - 22.09.2008

B.B. King - One Kind Favor (2008)

(Angel Genchev) - 17.09.2008

Zavet (2007)

(T. Hristov) - 16.09.2008






Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 3 posts ] 
Author Message
 Post subject: Френска кухня: Лучена супа
PostPosted: Mon Apr 27, 2009 1:14 pm 
Французите са всеизвестни майстори-готвачи, още по-известни със своите супи. По тамошен маниер, между другото, те са изключително бистри, не се застройстват - нещо, на което у нас не сме свикнали до такава степен - и най-често се сервират, а понякога дори приготовляват, във финалната си фаза, с крутони.

Една от най-известните от френските супи пък на свой ред е прословутата soupe a l'oigion, съвсем буквално лучена супа. А може би най-изненадващото е, че въпреки огромната си популярност,...

--
Прочети тук: http://www.sivosten.com/content.php?mode=article&id=1890&ttl=frenska-kuhnq-luchena-supa


Top
  
 
 Post subject: Re: Френска кухня: Лучена супа
PostPosted: Mon Apr 27, 2009 5:58 pm 
User avatar

Joined: Thu Nov 06, 2003 10:57 pm
Posts: 2342
Гледах наскоро някакво франсе да приготвя супата. В неговия вариант франзелата се слага на дъното на огнеупорната купа и се залива със супата. Отгоре обилно се поръсва с настъргано сирене (ементал, грюер, чедър, кашкавал, може и микс от няколко сирена), така че да се получи купчинка, която да запечата супата при изпичането. Същото франсе спомена нещо и за пасиране на лука.

_________________
Welcome to the jungle. We've got fun and games.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Френска кухня: Лучена супа
PostPosted: Mon Apr 27, 2009 6:03 pm 
No, don't do that. No, really don't. Really.
User avatar

Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Posts: 12312
Location: Time and Relative Dimension in Space
А, то има доста варианти - можеш и само със сирене да я запечеш, и да си направиш обикновените пържени кротони встрани, може дори и да не я запичаш (макар че трика на геометрика е да се стопи сиренето). Отдолу... не схващам идеята обаче, няма да са хрупкави. Ма знае ли човек - между другото, soupe на френски е и филия, накисната в супа :D

Пасиране вече ми се струва излишно обаче - сигурно става някаква лучена крем супа, ама не ми звучи същото (а мисля не бих го и ял) :)

_________________
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 3 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group