All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Последни статии Кратки @ Сивостен Recent articles

Свински бут с бамя

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 14.12.2011

Enslaved - The Sleeping Gods and...

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 08.12.2011

England Medieval Festival

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 01.12.2011

SciFi Series: Grimm

(Ангел Генчев) - 28.11.2011

Band dessinee: Chasseurs de dragons

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 28.11.2011

"Синя луна" от Лоръл Хамилтън

"Зигзаг" от Хосе Карлос Сомоса

"Добрият" от Дийн Кунц

"Милениум: Взривената въздушна кула" от Стиг Ларшон

На книжния пазар. Иво Милев: "Случаите ...

На книжния пазар. Джим Марс: "Сестри ...

На книжния пазар. Томас Родригес Мартинес: ...

На книжния пазар. Курбан Саид: "Али ...

На книжния пазар: Хакан Йел - "Ресторант"

Fringe също с нов сезон

Arkan - Hilal (2008)

(Ivan G. Atanasov) - 17.02.2009

Pathology (2008)

(Angel Genchev) - 24.09.2008

Europa Universalis: Rome

(Ivan G. Atanasov) - 22.09.2008

B.B. King - One Kind Favor (2008)

(Angel Genchev) - 17.09.2008

Zavet (2007)

(T. Hristov) - 16.09.2008


Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 9 posts ] 
Author Message
 Post subject: Откъде се свалят ролеви книги на PDF! - от Апостол Апостолов
PostPosted: Mon Jan 09, 2006 1:23 pm 
Дядо Йоцо гледа
User avatar

Joined: Wed Sep 17, 2003 10:12 pm
Posts: 5198
Location: София
RPG Warez
или Как да се сдобиете с всяка
ролева игра, без да похарчите и лев!


Последна редакция: 13 август 2005 г.

Апостол Апостолов
raynerape@gmail.com
Оригиналната тема

Колко струва една ролева игра и откъде мога да си купя такава? С този въпрос се сблъсква всеки млад и зелен ролеви фен, готов да развърже кесията на домашния бюджет и да се снабди с заветното помагало. За съжаление отговорът често помрачава този ентусиазъм – средната стойност на една западна ролева игра варира между 25 и 50 долара, без да броим често безкрайните поредици от разширения и допълнения за тях, както и нуждата от кредитна карта (което напоследък става все по-малък проблем поради нарастващия процент издавани такива в страната) и немалките суми за доставка от САЩ до България. Наистина, една закупена ролева игра ще ви достави много по-голямо удоволствие и ще я използвате много по-дълго от колкото една легално закупена компютърна игра, например, но често крайната стойност на една западна ролева игра е твърде висока за обикновения фен. Тогава какво му остава? Да се откаже, да премине към безкрайната поредица от безплатни (и мнозина от тях наистина качествени) игри или... да “пооткрадне” нещо?

Последното далеч не е типично балканска идея. От години насам фенове и колекционери от цял свят сканират своите книги, оформят в PDF файлове и ги разпространяват безплатно по Интернет, заформяйки малката, но сплотена “rpgwarez” сцена. Целта на тези сканирани копия, не винаги е да навреди на “гнилия капитализъм” в лицето на издателите – повечето издатели в бранша, с малко изключения, са малки и наистина отдадени на своите читатели издателства. Често целта на “rpgwarez”-а е да запази дигитални копия от стари и излезли от печат книги (например, в съответните канали на разпространение ще може да намерите цялата серия от продукти на TSR от 1976-та година насам!), както и да популяризира неизвестни системи и светове, за които не сте и чували. А, признайте си, най-добрата реклама на дадена игра е възможността да я разгледате и дори прочетете на своя компютър!

Защо издателите на ролеви игри не се борят активно срещу тази “кражба на интелектуална собственост”? По няколко причини. За разлика от MP3-ките и DivX филмите, пиратските копия на ролеви игри далеч не са толкова “перфектни” копия на своя оригинал. Често сканираните копия са с лоша четимост, изкривени страници или други дефекти. Докато това не пречи да се запознаете със съответната книга и да прецените дали би ви била полезна, използването на такова електронно копие по начало е крайно неудобно. Именно тук е трикът – хората, които наистина харесат дадена игра и преценят, че тя си заслужава, рано или късно заделят необходимите средства, за да си я закупят в оригинал и да се възползват пълноценно от нея. Не зная колко хора в България ще помислят по същия начин, но е факт, че все повече от ролевите фенове, които познавам, се престрашават да си закупят оригинални игри – при това често под влияние на наблюденията си и досега си с електронно копие на дадена ролева игра.

Затова в тази статия ще ви запозная с основните канали, чрез които да се доберете до заветните електронни копия на любимава ви ролева игра.

Free.Whatever.Bg

Да се говори за естеството и предназначението на българските файлови сървъри е напълно безмислено. Освен музика, филми, игри и софтуер обаче, на тях може да намерите и някои обемисти и добре поддържани архиви с настолни ролеви игри. Преди обаче да се нахвърлите на тях и да разчитате единствено на това, което може да намерите из родния пиъринг, имайте в предвид, че това, на което ще попаднете, включва единствено най-популярните заглавия. Това в никакъв случай не е лошо, защото именно най-популярните неща се играят, но ако държите на голям избор и алтернативни предложения, не спирайте дотук - четете и използвайте останалите описани методи:


http://free.datacom.bg/browse/liquid/pd ... 20dragons/
http://rack6.free.evro.net/a_wander/dun ... d.dragons/
http://store2.data.bg/scrubal/
http://free.datacom.bg/browse/avisian/
http://free.datacom.bg/browse/avis/
http://free.datacom.bg/browse/avis1/
http://free.datacom.bg/browse/avis2/
http://free.datacom.bg/browse/avis3/
http://rack5.free.evro.net/free2/rpgbg/
ftp://150.254.71.12/
http://rpgbookz.hit.bg//
http://store1.data.bg/cajun/RPG%20Stuff/
http://store2.data.bg/andras/rpgbooks/
http://free.datacom.bg/browse/avis-exalted


IRC

В далечни времена, преди появата на P2P програмите и масовото пиратство на какво ли не, малцината богоизбрани, посветени в мистиката на свободната размяна на информация, се събирали в масово използваните и тогава и сега IRC сървъри. С помощта на специални скриптове за mIRC те създавали файлови сървъри и споделяли богатството си с останалите смъртни, които посещавали тези канали.

Независимо че в днешно време повечето от вас ще сбръчкат нос при мисълта да се борят с допотопния DCC протокол, IRC си остава едно от основните мяста, в което се разменят и свалят ролеви книги. Недостатъците на този метод са ви познати – DCC е доста елементарен протокол, файловите сървъри (fserve) са вечно пренаселени и се налага да чакате с часове, а понякога и дни, за да свалите това което желаете и най-неприятното – само няколко човека споделят файлове, докато останалите тактично смучат като пиявици и моментално си заминават щом си свалят нещо. Ето поради това IRC си остава неприятно местенце за масова размяна на ролеви игри, но като цяло всичко е започнало оттам и най-големите клечки на “rpgwarez” сцената все още не признават друг метод за размяна.

По-долу ще намерите връзки към три канала, специализирани за ролеви книги. Ако се престрашите да ги посетите, най-добре прочетете внимателно заглавието на канала, и не пропускайте да се запознаете с правилата на канала, за да не ви баннат скоропостижно.

Внимание: От 12-ти август 2005 г. поради съображения за сигурност сървърът Ирц.Енерла.Нет (написан с кирилица за да не се намира в Google) се премести на Гаме.Енерла.Нет (отново кирилица, заменете кирилските букви с латински по фонетичната таблица, за да намерите точния адрес).


Code:
#rpg-warez на сървъра irc.enerla.net
#rpg-stuff на сървъра irc.enerla.net
#bw-rpg на сървъра irc.bookwarez.netDIRECT CONNECT

Direct Connect е популярна програма за размяна на файлове, отличаваща се от повечето P2P програми по това, че не изгражда глобална мрежа, свързваща в едно всички потребители, а използва отделни, затворени и често специаизирани сървъри. Всеки един от тези сървъри наподобява на IRC канал, с това изключение, че докато в IRC малцина са тези, които предлагат файлове, то в DC сървърите всеки може, и често трябва да предлага. Задължението идва от факта, че администраторите на всеки сървър имат право да ограничават достъпа или да налагат изисквания на потребителите, които задължелно трябва да се спазват иначе може да ви бъде забранен завинаги достъпа. Поради това DC сървърите често предлагат много повече и специализирани файлове, отколкото други P2P мрежи. Недостатъците на DC са, че протоколът не предлага някои от модерните технологии като теглене на файл от няколко източника или разпознаване на няколко еднакви копия на даден файл с различни имена (използването на hash стрингове е въведено едва в най-новите версии и не е разпространени).

За Direct Connect съществуват множество клиенти, като най-добрият е DC++. По-долу ще намерите две връзки – първата води към страницата, от която може да си свалите клиента, а втората ще ви даде илюстрирано ръководство как да конфигурирате и да използвате клиента.


Code:
http://dcplusplus.sourceforge.net/index.php?page=download
http://www.indx.f2s.com/guide.htmПоради възможността за специализация на сървърите и контрол от страна на администратора, напоследък Direct Connect се наложи като един от водещите източници на електронни ролеви книги. По-долу ще намерите списък с всички сървъри, които може да въведете в клиента в екрана Favourite Hubs, и изискванията, на които трябва да отговаряте. Под “слот” се разбира броя потребители, които едновременно могат да теглят от вас. Количеството им се настройва от опциите, или с чат командата /slots (1-99).


Code:
zkoobgpr.no-ip.org - Основният и първи DC сървър за ролеви книги. Над 200-300 потребителя, над 7-8 терабайта. Изискванията са: мин. 50 мегабайта ролеви книги и 2 слота. Сайт с форуми и информация за нови издания: http://zkoobgpr.no-ip.com & http://rpgb-status.dyndns.info/rpgb-status

rpgmadhouse.no-ip.org - Вторият създаден сървър за ролеви игри. Около 200 потребителя, около 5 терабайта книги. Изискванията са: 100 мегабайта и 2 слота.

ita-rpgbookz.no-ip.org - Италиански сървър за ролеви игри. Има и много западни книги на анлийски език. Около 150 потребителя, около 3 терабайта книги. Изискванията са: макс. 2 сървъра едновременно, мин. 100 мб ролеви игри, мин. 2 слота.

rpgbooks-cymru.no-ip.org - Друг италиански сървър за ролеви игри. Има и много западни книги на анлийски език. Около 100 потребителя, около 3 терабайта книги. Изискванията са: макс. 2 сървъра едновременно, мин. 200 мб ролеви игри, мин. 2 слота.

enorea.tabardinn.net - Малък сървър за ролеви игри. Около 50-70 потребителя, около 2 терабайта книги.

alexandria.no-ip.com - Изключително малък сървър за ролеви игри. По съобщенията личи че е италиански. Около 20-30 потребителя, под 1 терабайт книги. Изискванията са: мин. 1 гигабайт ролеви книги.HOTLINE

HotLine е една от първите пре-P2P програми за Macintosh компютри за размяна на файлове, която бързо натрупа голяма популярност и се появи и във версия за Windows. Тя се отличава от модерните P2P програми по това, че по-скоро наподобява личен файлов сървър, отколкото отворена програма за размяна на файлове. Hotline се състои от три програми: клиент, сървър и тракер (директория). Клиентът служи за връзка със сървъра и изтегляне и качване на файлове. Сървърът служи за организация на файловата колекция на разпространителя и му дава големи права на контрол - той може да изисква акаунти с пароли, да дава различни нива на достъп до всяка директория и дори да иска съотношение (ratio) между свалени и качени файлове. Накрая, всеки сървър може да се свърже с избран tracker (директория), който каталогизира всички достъпни в даден момент сървъри и позволява на клиентите да го изтеглят и използват за да си изберат сървър към който да се свържат.


Code:
http://www.hotspringsinc.com/pages/061down_pc_cl.html - Клиент
http://www.hotspringsinc.com/pages/063down_pc_serv.html - Сървър/ТракерПроблемите на Hotline са много - създателите му са фалирали преди няколко години и вече не го поддържат. Той не притежава никакви предимства спрямо останалите методи за разпространяване, не поддържа теглене на файл от няколко източника и не използва hash стрингове. Невероятните възможности за контрол от страна на собственика на сървъра често се израждат в невъзможни за изпълнение изисквания, като например да качите сума ти неща преди да ви бъде позволено да сваляте. Като цяло Hotline е загиваща технология, но все още най-големите разпространители на най-нови ролеви книги използват именно Hotline поради силния контрол и доста неизвестна технология, която ги крие от очите на масовия потребител (и едни други очи, които те нямат намерение да привличат). По-долу ще намерите tracker-ите, които са специализирани да каталогизират единствено Hotline сървъри за ролеви книги.


Code:
Ye Tabard Inn Trackers 1 - tracker.tabardinn.net
Ye Tabard Inn Trackers 2 - tracker2.tabardinn.net
UseNet - ...или откъде да следим какво е новото?

UseNet (или newsgroup-ите) е децентрализирана мрежа за дискусионни (или в скучая - за размяна на файлове) форуми, зародила се в зората на Интернет. Понеже е децентрализира, използва често много бързи сървъри (повечето - комерсиални), използвана е и за сериозни нужди, позната на малцина и на практика приета за "официална" част от Мержата от десетилетия, тя се развива без проблеми от RIAA и подобни (засега!) и като особено удобно място за пиратстване на всичко, включително и ролеви игри. Най-новите неща винаги плъзват моментално през UseNet, откъдето стотици разпространители ги прихапват и предават по други канали. Понеже в България НЯМА сървъри, поддръжащи Usenet групи, ние не можем да теглим оттам. Но има сайтове, които публикуват публично какво ново се появява във всяка UseNet група и това помага да следим какви книги съществуват сканирани, какво ново излиза и т.н. Един от по-хубавите публични UseNet директории е NewZbin. Следната връзка ще ви отведе до списъка с най-новите RPG книги, пуснати в UseNet. Както вече споменах, не може да теглите - там може единствено да научите какво може да изтеглите по един от описаните по-горе методи.


Code:
http://www.newzbin.com/browse/group/p/alt.binaries.e-book.rpg/Торенти

През последните години bitTorrent се наложи като един от най-ефективните методи за разпространение на популярни и редки файлове в Интернет, и дори в България популярността му превзе конвенционалните методи за разпространение на файлове със съмнителна легалност. Макар и бавно и несигурно, ролевите книги си проправят път към torrent сцената, с появата на първия bitTorrent сървър само за ролеви книги.

Ако не знаеш какво е bitTorrent, чети тук!
Ако не знаеш кой bitTorrent клиент са избереш, чети тук!

Chaos Wasteland е най-големият и изцяло D&D-ориентиран bitTorrent сървър (tracker). Там може да намерите всичко излязло дотук от Wizards, някои от по-популярните D20 продукти и, макар и рядко, стари томчета от D&D1 и AD&D1/2. Сървърът е сравнително популярен и привлича около 50-100 източника за всеки един нов файл, а старите се задържат дълго благодарение на готови да дарят дълго време трафика си потребители. Ограничения за достъпа до сървъра, подобни на ArenaBG и други елитарни торент сървъри, няма.

http://chaos-wasteland.dyndns.org:6969/

Особено внимание заслужава осъвременявания на всеки няколко месеца гигаторент с всички D&D 3.0/3.5 книги. Към настоящия момент (декември 2005), торентът се състои от 55 книги и тежи 2.93 гигабайта.

http://chaos-wasteland.dyndns.org:6969/ ... 0847ef8daa

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Описаните по-горе канали и P2P сървъри далеч не са единствените, от които може да свалите електронни копия на ролеви игри. Не споменах KaZaA, eMule и др. P2P програми поради това, че те са за размяна на всякаква информация (включително и ролеви игри, естествено) и като цяло съотношениетона ролеви книги в тях спрямо масово разпространяваните музика, видео и софтуер, е като цяло минимално. И все пак, то е там, цялото това богатство от сканирани ролеви ръководства. Дори никога да не ги използвате и само да събират прах на някой CD диск, струва си да ги свалите, дори само за да ги разгледате. Общата култура и обективната представа за ролевия пазар, която ще получите от това, е неоценима!

_________________
If this is empty this doesn't matter
Put that in your ramen and eat it!!


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Sun Jan 29, 2006 8:13 pm 
КуХа МаНеРкА

Joined: Mon May 09, 2005 10:06 am
Posts: 1143
Location: Room 1408
Да питам тук, за да не отварям нова тема - откъде мога да си взема ЦЕЛИТЕ книги за WoD на PDF?


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Sun Jan 29, 2006 8:13 pm 

Joined: Wed Aug 25, 2004 8:06 pm
Posts: 1636
Location: София
http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=4318 :P

_________________
Cruelty has a human heart
and every man does play his part.
Terror of the men we kill,
the human heart is hungry still...
http://www.headoff.info


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Sun Jan 29, 2006 8:13 pm 
КуХа МаНеРкА

Joined: Mon May 09, 2005 10:06 am
Posts: 1143
Location: Room 1408
Ще помоля някой мод да прехвърли това към съответната тема...
И защо WoD няма никъде, а на Авис материалите не се отварят?


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Sun Jan 29, 2006 8:14 pm 
Валхеру

Joined: Sun May 02, 2004 2:51 pm
Posts: 3540
Location: Светът на безкрайната реалност - Евалорм, Кенвийр.
Datacom.bg не работи в момента, това е причината.

_________________
Моят блог


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Mon Jan 30, 2006 12:00 pm 
Дядо Йоцо гледа
User avatar

Joined: Wed Sep 17, 2003 10:12 pm
Posts: 5198
Location: София
http://vtm-core.hit.bg
http://wta-core.hit.bg

Това са ти Вампири маскарад и Върколаци апокалипсис в html вариант.

_________________
If this is empty this doesn't matter
Put that in your ramen and eat it!!


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Mon Mar 26, 2007 10:09 am 
КуХа МаНеРкА

Joined: Mon May 09, 2005 10:06 am
Posts: 1143
Location: Room 1408
Извинявам се за спама, трябва ми работещ линк, където мога да намеря работещ пдф файл на днд3.5.
Горепосочените не ги отваря, съмнявам се да е в мен причината.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Mon Mar 26, 2007 10:24 am 
Дядо Йоцо гледа
User avatar

Joined: Wed Sep 17, 2003 10:12 pm
Posts: 5198
Location: София
http://isohunt.com/torrents/?ihq=DnD+3.5


13GB-овия торент е пълна колекция на всичко що се е измислило - саундтрак, по 5-10 приключения за всяко ниво, всичките допълнителни и основни книги и тн.

_________________
If this is empty this doesn't matter
Put that in your ramen and eat it!!


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Mon Mar 26, 2007 11:14 pm 
КуХа МаНеРкА

Joined: Mon May 09, 2005 10:06 am
Posts: 1143
Location: Room 1408
xaxaxa съкровище си е :)
Миси ;)


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 9 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group