Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: XXY (2007) (статия) - Драма, Европейско кино, Испанско кино
XXY (2007)

Автор: Полина Гроздева, понеделник, 21 април 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Понякога, или напоследък почти всякога, щом видя испански филм из програмите на милите малки софийски кина се юрвам да го гледам. Подскачайки във фламенко такт на път за кино салона. Еуфорията ми е такава, че дори ми иде да се плезя на тия, дето плаша с бойната си крачка.

За този филм направо тичахме, защото първо минахме „напряко” през бирарията. Беше невероятно изпипан план-график. Петнадесет минути бира и десет минути път. Всичко вървеше добре, докато не ми казаха, че май съм сбъркала адреса. И както си бяхме тамън на две минути от „Френския културен център” на ул. „Васил Левски”, направихме остър завой, за да се озовем на неприветливия, тъмен и ветровит бул. „Васил Левски”, номер 1.

Филмът вече беше започнал на правилното място.

Философски погледнато, когато губиш нещо не се знае какво печелиш – успокоихме крачката с тая мисъл. Какво спечелихме не узнахме – само упътихме (на испански) група заблудени испанци, които търсеха на светлината от gsm-ите си табелките из малките улички.

Дойде ред на филма, който беше започнал скучновато. Както е по традиция в испанските филми, отношенията между персонажите са нелогични и леко неадекватни, но естествени и именно поради това - интересни. Диалозите във филма са откровени и въпреки дирекността си, в никакъв случай вулгарни.

Мъж и жена със син в тийнейджърската, деликатна в емоционално отношение възраст, гостуват на приятелско семейство в провинциален тих град.

Между децата на тези две семейства се заражда вид скромно приятелство, водено предимно от любопитството им. Привидно всичко изглежда нормално. Духовете в тихото градче обаче за разбунени и цялото му спокойствието е нарушено заради малкото хилаво момиче… чиято тайна е разкрита. То е хермафродит, и тъй като отказва да взима таблетките си против брадатост, майка му извиква свои приятели с молба за помощ. Мъжът, когото момичето нарича на галено касапинът, е пластичен хирург. Той обаче не се оказва в състояние да помогне, тъй като е способен единствено да отнема „ненужното”. В крайна сметка неговото присъствие се оказва излишно, а подобна помощ - нежелана и, най-вече, чужда.

Сюжетът на филма съвсем лесно може да бъде сложен в графа „откачен”. Със своята частност обаче насочва мисълта не към отъждествяване с героите, а по-скоро към идеята – който каквато я види.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=202509#202509


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4106 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (8) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.