Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: True Blood (ревю) - Алън Бол, Драма, Сериали, Ужаси, Адина Портър, Александър Скарсгаард, Ана Пакуин, Джим Парак, Кери П
SciFi Series: True Blood

Поредици: SciFi Series; Златен Глобус 2009

Автор: Ангел Генчев, петък, 13 февруари 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

HBO отдавна са се доказали като факлоносец на неортодоксалните сериали, и в некратката редица показателни заглавия без никакво съмнение може да се нареди и последната им собствена продукция.

Сексът, насилието и кръвта всъщност са традиционни мотиви за вампирските ленти, а това, че в "Истинска кръв" са малко по-натурални не е особена изненада. В интерес на истината обаче, бледите нощни ловци не се намират точно в центъра на събитията на екрана. Нещо повече, в този ред на мисли, образът им, изграден от създателите на сериала, е доста близо до класическите представи, налагани в литературата или киното през последното столетие, което дори е леко изненадващо.

С едно изречение, новосъздадена изкуствена кръв, именно станала известна и разпространявана под марката "True Blood", им позволява да излязат на открито и да разкрият съществуването си пред обществеността. Събитие, което неизбежно предизвиква вълна от параноя, религиозен фанатизъм и сериозни политически трусове. Действието по подразбиране се развива в Съединените щати, но този път това определено не се дължи само на произхода на студията.

Можем да кажем откровено, че лайтмотивът на първия сезон поне на "Истинска кръв" е лицемерието. От една страна в голямата игра, както вече стана дума, от друга - в съвсем личностен план. В основна арена се превръща малко градче нейде из Луизиана, носещо името Бон Темпс, и неговите на пръв поглед съвсем обикновени жители. С едно малко изключение - младата Суки Стекхаус, притежаваща забележителни телепатични способности, позволяващи и да надникне под булото на привидната им ограниченост.

Всъщност последната и доста повърхностното мислене на средния провинциален американец е нещо, върху което сериалът акцентира, при това чрез група сравнително елементарни, макар и доста силни дразнения. Серия мистериозни убийства, няколко потенциални изневери и романтични терзания, съчетани със завръщането на вампира Бил по родните места пораждат значително ксенофобско настроение - всъщност до такава степен, че контрастът между естественото и неестественото, в чиито рамки прескача сериалът, започва да поражда въпроса кое поведение точно е по-встрани от нормалното.

Всичко това тече по няколко сюжетни линии, преплетени чрез общи персонажи, всеки от които донякъде, но ненатрапчиво по-особен и различаващ се от общата маса. На практика, "Истинска кръв" увлича именно с внимателно изградената си история, а първоначалните впечатления за известна наивност не само бързо се разсейват, но се оказват и точно на своето място. На съвсем по-заден план тук остават ефектите, които са достатъчни, но нищо повече, и на зрителя са нужни не повече от два епизода, за да се убеди, че сериалът не е насочен към масовата публика.

По-различно обаче стои въпросът с фантастичното. Макар че през по-голямата част от времето то стои встрани от драмата, развоят на събитията дава твърда заявка за доста по-мащабно негово участие в перспектива. Може да се каже дори, че създателите на сериала изграждат своеобразна митология от гледна точка на съвремието, която очаква своето развитие. А такова безспорно предстои, въпреки че около датите на стартиране на втори сезон все още само се спекулира.

Няколко думи за актьорския състав. Впечатление, разбира се, прави Ана Пакуин - не само заради "Златния Глобус", който вече спечели с "Истинска кръв", и заедно с номинацията за най-добра телевизионна драма е показателен за високото ниво на играта във филма - но и заради участието си в "X-Men", което автоматично я превръща в най-популярната актриса тук. Още повече, ако зрителят си спомня великолепната и детска роля в кино-класиката "Пианото" - дори и участията в детско-юношеските години невинаги да са добър атестат. А към тях можем да прибавим, макар и по-второстепенни, роли във филми като "Да откриеш Форестър" и "Двадесет и петият час".

Това естествено не прави останалите лица напълно непознати - Лизи Каплан участва в "Чудовищно", Александър Скарсгард вече има опит с HBO от сериала "Поколение на убийци" - но както обикновено, продуцентите тук не залагат на прекалено познати лица, които да съсредоточат прекалено силно вниманието.

В резюме, поредната хитова сериална продукция на американските студия без съмнение е не само подходяща за любителя на силни телевизионни продукции, но има и сериозен потенциал да се превърне в нещо още по-голямо. Което до голяма степен, разбира се, ще зависи и от развитието на предстоящия втори сезон.


Допадна ли ви този материал? (9) (0) 5344 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.