Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Orishas - Cosita Buena (2008) (ревю) - Латино, Хип-хоп, Orishas, Нови албуми
Orishas - Cosita Buena (2008)

Автор: Ангел Генчев, събота, 14 февруари 2009.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Orishas - Cosita Buena
2008, Universal Latino

Line-up:
Ruzzo Medina
Yotuel Romero
Roldán González

Tracklist:
1. Cosita Buena; 2. Maní; 3. Bruja; 4. Camina; 5. Guajira; 6. Borrón; 7. Mírame; 8. Que Quede Claro; 9. Machete; 10. Isi; 11. Público; 12. Melodías; 13. Hip Hop Conga

Когато кубински емигранти започнат да творят на френска земя хип-хоп по американски образец, но с латино и карибски елементи, това само по себе си е явление, заслужаващо известно внимание от страна на меломаните. Историята на Оришас, разбира се, е доста по-дълга и повратна, и макар и да не са посланиците на южноамериканската музика на Стария континент, нито неин толкова ярък представител, все пак е интересна.

Близо две десетилетия по-рано, съставът възниква под името "Аменаса", и се явява един от фундаментите, на които се опира гладната за западно влияние кубинска младеж. Тогавашният им стил се приближава повече до ърбън-рап културата, но за разлика от до голяма степен позата, присъща на събратята си от източния, западния и останалите брегове на другата Америка, кубинците имат доста повече актуални поводи за недоволство. Един от тях се явява Кастровата догма за едноцветно общество - сиреч равноправно, без оглед расова принадлежност - лансирана, за съжаление, без особен ефект из Куба. С неуспех, допълнително подчертан след затягането на съветското кранче по време на Перестройката.

Новата група датира от края на миналия век, след емиграцията им във Франция, и самото и име има корени в африканската митология, макар и изпълнителите да не могат да се причислят към нейните наследници. Част от песните им обаче продължават да носят подобни мотиви. Музиката и напевите са безспорно жизнени и хващащи ухото, дори бих казал приятни. За съжаление обаче, както често се случва при тази стилова група, текстовете и посланията са доста елементаризирани, дори от време на време губещи смисъл.

Новият им албум не прави изключение, и тринадесетте парчета - макар и малко еднообразни - създават доста приветливо настроение. Изпълненията, естествено, са на испански, чиято собствена мелодичност по моему добавя още един пласт допълнителна звучност и прави крайния резултат още по-интересен, заедно с примесените традиционни кубински ритми, елементи от салсата и румбата.

Всичко това безспорно допринася за широката популярност на групата из Западна Европа и Южна Америка, и не може да се отрече, че за сметка на остротата са натрупали рутина и опит. Поне що се отнася до забавление на публиката.


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 2787 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.