Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Китайско кино: Император и Убиец (статия) - Драма, Исторически филми, Китайско кино
Китайско кино: Император и Убиец

Автор: Т. Христов, сряда, 27 април 2005.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Спор няма, това сигурно е една от любимите теми за филмиране в китайското кино - историята на първия император, владетеля, който за пръв път обединява Китай и започва изграждането на Великата китайска стена. Бях свикнал с образа му от “Герой” - сдържан, величествен и мъдър, отдал се на една мечта, посветил живота си на една идея. Но “Император и убиец” показва човека зад маската на властта, мечтателят, който се превръща в тиранин.

Слаб и объркан, разкъсван между желанието си да се откъсне от вечната опека на първия си министър и обсебващата любов на майка си, младият цар се вкопчва в почти неосъществимата мечта за обединение на Поднебесната империя. Но отговорностите на властта се трупат една след друга, а с тях и интриги, сплетни, предателства, заговори. А човекът малко по малко се превръща във властелин, идеята - в повод за терор и безчинства. И тогава си тръгват един по един най-близките му - любимата жена, верният генерал, първият министър. Не защото са намразили човека, а защото се ужасяват от тиранина. Но въпреки че се борят срещу владетеля, те не престават да обичат мечтателя и му остават верни до край.

От другата страна е убиецът - ненадминат майстор в изкуството да убива, но отвратен от твърде много смърт. Дотолкова, че с радост би дал собствения си живот, стига да не се налага повече да отнема нечий друг. Изборът му не е лесен - за да спасиш хиляди, все пак трябва да убиеш един. Да надвиеш нежеланието си да докосваш оръжие, да победиш себе си и да се принудиш да се върнеш по пътя, който вече си извървял, за да избавиш останалите от смъртта.

Видях заглавието на филма преведено на немски като “Императорът и неговият убиец”. Простено им е, искат хората всичко да им е ясно. Но си мисля, че филмът не е толкова черно-бял и че императорът и убиецът са едно и също лице, а всички около него са само декор, на чийто фон да изпъкне превъплъщението му. Императорът, който стана убиец. Но въпреки това осъществи мечтата си.

"Воини на небето и земята”

И още един китайски филм, който е в същата рубрика по простата причина, че няма нищо общо с предишния. Най-мащабната китайска продукция (и същевременно най-касовата), истинска наслада за любителите на филми, в които звънтят мечове. Все пак е далеч от типичното японско кино с литрите бутафорна кръв, която се лее при всяко размахване на наточено желязо, няма и нищо общо с фантастичните изпъления тип “Манастирът Шао Лин”. Историята е обичайната “Великолепната седморка” (или “Седемте самураи” ако така предпочитате) - неколцина изкусни воини, гонени по петите от бандити трябва да помогнат на керван да стигне до столицата. Клишетата свършват дотук, защото героите са твърде разнородни и движени от различни мотиви. А краят мен лично ме изненада, хем е нелогичен, хем по своему красив.

Битките са това, което наистина радва окото - блестяща хореография, изключителни бойни сцени, правени с размах и въображение, като се започне от двубои очи в очи, мине се през малко срещу много, та се стигне и до шепа хора срещу заливащи ги пълчища. Признавам си - някои сцени ги гледах по четири-пет пъти, връщах ги отново и отново, не заради самото действие, а заради епичната красота на самата битка. Ех, кръвожаден съм си, знам…

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=2884


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 6144 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (20) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.