Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Видеоигри и филми - виртуална размяна, Уве Бол и още нещо... (статия) - Кино обзор, Компютърни игри, Уве Бол
Видеоигри и филми - виртуална размяна, Уве Бол и още нещо...

Автор: Димитър Грозданов, събота, 01 август 2009.

Публикувано в Статии :: Игри, Филми и анимация

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Всички геймъри знаят, че с появата на касов кинохит, неминуемо следва негова адаптация за почти всяка възможна платформа за видео и компютърни игри, която с малки изключения е изключително боклучава. Тази традиция е на повече от две десетилетия, като с нея е свързано и заглавието, което според много хора е една от най-кошмарните и неуспешни абоминации на всички времена – E.T. („Извънземното” на Спилбърг) от 1982 за Атари 2600 – играта превърнала се в еталон и мерило за това как не трябва да се прави развлекателен софтуер.

В наши дни обаче местата сякаш се разменят. С небивалия успех на гейминдустрията, чийто растеж отдавна надминава този на филмовия и музикален бизнес, все повече кинорежисьори обръщат глава към популярни заглавия от света на видеоигрите. Това течение също не е съвсем ново, първият филм с подобна тематика датира още от 1986, когато се появява лента, базирана на „Супер Марио”. Бумът на подобни заглавия обаче е от средата на последното десетилетие, като от 2004 досега сме видели над 20 подобни продукции, сред които „Заразно зло”, „Макс Пейн”, „Сайлънт Хил”, „Блъдрейн”, „Дуум” и прочие, и прочие.

За наше огромно съжаление, качествата им в общия случай съвпадат с тези на видеоигрите, правени по популярни филми – а именно кошмарни и ужасяващо тъпи, толкова далеч от своя първообраз, че след излизане от киносалона над главата на геймъра остава огромна светеща въпросителна – за какво точно си купи билет и дали тези пари не можеха да отидат за нещо по-полезно – например да бъдат рециклирани или изгорени.

Трябва обаче да отбележим, че тъкмо по този начин изгря звездата на най-кошмарния режисьор на Холивуд - човекът, чийто филми продължават да се гледат само защото всички сме любопитни, колко по-тъпи могат да стана. Да, да, именно – говоря за ненадминатия Уве Бол. Думи трудно могат да опишат какво представлява творчеството му, но в общия случай, едно много популярно дуо западни творци са опитали да дадат сравнително ясно обобщение, което гласи приблизително следното: „Душата на Уве Бол е изпълнена с омраза. Той мрази игрите, по които прави своите филми. Той мрази хората които играят тези игри. Той мрази филмите, които прави, но особено много мрази хората, които влизат в киносалона с желанието да гледат неговото творение. Демоничното му съзнание ще бъде успокоено едва тогава, когато е натровило с омразата си възможно най-голям кръг от хора.” Това действително би могло да опише в едни по-общи линии какво прави този „режисьор” в продукциите си. Интересен факт е, че Германия дори променя законодателството си, за да не може Бол да финансира с такава лекота своите малки Франкенщайни. И въпреки че никой от филмите му не постига особен финансов успех или не се приема топло от критиката (5 от филмите му намират място в Bottom 100 класацията на IMDB дори в момента, а самият той има „Златна малинка” за „Ужасяващо цялостно творчество”), той някак продължава да намира инвестиране. Миналата година Бол прави опит да пробута идея да режисира филми по Warcraft и Metal Gear Solid, но от фирмите разпространители на игрите светкавично отрекоха като ужилени.

Колкото и да набеждаваме Уве Бол обаче, той съвсем не е единственият, който успява по брутален начин да изопачи и изнасили многократно света на дадена видеоигра. Не по-зле се справи и Пол Андерсън, за чието „Заразно зло” може да се каже само, че, да, има зомбита и отново да, Мила Йовович е секси. От там нататък с изключение на заглавието и няколко вероятно случайни съвпадения на имена, филмите му нямаха нищо общо с популярната поредица, продала милиони копия в цял свят, нито пък представляваха нещо стойностно за гледане. Какво да кажем за Джон Мур и неговата адаптация на Макс Пейн – игра, която така или иначе беше твърде близко до киноизживяването, с великолепен сюжет и герои. Достатъчно е вероятно да споменем, че петдесет годишният бял като пуканка лейтенант Джим Бравура беше изигран от... Лудакрис. А дали изобщо да отбележим двете части на Tomb Raider, които комай се запомниха само с това, че Анджелина Джоли участва в тях, а в рекламните им слогани се говореше за „Новият Индиана Джоунс, но от женски пол”. Геймърите имат много подходящ израз за цялата тази конспирация – “Pwned!”

Бъдещето обаче също не е светло, приятели. Чакаме потвърдени „Текен”, „Принцът на Персия”, трети „Блъдрейн”, нов „Мортал Комбат”, ново ”Заразно зло” и още близо трийсет филма, които са или в процес на разработка или съществуват като идея. Твърде вероятно е скоро вашият любим компютърен герой да бъде опозорен на голям екран. Стискайте палци това да не се случи.

Но както е казано в писанията – „Холивуд откри тъпите филми, юзърът откри торентите”. От там насетне всеки да си прави сметката.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3564 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.