Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Ninja Assassin (2009) (ревю) - Джеймс Мактийг, Дж. Майкъл Стразински, Матю Сенд, Екшън, Трилър, Бен Майлс, Наоми Харис, Рандъл Дук
Ninja Assassin (2009)

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 21 декември 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Нинджа убиец (2009)

Хилядолетна полумитична традиция, подплатена с шпионска кримка - звучи доста предизвикателно като концепция, и може би нищо чудно, че името на Дж. Майкъл Стразински може да бъде намерено сред създателите на "Нинджа убиец". Ветеран-сценаристът никога не се е свързвал с мейнстрийма, въпреки продължителните години, изкарани на малкия екран, и може би най-добрият пример за това е тройната номинация за Оскар на миналогодишния му дебют на голям екран.

Разбира се, настоящата лента, както добре подсказва заглавието, няма нищо общо с тежката психодрама в "Подмяната", и си остава преди всичко нинджа-филм - жанр, който май отдавна може да се причисли към изчезналите видове на западна сцена. А това ще рече огромно количество батални сцени, граничещи с и дори далеч отминаващи предела на човешките възможности, при това обилно поляти в кофи кръв, и вкарани в простичка история за чест, любов и... Всъщност тези две неща.

Цялата фабула се завърта около Райзо, едно от многобройните деца-сирачета, възпитани в принципите на деветте тайнствени нинджа-школи. Жестокостта на цялото обучение обаче в крайна сметка го обръща срещу неговия наставник, превръщайки го в ренегат, преследван от доскорошните си съратници. И именно тогава Райзо среща неочакван съюзник в лицето на агентката на Европол Мика Корети.

Или пък би могло да се каже точно обратното - в своето разследване на серия необичайни убийства на високопоставени лица, усърдната полицайка се сблъсква с невероятния факт, че митичните общества не само съществуват, но и в продължение на столетия осигуряват своите услуги на всеки, който би могъл да си ги позволи. А това, естествено, са най-влиятелните люде, като цялата тази дейност е добре осигурена и покрита на най-високо ниво.

Сюжетът наистина е доволно простичък, и от завръзката стига по напълно очакван път до триумфа на положителния герой, но пък изработката на филма е изненадващо стилна. Като оставим настрана основното му съдържимо, а именно безбройните схватки, двете гледни точки, през очите съответно на двете основни действащи лица, създават доста необичайна за подобни ленти плътност на историята.

При Мика, основният проблем се явява резонното недоверие на колегите, а в последствие и препятствията, поставяни от заинтересованите страни от най-различни организации. При Райзо на свой ред се включват поредица ретроспекции от детството, или по-точно обучението му, които дават доста добра яснота що се отнася до неговите мотиви, пък и нелоша представа за самите нинджи като представа. Естествено, всичко това представено относително повърхностно и без някаква страхотна детайлност, но напълно достатъчно, за да може зрителя да изгради за себе си пълнокръвна картина - и въобще, повече от задоволително.

Или с други думи, своеобразен реверанс към популярните през осемдесетте години филми за нинжди, но пък за сметка на това направен с вкус и малко мисъл, "Нинджа убиец" се превръща в доста приятно едночасово забавление - хем високоскоростен, мрачен и кървав в най-добрата традиция на жанра, хем достатъчно смислен, та да не дразни чак по-придирчивия зрител. Така че ако ви хрумне да си поприпомните този позабравен вид филми, получавате чудесната възможност вместо да прехвърляте за пореден път кабелярките в търсене на някоя антична лента, да видите дори нещо новозаснето.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3652 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.