Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: By The Sword (1991) (статия) - Драма, Ерик Робъртс, Ф. Мъри Ейбрахам, Холивуд
By The Sword (1991)

Автор: Александър Арсов, вторник, 25 септември 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Името на този филм се превежда на български по най-различни начини, всичките неимоверно глупави, така че ще ги прескоча. След като за пореден път го гледах, реших да напиша няколко думи, защото ми се струва, че не заслужава забвението, в което е изпаднал. Най-малко защото в него можете да видите един страхотен сблъсък на двама изключителни актьори – Ф. Мъри Ейбрахам и Ерик Робъртс.

Ф. Мъри Ейбрахам винаги съм свързвал и вероятно винаги ще продължавам да свързвам с образа на Антонио Салиери в “Амадеус”, но това е друга история, която вече съм разказвал. Този филм, за който ви разправям в момента, е повече от убедително доказателство, че гениалното изпълнение в “Амадеус” никак не е било случайно. Тук Ф. Мъри Ейбрахам е в ролята на един (почти) обикновен човек – пропилял живота си заради една голяма глупост на младини и опитващ се да започне всичко отначало. Доста дълъг и труден път – и в личен, и в професионален план, – който обаче си заслужава да бъде изминат. Забележително актьорско изпълнение, което по невероятен начин съчетава в себе си всичко човешко – драматично, лирично и дори комично!

Присъствието на Ерик Робъртс на екрана винаги ме е впечатлявало, дори и в епизодични роли, да не говорим за главни, какъвто е случаят тук. Образът сякаш е направен по поръчка за него. Гениален състезател по фехтовка, останал непобедим на състезания и оттеглил се да преподава в школата си, но и нещо повече – човек сбъркал епохата си, възхитен от навлизането на острието в плътта и изненадата в угасващия поглед на пронизания. В изражението на лицето му, в студените очи, плътния глас, котешките движения и жестоката усмивка има нещо демонично, което прави това актьорско изпълнение абсолютен шедьовър. Колкото и пъти да го гледам, не мога открия нито един излишен жест в това... просто изумително превъплъщение на Ерик Робъртс.

Не разбирам абсолютно нищо от фехтовка, затова не мога да ви кажа дали филмът е изпипан по отношение на нея, но това всъщност има значение точно никакво. Същото се отнася и за останалите актьори, които на фона на Ф. Мъри Ейбрахам и Ерик Робъртс безобразно избледняват. Както вече сигурно се досещате, фехтовката заема централно място тук. Не е ли болезнено сходен животът ни с този спорт? Живот по двойки, в който трябва непрекъснато да атакуваш светкавично или да се отбраняваш умело, за да можеш да продължиш напред. Бурен живот, в който само за миг можеш да спечелиш или да загубиш всичко, включително и себе си. Никога не знаеш дали тъпият връх на компромиса няма да се върне при теб под формата на смъртоносно остро оръжие. Без ни най-малко да затормозява зрителя с дълбока философия, филмът разказва за живота, смъртта, любовта и още нещо, което всеки може да открие за себе си. Бих го препоръчал на всички, които искат да се насладят на час и половина човешка драма с не особено оригинален, но все пак непредсказуем сюжет, отличен диалог, майсторска режисура и най-вече великолепна актьорска игра. Завиждам на тези, които ще го гледат за първи път!

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=189254#189254


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4332 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.