Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Григор Гачев: "Ортодокс" (статия) - Българска литература, Българска фантастика, Григор Гачев, Научна фантастика, Прогностика, Хумор
Григор Гачев: "Ортодокс"

Автор: Димитър Стефанов - Cliff, петък, 19 октомври 2007.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Преди много, много години, в една далечна галактика... Не всъщност това беше нещо друго. Сега отиваме не преди, а след много, много (пък знае ли човек, може и по-скоро да е) години, в една друга галактика. Не казвам далечна, защото във възможното бъдеще екстраполирано от автора вечният въпрос "Що е то реалност?" придобива съвсем, ама съвсем друго значение. Реални ли са всички светове или съществуват само в паметта на безтелесните... Обаче май се отплеснах, заговорих ви за различните светове, за безтелесни, за релейни възли, за трансмитерите и комуникаторите между световете... А идеята ми беше да разкажа за Ортодокс, а после вие сами да си намерите допълнителните материали, а защо не и да създадете ваш собствен свят, който да закачите към Резервата. Все пак проектът е с отворен код, всички са поканени да се присъединят.

Действието в повестта Ортодокс се развива на два свята - (псевдо)средновековния, църковнославянски Ортодокс и изцяло отдадения на науката Академия. Главните герои са Петърчо и Христина - немирни пакостници, които бързо печелят сърцата ни, забърквайки се в различни приключения. Стилът е простичък, със страхотни диалози, майтапи и весели случки усмихващи се от всяка страница. Какво ли наистина не може да се случи, ако едно дете прекарало живота си в средновековието попадне в "бъдещето", където трябва да ходи на училище, да се къпе всеки ден (бррр), да яде такива вкуснотии, които у дома дори по Коледа не се готвят... А ако заведем едно момиченце израстнало в стерилната среда на "бъдещето" в типичното село с кал, въшките и къщи с външен клозет. Където млякото не се купува в супермаркета, а се дои от кравите и чиниите не се самоизмиват. Е няма как да не съпреживеем с двете деца културният шок, не може да не се учудим с родителите им, че дете на десетина години не притежава знания по физика на ниво поне Нютон или пък не може да зашие едно копче или да сготви боб...

Но да се върнем на момента, в който започват да се създават световете в "Резервата". Тъй като всеки свят си има своите особености, плюсове и минуси, е логично и хората, които ще го населят да бъдат подходящи за околната среда. Така например Ортодокс започва своето съществуване с идеята да си остане на началното техническо (и духовно?) ниво. Единият начин да стане това е посредством строгите закони, забраняващи всичко с по-сложно устройство от воденично колело да речем. Другото, по-важно ограничение е сред обитателите на света да няма аугментирани. Така де, за какво да забраняват калкулатора, ако можеш да сметнеш наум корен кубичен от осемцифрено число... Това условие вече е малко трудно за спазване. Няма как да скриеш шестото пръстче на крака си, но съвсем друго е да скриеш телепатичните си умения. Така или иначе сред първите заселници на Ортодокс е имало скрити аугментирани и Петърчо се пада пряк потомък на някой от тях. Помните ли "Рейнман"? Е, той се пада нещо като бета версия на Петърчо.

От друга страна на Академия никога не е имало такива ограничения. Още повече, че първите заселници на този свят (както показва и името) са учени, учени и пак учени. Безтелесните, отговарящи за този възел от Резервата са изпитвали съмнения ще могат ли учените да се справят с реалния живот, но бъдещето показва, че "мързеливите" хора, отдадени на науката могат да се занимават и с доста по-прозаични неща като отглеждане на животни например. Но все пак основната цел на техния свят си остава разгадаване смисъла на живота, вселената и т.н... За да изпъкнеш в този свят трябва да си наистина на много високо ниво, а Тинчето макар и да не обръща нужното внимание на повечето учебни дисциплини с компютъра ляга и с него става. И притежава две от най-важните качества на истинския хакер - неизчерпаемо любопитство и пакостливост!

Един свят обаче няма как да съществува без управници (т.е. не че няма как, но не сме дозрели за него), а както често става истинските кукловоди са в сянка. Безтелесните като създатели на системата са достатъчно могъщи да правят каквото си поискат и имат достъп до всяко нейно кътче. На някои светове това е обществено достояние (Академия), на други безтелесните са забулени в мистизицъм, а на трети малцина знаят за тяхното съществуване (Ортодокс). Но истината е, че хората на никой от световете нямат ясна представа какво поражда действията на безтелесните и каква е тяхната цел.

А след като вече знаем що за хора (така де, деца) са главните действащи лица мисля на всички ще е интересно да проследим тяхната история и множеството им приключения. Григор е изградил един пълнокръвен свят (всъщност светове), като единственият минус на Ортодокс е, че се чете на един дъх, продължението му не е излизало дори в интернет и не е издаван на хартия... Но повярвайте ми, струва си да прекараш няколко часа пред монитора, за да се насладиш на тази прекрасна повест! А ако ви хареса, в което не се съмнявам, свържете се с автора за следващата част.

П.П. Вариантът, който можете да намерите на този адрес не е окончателен.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=191217#191217


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 5358 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.