Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Warcraft поредицата: Книги I, II и III (статия) - Warcraft, Фентъзи
Warcraft поредицата: Книги I, II и III

Автор: Димитър Грозданов, понеделник, 03 март 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Едва ли е възможно да сте любител на фантастичната литература и да не сте забелязали в книжарниците ония миниатюрни симпатични книжки, свързани с игрите на Blizzard и не само. Имаме Diablo, Starcraft, Warcraft, Halo, World of Warcraft и вероятно още някоя, за която сега не се сещам. В този обзор ще се спрем конкретно на първите три книги от поредицата за Azeroth, а именно “Денят на Дракона” - от Ричард А. Кнаак, “Повелителят на клановете” на Кристи Голдън и “Последният Пазител” на Джеф Груб.

Трудно е да се говори за чисто литературната стойност на трите книги, но на мен лично израза “булевардно фентъзи” ми допада като определение. Нито една от тях не блести с особен стил и изящество, дори “Последният пазител”, която е осезаемо по-добре написана от предишните две. Ако обаче като мен сте изгубили доста време по бойните поля на Азерот, вероятно ще ви бъде приятно да разлистите тези лековати за четене книжки, гледайки на тях повече като хронология на любимия фантастичен свят, вместо като на типични фентъзи книги. Въпреки че не блестят с хумора на Пратчет, дълбочината на Толкин или увлекателността на Зелазни, те са далеч от безинтересни и прочитането им беше едно приятно изживяване, което ми позволи да се потопя и опозная още повече магичния свят на Азерот, който в момента приютява ни повече, ни по-малко от десет милиона души. Колосално число, което обещава на Близард и авторите добър тираж и гарантирана печалба. Но с литературния анализ ще продължим в заключението, а сега кратък преглед на всяко от заглавията.

I.“Денят на Дракона” (Warcraft: Day of the Dragon)

Една дума ме преследваше през всичките 367 странички (ако преупотребата на умалителни имена ви дразни или учудва, то факт е – книжките наистина са малки, а шрифтът едър) - “наивна”. Не знам дали проблемът е повече в превода или повече в автора, но наистина цялостният стил е леко наивен, а на места дебилен. И все пак, сюжетът е интересен и се завърта хронологично малко преди Warcraft II. Става дума за младият непокорен магьосник Ронин и поредната издънка от рода Уиндрънър, третата сестра – Верееса, които поемат мисията да освободят Алекстраза – кралицата на драконите. По пътя си към Грим Батол срещат един паладин – Дънкан Сентур (защо аджеба всички фентъзи автори умират да си служат със старолатински термини. Особено любимо ми е “адските легиони”. Вие представяте ли си как наредените един до друг демони правят типичната за римляните костенурка?), който умира нелепо, едно джудже от дивия клан на Уайлдхамърите - Фалстад, което освен грифона и пиенето, обича само брадвата си, а още гоблини, орки, дракони, които се представят за хора и прочие. Сюжетът е разгърнат в много насоки, включително сблъсъка на петте драконови орляка, така че скука няма да ви налегне. Както казах, книгата е интересна, без да е нещо особено, макар и наивна. Мен лично ме накара да изиграя наново Warcraft II: Tides of Darkness
Авторът – Ричард Кнаак, може да е познат на аудиторията и с трилогията “Драконово копие”, както и още половин дузина книги свързани с Warcraft и Diablo.

II.“Повелителят на Клановете” (Warcraft: Lord of the Clans)

Чувството за наивитет също се прокрадваше, докато се занимавах с произведението на Кристи Голдън. Госпожа Голдън е авторка на шест романа за Стар Трек, както и няколко оригинални фентъзи романа, за два от които дори е получила награди от съмнителни литературни кръгове, за които не бях чувал. Това казва краткото и био в началото на книгата. “Повелителят на клановете” също не блести с особена пищност в стила, а историята в него, както може би вече сте се досетили, е свързана с Трал, отгледаният от хора орк, който извървява дългия път към обединението на разпокъсаните оркски феодали отново в непобедимата Орда, този път по-благородна и културна, завърнала се към шаманистичните си корени. Отново не скучах, докато четях романчето, въпреки, че сюжета отстъпва качествено и количествено от “Денят на Дракона”. Ще прочете за достатъчно стари познайници, а оркските обичаи и общества няма да ви оставят разочаровани. Битки, предателства, невъзможна любов – какво друго му трябва на човек.

III.”Последният Пазител” (The Last Guardian)

Стигнахме и до най-добрата от трите книги. Наистина по стил и изграждане на сюжета, тя действително превъзхожда по-горните, като е една идея по-интересна и зряла. И все пак авторът не е кой да е и има сериозен опит с изграждането на светове. Джеф Груб е час от екипа на “Wizards of the Coast” и като такъв е работил по “Dragonlance”, “Forgotten Realms”, “Magic the Gathering”, “Star Wars” и други. И това си личи по качествено разгърнатия върху съдбата на Медив, последния пазител от Ордена на Тирисфал, и неговия ученик Кадгар (наясно съм, че дебилния превод в книгата гласи Каджар и изобщо не съм съгласен с него), който, въпреки че отдавна съм запознат с историята на Азерот, ме държа в известно напрежение и интрига. Не че книгата е върхът на сладоледа, но на фона на горните е глътка свеж въздух по посока на качествена и сериозна насоченост. Ще прочетете за отварянето на Тъмния портал и нахлуването на орките през него, за сър Андуин Лотар и крал Лейн, за историята на Каразан, все неща които са близко до сърцето след излизането на WoW: The Burning Crusade.

В заключение бих могъл да кажа, че книжлетата ще ви допаднат, ако търсите неангажиращо фентъзи или просто сте гладни за още Warcraft. Липсват тежките описания или нечитаеми старници, всичко си върви гладко като пакет семки. Също така са добър начин за убиване на времето между два рейда, или докато сте на заточение в някой от бастионите на градския транспорт. Ако търсите сериозно и качествено преживяване обаче, по-добре се обърнете към някой от класиците на фантастичната литература – има ги достатъчно, а Близард ще минат и без вас, през седмицата обявиха един милиард приходи само от World of Warcraft.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=200116#200116


Допадна ли ви този материал? (4) (2) 9589 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (7) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.