All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Последни статии Кратки @ Сивостен Recent articles

Свински бут с бамя

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 14.12.2011

Enslaved - The Sleeping Gods and...

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 08.12.2011

England Medieval Festival

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 01.12.2011

SciFi Series: Grimm

(Ангел Генчев) - 28.11.2011

Band dessinee: Chasseurs de dragons

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 28.11.2011

"Синя луна" от Лоръл Хамилтън

"Зигзаг" от Хосе Карлос Сомоса

"Добрият" от Дийн Кунц

"Милениум: Взривената въздушна кула" от Стиг Ларшон

На книжния пазар. Иво Милев: "Случаите ...

На книжния пазар. Джим Марс: "Сестри ...

На книжния пазар. Томас Родригес Мартинес: ...

На книжния пазар. Курбан Саид: "Али ...

На книжния пазар: Хакан Йел - "Ресторант"

Fringe също с нов сезон

Arkan - Hilal (2008)

(Ivan G. Atanasov) - 17.02.2009

Pathology (2008)

(Angel Genchev) - 24.09.2008

Europa Universalis: Rome

(Ivan G. Atanasov) - 22.09.2008

B.B. King - One Kind Favor (2008)

(Angel Genchev) - 17.09.2008

Zavet (2007)

(T. Hristov) - 16.09.2008






Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 12 posts ] 
Author Message
 Post subject: Тестени изкушения - палачинки с бира
PostPosted: Wed Nov 26, 2008 5:19 pm 
Някъде около обяд у мен се пробуди желанието след работа да си устроя палачинкова оргия. От онези с купища ароматни палачинки, обгръщащи течен шоколад или домашен конфитюр, или плодове, или комбинация от каквото стомахът ми си поиска Горчивият ми опит от миналото обаче ме наведе на мисълта, че може би е време да експериментирам с тестото и да се пренасоча към рецепта, която няма да дава чак толкова жилав резултат. Зарових се из дебрите на Google с доста красноречивото търсене за „тесто за...

--
Прочети тук: http://www.sivosten.com/content.php?review.1438


Top
  
 
 Post subject: Re: Тестени изкушения - палачинки с бира
PostPosted: Wed Nov 26, 2008 9:15 pm 
The Chair of Indefinite Studies
User avatar

Joined: Tue Jun 14, 2005 6:31 pm
Posts: 3517
Location: София
При направата на тестото е най-добре мазнината да бъде течна- олио или готварски маргарин. Не знам защо си решила да бъркаш ръчно, и то с вилица, но няма никакъв смисъл- с миксер или в краен случай- бъркала- вкуса няма да се промени. След като е готова сместа поне 10-на минути е хубаво да постои.
При пърженето препоръчвам тигана да се капва с капка-две олио на всяка палачинка или да се маже с напоена с олио/маргарин смачкана салфетка. Идеята е да слагаш възмжно най-малко тесто, а то ако е достатъчно рядко ще покрие почти само тигана с едно движение в китката (без участието глезените) :o .
За солена плънка- "поло" е доста добър вариант: леко запържени гъби, кисели краставички и бекон/пушено пилешко, полети с готварска сметана. Маслини по избор и отгоре настъгран кашкавал.

На работа един тип пържи палачинки на 7 тигана едновременно ghhh Той всъщност налива с черпак голямо количество олио и после с едно движение го изсипва обратно. Останалото по тефлона е достатъчно.

_________________
"И после върви доказвай, че не си мъртъв..."


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Тестени изкушения - палачинки с бира
PostPosted: Wed Nov 26, 2008 10:43 pm 
User avatar

Joined: Thu Nov 06, 2003 10:57 pm
Posts: 2342
Това с ръчния труд е въпрос на самовнушение. Аз обичам и крем карамела да си го бия на ръка, а по едно време се бях бъгнала и биех белтъци на сняг на ръка... Там обаче напоследък залагам на миксера.

_________________
Welcome to the jungle. We've got fun and games.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Тестени изкушения - палачинки с бира
PostPosted: Wed Nov 26, 2008 11:28 pm 
The Chair of Indefinite Studies
User avatar

Joined: Tue Jun 14, 2005 6:31 pm
Posts: 3517
Location: София
Ако ми кажеш, че и маслото си биеш сама на ръка вече няма да повярвам :)

_________________
"И после върви доказвай, че не си мъртъв..."


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Тестени изкушения - палачинки с бира
PostPosted: Thu Nov 27, 2008 1:37 am 
No, don't do that. No, really don't. Really.
User avatar

Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Posts: 12312
Location: Time and Relative Dimension in Space
Дюд, ш'ма извиняваш, ама ти готвиш щото си задължен, а аз готвя щото ми е кеф. Затова и мачкам и стривам на ръка - имам си хаванче за тая цел. Режа на ръка, с нож. Кълцам на ръка - пак с нож. Стържа с ренде. Бия жълтъци с тел. Меля с машинка. Подбирам си продуктите дори когато мога. Ако ще да не става да е както ми се иска, това ме кара да се чувствам част от крайния резултат - нещо, което струва ми се професията ти е отнела, удоволствието :)

_________________
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Тестени изкушения - палачинки с бира
PostPosted: Thu Nov 27, 2008 8:47 am 
User avatar

Joined: Thu Nov 06, 2003 10:57 pm
Posts: 2342
Е, айде сега. Маслото не си го бия сама. Но пък бих си квасила мляко. :lol: Иначе Джак е прав, въпросът е да си го направиш с мерак. Ако го правиш по задължение, не е същото. Съвсем в началото, като започвах да готвя, прекарвах сума ти време в оформяне на перфектното кубче лук примерно. Сега пък ми е кеф да си бъркам на ръка. И вярвам, че ръчно месеният хляб е по-хубав от този в мултифункционалната домашна фурничка, както съм убедена, че да си разбиеш тестото за палачинки на ръка, ще направи крайният резултат далеч по-вкусен. '-'

_________________
Welcome to the jungle. We've got fun and games.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Тестени изкушения - палачинки с бира
PostPosted: Thu Nov 27, 2008 10:34 am 
Владимир Райков
User avatar

Joined: Mon Apr 05, 2004 12:07 am
Posts: 927
Е, приготвянето на тесто за палачинки няма много общо с месенето на тесто за хляб.
Тестото за палачинки става чудесно с миксер, това за хляб - не. :-)

Като почитател на тестените изделия правя доста палачинки и меся всякакви неща редовно. За най-добра рецепта съм признал тази на Нацко Сотиров за палачинково тесто.

Иначе имам опит с всякакви комбинации, като приготвям крехки палачинки дори само с вода, малко яйца, брашно и сол. :oops:

_________________
Капли на лице - это просто дождь, а может плачу это я.
Дождь очистил все, и душа, захлюпав, вдруг размокла у меня...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Тестени изкушения - палачинки с бира
PostPosted: Mon Nov 16, 2009 1:17 pm 
Sir Whale
User avatar

Joined: Thu Aug 09, 2001 4:15 pm
Posts: 118
Location: София
сланинка на виличка тва е истината за мазане на тигана :)

_________________
Bibo ergo sum ...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Тестени изкушения - палачинки с бира
PostPosted: Wed Nov 25, 2009 8:23 pm 
No, don't do that. No, really don't. Really.
User avatar

Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Posts: 12312
Location: Time and Relative Dimension in Space
Ти го рече :) Всъщност може и с малка бучица мас - малко е триково размазването на тънък слой, но ефекта си е същия... А и загрява много по-добре и равномерно де, което е почти най-важното - а най-важното си е чиста мазнина (днес имах експеримент по неволя с някакъв маргарин, който след като ми омаза цялата печка и изпуши брутално остана сигурно на 1/20 от обема си).

_________________
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Тестени изкушения - палачинки с бира
PostPosted: Wed Nov 25, 2009 11:37 pm 
Sir Whale
User avatar

Joined: Thu Aug 09, 2001 4:15 pm
Posts: 118
Location: София
мхм а тва маргарина не го знам какво е вкъщи не сее купувало

_________________
Bibo ergo sum ...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Тестени изкушения - палачинки с бира
PostPosted: Thu Nov 26, 2009 12:02 am 
No, don't do that. No, really don't. Really.
User avatar

Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Posts: 12312
Location: Time and Relative Dimension in Space
Ем, "poor man's butter", ако трябва да направим аналогията с изварата :) Май наистина не искам да знам какво се съдържа в маргарина, обаче...

_________________
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Тестени изкушения - палачинки с бира
PostPosted: Thu Nov 26, 2009 3:35 am 
Завършен медик
User avatar

Joined: Sun Jan 11, 2004 3:40 am
Posts: 3400
Location: София
Малко встрани от темата, но когато открих, че катмите стават чудесни на комбинацията тефлонов тиган+газов котлон, направо влязох във века на плодния прилеп. Така мога бързо и лесно да бягам от месната кухня винаги, когато ми се прииска. :-D

_________________
変わらずですねぇぇぇ・・・


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 12 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group