Исторически календар

Митове и легенди. История. Факти, спекулации, истини и полуистини. Хуманитарни науки и философии
Locked
User avatar
Nioba
Posts: 625
Joined: Sun May 16, 2004 1:57 pm
Contact:

Исторически календар

Post by Nioba »

Имаше преди време една подобна тема в "Разни", само че тя засягаше абсолютно всички събития, станали на определен ден. Тази ще е малко по-тясно специализирана (и засега само историческа). Всеки може да се чувства свободен да се включи в попълването :-)

11. март:

"Щурмът на Одринската крепост"

На този ден през 1913г. Втора Българска армия, подпомагана от две сръбски дивизии започва щурм за овладяване на "непревземаемата" Одринска крепост. Одрин е укрепен от Османската империя под ръководството на германски инженери в навечерието на Балканката война (1912-1013 г.). Отбранителната линия включва три укрепени позиции.
Първата е на 9-11 км. от града, а втората и третата са на 1-3 км от града. Позициите имат 24 каменни форта, стационирани голямокалибрени батареи, окопи, ходове за съобщения, телени мрежи, вълчи ями и фугаси. Гарнизонът й е в състав от 65 000 турски бойци и офицери, 524 оръдия и 20 тежки картечници. Срещу тях българското командване противопоставя 120 000 български и 40 000 сръбски войници и офицери. Българите имат 1300 оръдия.
Планът на българското военно командване предвижда настъплението да започне нощем с удар между фортовете Айвазбаба и Айджиолу в източния сектор на турската отбрана, като мощни демонстративни удари бъдат нанесени и в други участъци на отбранителната линия. Щурмът продължава до 13 март 1913 г. и завършва с превземане на крепостта. Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия. Българите губят в атаката по-малко от 2000 бойци.
Last edited by Nioba on Sun Mar 11, 2007 2:39 pm, edited 2 times in total.
"Tu demandais hier
Mon avis sur le bonheur
L'air de rien voilà que tu t'inquiètes
La paix te ferait donc peur..."
User avatar
Alaris
Дядо Йоцо гледа
Posts: 5198
Joined: Wed Sep 17, 2003 10:12 pm
Location: София
Contact:

Post by Alaris »

Ъъм, правописка ли е или от 20 тежки картечници у врага, накрая разполагаме с 46 :)
If this is empty this doesn't matter
Put that in your ramen and eat it!!
User avatar
Nioba
Posts: 625
Joined: Sun May 16, 2004 1:57 pm
Contact:

Post by Nioba »

Първо реших, че не съм догледала нещо. После направих справка и тъй като засега нищо не намирам за пустите тежки картечници - ги махам въобще. Ако някой намери нещо по въпроса - да се обади.
"Tu demandais hier
Mon avis sur le bonheur
L'air de rien voilà que tu t'inquiètes
La paix te ferait donc peur..."
User avatar
Nioba
Posts: 625
Joined: Sun May 16, 2004 1:57 pm
Contact:

Post by Nioba »

15 март 44г. пр. Хр.

На този ден по време на заседание на сената в Рим е убит Гай Юлий Цезар. (Разбирайте - било е късна утрин, Сенатът е заседавал, Цезар е отивал на заседанието, пресрещнали са го при влизане в сградата на Сената и са го убили).

Като консул (59 г.) Гай Юлий Цезар прокарва редица закони за укрепване на държавата и решаване на социалните проблеми. В интерес на републиканците намалява откупната цена на данъците с 1/3. След завършване мандата на консулството той успява да получи назначение за наместник в Цизалпийска, а след това и в Нарбонска Галия. По време на галските походи (58-51 пр. Хр.) Гай Юлий Цезар завоюва цяла Задалпийска Галия. Армията му достига 10 легиона.
След като разгромява войските на Помпей и неговите политически съюзници при Елерда (49 г.), Фарсал (48 г.), Тапс (46 г.) и Мунда (45 г.), Гай Юлий Цезар застава начело на римската държава. Властта му има традиционна републиканска форма: има пълномощията на диктатор, притежава консулска власт, има постоянната власт на трибун, нравствен префект и др. През 44 пр. Хр. той получава пожизнена цензура и всички негови разпореждания са предварително одобрени от Сената и НС. Получава и външните атрибути на монархическата власт: позлатено кресло, почетна колесница, специално облекло и обувки, резиденция на Палатинския хълм. В негова чест е издигната статуя с надпис “На полубога”, дните на победите му са обявени за обществени празници и т. н. Всичко това предизвиква силна завист у аристократи и опозиция у републикански настроените римляни, срещу него е организиран заговор, начело с Касий и Брут.
От литературното наследство на Гай Юлий Цезар са известни “Записки за галската война” и “Записки за гражданската война”, за които е характерна ясно обмислена композиция, прост и достъпен разказ, лаконичност, конкретност и "тънка" характеристика както на отделните лица, така и на цели народи (особено на галите). Известни са сборници с речи и писма на Цезар, ред стихотворения и филологическият трактат “За аналогията”.

Според редица съвременни военни стратези, приносите му във военното изкуство не са загубили стойност и до днес. За стратегията на Гай Юлий Цезар са характерни идеите за правилно определяне направлението на главния удар; използване на разногласията сред противника и разгром по части; осъществяване на "амбициозна маневра" за последователно решаване на стратегически задачи; умело "дразнене" на противника без да се влиза в бой; организиране на съвместни действия на армията и флота; използване и усъвършенстване на фортификацията.
Last edited by Nioba on Thu Mar 15, 2007 10:41 pm, edited 1 time in total.
"Tu demandais hier
Mon avis sur le bonheur
L'air de rien voilà que tu t'inquiètes
La paix te ferait donc peur..."
User avatar
The Doctor
No, don't do that. No, really don't. Really.
Posts: 12312
Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Location: Time and Relative Dimension in Space
Contact:

Post by The Doctor »

Искрено подозирам, че ако не бяха мартенските иди, днес целият свят можеше да има доста по-различна цветна карта :) Любопитен парадокс е, че точно този пожизнен диктaтор е една от малкото безпрекословно положителни фигури не само в римската, но и в световната история - колко се е изменило значението на тази иначе латинска дума и колко се експлоатира... А само по себе си убийството на Цезар, со все "И ти ли, Бруте?", благодарение на класиката, е нарицателно и до днес.
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.
User avatar
Nioba
Posts: 625
Joined: Sun May 16, 2004 1:57 pm
Contact:

Post by Nioba »

4 април 1968г.

На тази дата е убит борецът за граждански права на цветнокожите в САЩ Мартин Лутър Кинг-младши, останал в историята с прочутата си реч "Имам една мечта", произнесена на стъпалата на "Линкълн мемориъл" във Вашингтон през 1963 г., и факта, че е най-младият носител на Нобелова награда за мир, удостоен с високия приз едва на 35 години. Той е признат за един от най-големите оратори в историята на Америка, а от 1986 г. рожденият му ден – 15 януари, е обявен за официален празник.
Мартин Лутър Кинг е роден през 1929 г. в Атланта, щата Джорджия, в семейство на пастор. Учи социология в колежа "Мурхаус" и теология в Честър, Пенсилвания, а през 1955 г. става доктор по философия в Бостънския университет. От средата на 50-те години и особено след инцидента с Роза Паркс през 1955 г. се заема със систематична защита на правата на цветнокожите и повежда борбата им за равноправие. Кинг следва идеите на Махатма Ганди за ненасилствено неподчинение и мирни протести, което не пречи да бъде арестуван, а от 1961 г. и да бъде следен и подслушван от ФБР. Това обаче не го спира и той повежда много походи на черните с искания за право на глас, трудови и други права, които постепенно са официално признати със серия документи през 60-те години. Успехът му печели Нобелова награда и известност по цял свят. Кинг обаче не спира дотук и през втората половина на 60-те години започва да критикува войната на САЩ във Виетнам, което му печели нови врагове.
Борецът за правата на цветнокожите е застрелян на балкон в мотела "Лорейн" в Мемфис, щата Тенеси, което предизвиква спонтанни бунтове в над 60 града в САЩ. Пет дни по-късно президентът Линдън Джонсън обявява ден на национален траур в негова памет, а на погребението му се стичат 300 000 души. Убиецът Джеймс Ърл Рей е арестуван на летище "Хийтроу" в Лондон два месеца по-късно с фалшив канадски паспорт, екстрадиран и осъден на 99 години затвор.

http://www.dadalos-iizdvv.org/Vorbilder/mlk/ml_king.htm
"Tu demandais hier
Mon avis sur le bonheur
L'air de rien voilà que tu t'inquiètes
La paix te ferait donc peur..."
User avatar
Nioba
Posts: 625
Joined: Sun May 16, 2004 1:57 pm
Contact:

Post by Nioba »

12. април 1961г.

Юрий Гагарин извършва първия в света космически полет.
Полетът е осъществен с първият космически кораб “Восток”. Изстрелян е от космодрума в Байконур в 9 ч 07 мин. (московско време), извършва една обиколка около Земята и се приземява в 10 ч. 55 мин в района на с. Смеловка, Саратовска област. Първият космически кораб “Восток” има сферичен спускаем апарат, който едновременно е кабина на космонавта и приборен отсек с бордова апаратура и двигател. Теглото на ракетата-носител е с последната степен - 6,17 т - дължина 7,35 м, с тегло на последната степен - 4,73 т, с тегло на спускаемия апарат - 2,45, диаметърът му е 2,3 м. След навлизане на спускаемия апарат в атмосферата космонавтът катапултира от кабината (на височина 7 км) и се приземява с парашут.
Юрий Алексеевич Гагарин завършва Военновъздушната академия “Н. Е. Жуковски” през 1968 г. Участва в обучението и тренировката на екипажи от космонавти, той е летец-изпитател. Загива по време на изпитателен полет на нов самолет.
През 1969 г., осем години след първия космически полет, 12 април е официално обявен от Международната федерация по авиация за Международен ден на авиацията и космонавтиката.
"Tu demandais hier
Mon avis sur le bonheur
L'air de rien voilà que tu t'inquiètes
La paix te ferait donc peur..."
User avatar
Nioba
Posts: 625
Joined: Sun May 16, 2004 1:57 pm
Contact:

Post by Nioba »

25 април

1792г.

Във Франция за първи път за екзекуция е използванo изобретението на доктор Жозеф Гилотен - гилотината, наречена първоначално Луизета.

1859г.

Започва строителството на Суецкия канал под ръководството на френския инженер и дипломат Фердинанд Лесепс.
Суецкият канал е воден път с международно значение. Дължината му е 161 км. Свързва пристанищата на Средиземно (Порт Саид) и Червено (Суец) море през Суецкия провлак. Включва езерото Тимсах, Голямото горчиво езеро и канала Суец - Исмаилия - Порт Саид. Построен е през 1869 г. закрит през 1967-1976 г. във връзка с египетско-израелския конфликт. В периода 1980-1982 г. е реконструиран. Суецкият канал се счита за условна граница между Африка и Азия.

1953г.
В британското списание “Nature” е публикувана статия на кеймбриджките учени американецът Джеймс Уотсън и англичанинът Франсис Крик, в която за първи път е предложена структурата на ДНК.
"Tu demandais hier
Mon avis sur le bonheur
L'air de rien voilà que tu t'inquiètes
La paix te ferait donc peur..."
User avatar
Nioba
Posts: 625
Joined: Sun May 16, 2004 1:57 pm
Contact:

Post by Nioba »

1 май 305г. от н.е.

Римският император Диоклетиан, управлявал страната си 20 години, доброволно се отказва от престола, като поделя империята на две части – западна и източна, между двамата си синове и прекарва остатъка от живота си в дворец в Сплит.
Гай Аврелий Валерий Диоклетиан е римски император от 284 г. до 305 г. С цел стабилизация на управлението, защита на границите, а също и с цел предотвратяване на узурпация на властта въвежда административно и териториално разделение на властта - тетрархията. При управлението на Диоклетиан империята е разделена на 12 диоцеза и на 100 провинции.
Император Диоклетиан предприема гонения срещу християните, които наричат последните години от царуването му "ера на мъченичествата" (303 г. –311 г. ).

1707г.

Официално е обявено обединението на Англия, Уелс и Шотландия в една обща държава под името Великобритания.

1876г.

Умира Кочо (Николчо) Честеменски - български национален герой, участник в национално-освободителното движение. От дете усвоява кундурджийски занаят. Премества се в Пловдив през 1869 г. и отваря обущарница. Член е на революционния комитет в града от 1870 г. Участва в подготовката на Старозагорското въстание (1875 г.) и в изготвяне на плана за действие в Пловдив по време на Априлското въстание. Подпалва дюкяна си в уречения час на 22 април 1876 г., но съзаклятниците му се отказват от плана. Същата вечер заминава за Перущица със семейството си. Избран е във въстаническото ръководство и помага за отбраната на селото от турската войска. След жестоки сражения заедно с много жени, деца и оцелели въстаници се озовава в обградената църква “Св. Архангел Михаил”. За да не попаднат в башибозушки ръце, убива жена си, дъщеря си и сестра си, накрая се самоубива. Много от обсадените в църквата последват примера му.

На същата дата загиват и Георги Обретенов - помощник-апостол в Сливенския революционен окръг по време на Априлското въстание и Спас Гинев - български революционер, участник в Априлското въстание (1876 г.), защитник на Перущица. За да не бъдат заловени живи от турците, убива жена си, 5 от 6-те си деца и няколко сродници и се самоубива.
"Tu demandais hier
Mon avis sur le bonheur
L'air de rien voilà que tu t'inquiètes
La paix te ferait donc peur..."
User avatar
Nioba
Posts: 625
Joined: Sun May 16, 2004 1:57 pm
Contact:

Post by Nioba »

6 юни

1205 г.
Цар Калоян завладява Филипопол (Пловдив). На връщане от Солун българската войска превзема тази най-важна крепост в Тракия, която е в ръцете на местното население. Според изворите, до българската атака се достига, след като местните павликяни и богомили предлагат да предадат града без бой, но ромейските аристократи отказват. Калоян наказва част от съпротивляващите се, а друга част изселва принудително зад Стара планина.

1523 г.
В Швеция за крал е коронясан Густав Първи, като царува до 1560 г. Той въвежда Лутеранизма в страната като национална религия, също така наследствената царска власт и създава постоянна армия и флот. До тогава Швеция е управлявана от датски монарси.

1664г.
Градът Ню Амстердам, основан от холандски колониалисти, е преименуван на Ню Йорк Сити. Старото име на града произхожда от име на крепост от XVII век. Градът получава общински права през 1653 г. Селището е разположено на стратегическо място в южния край на остров Манхатън, чието име произхожда от индианско племе, наречено Манахата. Ню Амстердам се развива като най-голямото холандско колониално селище в провинцията Нова Холандия до август 1664 г., когато попада в ръцете на англичаните.

1944г.
По време на Втората световна война (1939-1945 г.) съюзническите войски дебаркират в Нормандия в рамките на операцията “Овърлорд”, известна като “Денят Д” (D-day). Тя е най голямата десантна операция в световната история. Дебаркирането на силите на западния бряг във Франция на 6 юни 1944 г. слага началото на тяхното настъпление във вътрешността на окупираната от нацистите Европа. Американски войски слизат на западните брегове, а британски и канадски – на източните. Генерал Айзенхауер е върховен главнокомандващ силите на съюзниците, като прякото командване на бойното поле е прехвърлено на генерал Монтгомъри. Тежките сражения в Нормандия продължават един месец. Скоро дебаркиралата съюзническа армия достига 1.5 млн. души. Американските войски превземат пристанището на Шербур на 27 юни, а канадските и британските влизат в Кан на 9 юли. По този начин те дават възможност на танковете да пробият германските укрепления. Париж е освободен на 25 август, Брюксел на 2 септември, а германската граница отпреди войната е пресечена до Аахен на 12 септември.

1971г.
“Съюз 11” е изстрелян от космодрума Байконур в централен Казахстан.
“Съюз 11” е вторият опит и първото успешно посещение на първата космическа станция “Салют 1”. Космонавтите Владислав Волков, Георги Доброволски и Виктор Пацайев, остават 22 дни на борда и поставят световен рекорд по престой в космоса. На единадесетият ден от техния престой на “Салют 1” избухва пожар. На 30 юни 1971 г. след нормално навлизане в атмосферата на капсулата “Съюз 11” спасителният екип отваря капсулата и открива мъртвия екипаж, който по всяка вероятност се е задушил в следствие на отворен вентил. Тримата космонавти са погребани в Кремълската стена на Червения площад в Москва.
"Tu demandais hier
Mon avis sur le bonheur
L'air de rien voilà que tu t'inquiètes
La paix te ferait donc peur..."
User avatar
Nioba
Posts: 625
Joined: Sun May 16, 2004 1:57 pm
Contact:

Post by Nioba »

11 юни

1496г.

Христофор Колумб завършва второто си пътешествие, след което, обаче, изпада в немилост пред испанската кралица, защото не успява да открие пряк път до Китай.

1580г.

Испанските конкистадори основават Буенос Айрес. 300 години по- късно градът става столица на Аржентина. Той е разположен на десния бряг на Рио де ла Плата, при нейното вливане в Атлантическия океан и е една от най-големите градски агломерации в света. Градът е крупен търговски и промишлен център и е най-големият транспортен възел в страната.

1770г.

Английският мореплавател Джеймс Кук открива Големия бариерен риф - най-дългия коралов риф в света (2300 км). Разположен е на 348 698 кв. км покрай бреговете на Австралия. Състои се от над 2900 рифа и 940 острова и коралови рифа. Включен е в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

1867г.

Роден е Шарл Фабри – френски физик. През 1927 г. става член на Парижката Академия на науките. След завършване на политехническото училище в Париж преподава в лицея “Сен Луи”. От 1894 г. е доцент, а след това професор в университета в Марсилия. От 1921 г. е професор в Парижкия университет и директор на Института по оптика в Париж. Основните му трудове са за приложението на спектроскопията в метеорологията, астрофизиката и др. Заедно с А. Перо конструира интерферометър, установява международната система за дължина на вълните, дава определение на метъра на основата на дължината на вълните на червените линии на кадмия. Открива озон във високите атмосферни слоеве. Член е на Лондонското Кралско дружество от 1931 г. Фабри умира на 11 декември 1945 г. в Париж.

1910г.

Роден е Жак-Ив Кусто - френски океанограф, режисьор и подводен изследовател. От 1957 г. е директор на Океанографския музей в Монако. Заедно с Е. Гаян изобретява акваланга. Първият му късометражен филм - “На дълбочина 18 метра” от 1943 г. постига голям успех. Кусто снима научнопопулярни филми, завладяващи със своята фантазия: “Отломки от крушението” - 1945 г. , “Дневник на плаването” - 1950 г., “Червено море” 1952 г., “Морски музей” 1953 г., “В света на безмълвието” с Луи Мал - 1956 г. , “Свят без слънце” - 1965 г., “Живот в Ледовития океан” - 1974 г. и др. Кусто умира на 25 юни 1997 г.
"Tu demandais hier
Mon avis sur le bonheur
L'air de rien voilà que tu t'inquiètes
La paix te ferait donc peur..."
User avatar
Nioba
Posts: 625
Joined: Sun May 16, 2004 1:57 pm
Contact:

Post by Nioba »

4 септември

На тази дата през 476г. сл. Хр. е детрониран Флавий Ромул Август (по известен като Ромул Августул) - последният император на Римската империя (има се предвид Западната такава).
Ромул е син на Орест, наемен военачалник от германски произход, служил на Атила и последните западни императори. През 475г. Орест въстава срещу император Непот. Тъй като според традицията той като варварин не може да бъде римски владетел за такъв е коронован непълнолетният Ромул, който приема и името Август. Така последният римски император съчетава в себе си имената на митичния цар основател на Рим и на първия принцепс установил императорската власт.
Докато истинската власт държи бащата, сина резидира в Равена и изпълнява само церемониални функции.
Преди да е изминала и една година от управлението на новия император германският вожд Одоакър вдига бунт, побеждава и обезглавява Орест, обсажда Ромул Августул в Равена и го детронира от престола. Тъй като Ромул бил изключително красив и благ юноша, Одоакър не само че не го екзекутирал, каквото било първоначалното му намерение, но изпратил момчето при свои богати роднини в Южна Италия, където то продължило образованието си, без да се интересува от политика.

Първото действие на Одоакър, след като узурпира властта е да изпрати инсигниите на императорската власт в Константинопол на византийския император Зенон с думите: "Както слънцето е едно на небето, така и императора трябва да е един на Земята!", като по този начин успява да си осигури подкрепата на Византия, титлата "патриций" и реалната власт над Италия.
Днес се счита, че тези събития бележат края на Римската империя и началото на Средновековието.
"Tu demandais hier
Mon avis sur le bonheur
L'air de rien voilà que tu t'inquiètes
La paix te ferait donc peur..."
User avatar
Nioba
Posts: 625
Joined: Sun May 16, 2004 1:57 pm
Contact:

Re: Исторически календар

Post by Nioba »

15 ноември

1942 г.

Японците губят битката при Гуадалканал в Тихия океан, което до голяма степен обръща хода на войната в Пасифика и през следващите години американците преминават в настъпление. Всъщност битката за района на Гуадалканал, която започна през август, е първата сухопътна съюзническа офанзива в Тихия океан след атаката на Япония над Пърл Харбър през декември 1941 г. На страната на САЩ в нея участват и сили от Нова Зеландия, Австралия, Фиджи и Тонга.

Гуадалканал е част от Соломоновите острови, окупирани от Япония в началото на войната. Те са разположени североизточно от Австралия, на пътя между Зеления континент и САЩ, което прави контрола върху тях особено важен. Япония иска да ги направи своя стратегическа база за настъпление на юг и запад, докато съюзниците виждат островите като преграда за японските атаки. Съюзническата операция започва с масирана сухопътна и морска атака срещу о-в Гуадалканал и въздушни десанти на съседните Флорида, Тулагу, Гавуту и Танамбого. Американските части са командвани от Франк Флечър и Александър Вандегрифт, а японските - от Хякутаке Хароюши и Гуничи Микава. Силите се приблизително равни - американците са 29 000, японците - 30 000.

Битките се водят със среден интензитет до средата на есента, когато става ясно, че победата ще бъде за американците. Макар и след 15 ноември японците да правят опити да си върнат Гуадалканал, те са все по-слаби и лесни за отблъскване. Американското командване обявява острова за окончателно осигурен срещу японско настъпление едва на 9 февруари 1943 г. Продължилите повече от половин година сражения отнемат живота на около 2000 американци и на 15 000 японци. А от тропически болести умират още няколко хиляди и от двете страни.
"Tu demandais hier
Mon avis sur le bonheur
L'air de rien voilà que tu t'inquiètes
La paix te ferait donc peur..."
User avatar
Nioba
Posts: 625
Joined: Sun May 16, 2004 1:57 pm
Contact:

Re: Исторически календар

Post by Nioba »

27-ми ноември

1095 г.
На Клермонския събор в Оверн папа Урбан ІІ благославя първия кръстоносен поход.
Първият кръстоносен поход продължава от 1096 г. до 1099 г. Завършва със завладяването на Ерусалим и създаването на Ерусалимското кралство от граф Годфроа дьо Буийон (1061-1100 г.).

1705г.
По заповед на Петър I в Русия е създадена морската пехота.
Петър I Велики (1672 г.-1725 г.) е руски цар от 1682 г. Той е първият руски император (от 1721 г.). Син е на цар Алексей I Михайлович; от династията Романови. През 1682 г. наследява короната от Фьодор III и царува заедно с брат си Иван под регентството на сестра им София Алексеевна (до 1689 г.). По време на управлението му започва модернизация на Русия: реорганизира администрацията, установява йерархия на чиновниците (учредени са сенат, колегии), страната е разделена на губернии, построява новата столица Санкт-Петербург (1703 г.). Поверява на Светия синод управлението на църквата, като я отделя от държавата. Използва опита на западноевропейските държави в развитието на промишлеността, търговията и културата. Обявява война на Швеция, но претърпява неуспех при обсадата на Нарва (1700 г.). През 1709 г. разбива при Полтава шведския крал Карл ХII-ти, който търси убежище в Турция. Потегля срещу турците, но е обкръжен при р. Прут и едва се спасява от плен (1711 г.). Губи Азов, но чрез Нищадския договор получава Лифландия, Естландия, Карелия и част от Финландия. Открива Академия на науките в Петербург (1725 г.), Морската академия. Създател е на съвременния граждански шрифт (дн. печатна форма на кирилицата), въвежда нов календар (1700 г.).

1895г.
Алфред Нобел подписва своето завещание, според което са учредени международните премии, носещи неговото име.
Нобеловите награди са ежегодни международни награди за физика, химия, физиология и медицина, литература, икономика и за принос към световния мир. Според завещанието на Алфред Нобел приходите от продажбата на имуществото му трябва да се разделят на 5 равни части. Условието му е да се награждават само приживе, хора с най-голям принос към човечеството. На 29 юни 1900 г. се учредява Нобеловата фондация с 4 институции: Кралска шведска Академия на науките, Кралски каролински медицински-хирургически институт в Стокхолм, Шведската академия в Стокхолм и Нобеловия комитет в Осло. Към тях се създават Нобелови институти, които подпомагат издирването, проучването и избирането на кандидатите. Нобеловите награди могат да поделят най-много трима души. Документите, събрани с подбора на кандидатите се засекретяват за 50 години. Обявяването на лауреатите е на 21 октомври - рожденият ден на Нобел. Официалното връчване е на 10 декември, денят на неговата смърт. Нобеловата награда се състои от Нобелов златен медал, Нобелов диплом и чек. Първите наградени от 1901 г. са получили по 150 хил. шведски крони (42 хил. $), а през 1992 г. чекът е 1 млн. и 200 хил. $.

1919г.
Подписан е Ньойският мирен договор.
Ньойският договор за мир е наложен на България след поражението й в Първата световна война (1914 г.-1918 г.). Подписан е на 27 ноември в парижкото предградие Ньой от министър-председателя Александър Стамболийски, а от страната на силите победителки - от ръководителите на техните делегации на Парижката мирна конференция (1919-1920 г.). Според него България е обременена с тежки репарационни задължения, възлизащи на 2 250 000 златни франка, които следва да бъдат изплатени в срок от 37 години след влизането му в сила с 2 % лихва върху общата сума за първата и 5 % за следващите години. Освен това България е задължена да предаде на своите съседи (съюзници на съглашенските сили победителки) - Сръбско-хърватско-словенското кралство (от 1929 г. Югославия), Румъния и Гърция, определено число добитък, както и 250 000 т. въглища. Наред с това тя губи Западна Тракия, която първоначално се предоставя за управление от самите западни съглашенски държави, които от своя страна през 1920 г. я предоставят на Гърция. От България се отнема Южна Добруджа, която повторно се включва в територията на Румъния, както и гр. Струмица и нейната околност, заедно с т. нар. Западни покрайнини (включващи земите на част от Царибродска, Босилеградска, Трънска и Кулска околия), които се предоставят на Югославия. По такъв начин страната ни е лишена от значителни територии, населени с компактно българско население. Пак по силата на Ньойския мирен договор на България е отнето правото да има своя наборна армия, като на нейно място й се разрешава рекрутирането на платена войска в размер на 33 000 души войници и офицери, с които да охранява границите си и да пази вътрешния ред. Като неделима част от договора по искане на Гърция е приложена и т. нар. конвенция за доброволна размяна на малцинствата между двете съседни държави, която впоследствие е използвана от атинските управляващи среди за насилствено прогонване на българското население от неговите родни огнища в Западна Тракия. Ньойският мирен договор просъществува до началото на Втората световна война 1939-1945 г. През този период България изплаща на съглашенските сили и техните балкански съюзници репарации в размер на 65 000 000 златни франка.

1971г.
Съветската космическа станция “Марс-2” достига повърхността на едноименната планета и въпреки неуспешното приземяване става първия предмет от Земята, достигнал Марс.
"Tu demandais hier
Mon avis sur le bonheur
L'air de rien voilà que tu t'inquiètes
La paix te ferait donc peur..."
User avatar
Nioba
Posts: 625
Joined: Sun May 16, 2004 1:57 pm
Contact:

Re: Исторически календар

Post by Nioba »

5 - ти декември

1496г.

По заповед на крал Мануел I евреите са изгонени от Португалия.
В началото на управлението си Мануел I освобождава всички евреи, които са затворени по време на Жуау ІІ. Когато португалският крал решава да се ожени за принцеса Исабела Арагонска, нейните родители Фердинанд и Исабел, които прогонват евреите през 1492 г. поставят на Мануел I условие да прогони евреите от територията на страната си. През декември 1496 г. се постановява, че всеки евреин, който не приеме християнството, трябва да напусне страната. Това изселване обаче трябва да се осъществи единствено чрез специално определени от краля кораби. Когато тези, които избират екстрадирането, пристигат на пристанището в Лисабон, са посрещнати от духовници и войници, които прилагат сила, принуждаване и обещания, за да ги покръстят и да предотвратят напускането на страната. Този период на практика слага край на присъствието на евреите в Португалия. По-късно всички приели християнството евреи са наричани “нови християни”. Бунт от 1504 г. води до смъртта на 2 000 евреи, като лидерите на бунта са екзекутирани по заповед на Мануел I.

1714г.
В чест на съпругата си Екатерина Алексеевна руският цар Петър I Велики учредява орден “Света Великомъченица Екатерина”.

1766г.
Лондонската къща “Кристи’с” осъществява първия си търг.
‘Кристи’с” е основана от Джеймс Кристи, който развива традицията за провеждане на студийни разпродажби на произведения на изкуството. Фирмата, която става компания през 1973 г., в момента има клонове по цял свят.


1872г.
Американският кораб "Мария Селесте" е открит в Атлантическия океан с непокътнат товар и без екипаж.

1902г.
Под ръководството на изобретателя Гуилермо Маркони се осъществява първия трансатлантически радиосигнал.
Гуилермо Маркони е италиански радиотехник и предприемач. Като ученик се интересува от действието на електромагнитните вълни и изучава Морзовата азбука. Заминава за Англия (юли 1896 г.), където демонстрира апарат с антена от покрива на централната поща в Лондон, като предава сигнал до друга сграда отстояща на разстояние от 1,5 км. През 1897 г. получава патент за изобретяването на радиоприемник, принципно тъждествен на създадения през 1895 г. от А. С. Попов. Способства за развитието на радиото като средство за комуникация, а през 1899 г. успява да предаде съобщение през Ламанша.) През 1909 г. получава Нобелова награда заедно с К. Ф. Браун. През 1912 г. е обвинен, че продава секретни данни на британското правителство, с които да се създаде радиомрежа. По време на Първата световна война отговаря за системата от безжични телеграфи в италианската армия. На 20 юли 1937 г. умира от инфаркт. Докато трае погребението му, радиостанциите в света прекъсват предаванията си за 2 минути.

1904г.
Руският флот е разгромен от японците при Порт Артур.
Порт Артур е китайско пристанище, чието ключово разположение контролира залива Лядоун. През 1894 г. е превзето от Япония, година по-късно е върнато отново на Китай. През 1868 г. е дадено под аренда на Русия и става основна руска военна база в Далечния изток. Руско–японската война започва с изненадващо нападение над Порт Артур през февруари 1904 г. Завзет е провлакът, който свързва полуострова с континента, и започва десетмесечна обсада на руския гарнизон, който капитулира след героична отбрана. От 1905 г. до 1945 г. Порт Артур е даден на японците, които го превръщат в своя военноморска база. След това пристанището се контролира от Съветския съюз. През 1955 г. е върнато на Китай.

1945г.
Пет американски самолета "Авенджър" изчезват безследно в Бермудския триъгълник.

1949г.
Йерусалим е провъзгласен за столица на Израел.
"Tu demandais hier
Mon avis sur le bonheur
L'air de rien voilà que tu t'inquiètes
La paix te ferait donc peur..."
User avatar
Nioba
Posts: 625
Joined: Sun May 16, 2004 1:57 pm
Contact:

Re: Исторически календар

Post by Nioba »

9-ти януари

На тази дата през 1793 г. френският изобретател и пионер на авиацията Жан-Пиер Бланшар осъществява първия полет с балон над територията на Америка. Той поема от Филаделфия, Пенсилвания, и се приземява в Дептфорд, Ню Джърси. Полетът му е наблюдаван лично от първия президент на САЩ Джордж Вашингтон, а тогава за пръв път по въздуха е пренесена поща.
Бланшар е роден през 1753 г. в Пти Андели. От малък се увлича по техниката и създава собствени модели на капан за мишки с пистолет, велосипед и хидравлична помпа, която издига вода до височина от 122 м от р. Сена до Шато Гайяр. Опитите му да разработи ръчно задвижван самолет и хеликоптер обаче се оказват неуспешни. След първия полет с балон, осъществен от братя Монголфие през 1783 г., Бланшар се увлича по този вид летене. Още през март 1784 г. той полита над Франция, а през януари 1785 г. прелита над Ламанша между Дувър и Кале заедно с американския лекар Джон Джефрис. Същата година Бланшар успешно тества парашута, като спуска от балон в кошница малко животно, а по-късно и сам скача с парашут. След полета в Америка той се връща в Европа и осъществява първите полети с балон над Германия, Белгия, Холандия и Полша. През февруари 1808 г. по време на полет над Хага в Холандия Бланшар е повален от сърдечен удар и пада от балона от височина около 15 м. Макар и да оцелява, не успява да се възстанови напълно и умира през март 1809 г.
"Tu demandais hier
Mon avis sur le bonheur
L'air de rien voilà que tu t'inquiètes
La paix te ferait donc peur..."
Locked